in

Charles Dickens’ın “Büyük Umutlar”daki Gotik Karakteri Bayan Havisham’a İlham Veren Kişi Keşfedilmiş Olabilir

Bayan Havisham gerçekten yaşamış mıydı? Charles Dickens’ın “Büyük Umutlar” kitabındaki ünlü gotik karakteri hakkında yeni bir teori paylaşıldı.

Bayan Havisham charles dickens büyük umutlar karakter
- Reklam -

Bayan Havisham karakteri gerçekten yaşamış olabilir mi? Charles Dickens imzalı Büyük Umutlar kitabındaki bu isim hakkında teoriler üretilmeye devam ediliyor. Ortaya atılan yeni bir spekülasyon tartışmaları alevlendirmeye yetti.

Roman karakterlerinin ilham alındığı kişiler okurlar için her zaman merak konusu olmuştur. Bayan Havisham karakterine dair söylentiler ise yeni iddialarla tekrar gündeme geldi. İngiltere’deki Wight Adası’nda bir işletme sahibi olan Alan Cartwright’ın iddiasına göre, Bayan Havisham karakteri için ilham alınan kişi Margaret Dick adında bir kadındı.

Kilisedeki düğünü sırasında reddedilen ve kalan hayatı boyunca gelinliğini giymekte ısrar eden Bayan Havisham, evlatlığı ile malikanesinde yaşayan zengin bir kadın. Gotik havası ve melankolik tavrıyla Havisham, Charles Dickens’ın “Evin Cadısı” olarak tasvir ettiği bir karakter.

- Reklam -

bayan havisham büyük umutlar

Bayan Havisham gibi,1860’da düğününde terk edilmiş bir kadın olan Margaret Dick, Dickens’ın zamanında sık sık ziyaret ettiği o adada münzevi bir hayat yaşıyordu. Çatı katında hayatını sürdüren Dick’e yemeği kapıdan veriliyordu. Dickens’ın, Margaret Dick ile birlikte Bonchurch’te yemek yediği, ertesi yılda romanı yayımlandığı, Dick’in komşusu Bayan Haviland tarafından nakledilmişti.

Bayan Havisham Karakteri, İsimlerle Sık Sık Oynayan Charles Dickens’ın Bir Başka Oyunu Olabilir

Ada sakini Cartwright, konu hakkında araştırmaları sırasında roman yazarlarının yemeklerine eşlik eden isimlerden bahseden bir kitapçıkla karşılaştı ve verdiği röportajda bu bağlantı hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Bu rastlantı oldukça ayrıntı içeriyor. Dickens sık sık adlarla oynardı. Havisham ve Haviland isimleri ise oldukça yakın. Margaret Dick gözlerden uzak bir hayat yaşamış olsa da, tahminlerimiz Havisham’ın o olduğu doğrultusunda. Bu, tarihçi olmayan ben için, harika bir keşif.”

Dickens Topluluğu’nun başkanı ve Dickens’ın torunlarından 66 yaşındaki Ian ise karakter hakkında şu ifadelerde bulundu:

“O, Bayan Dick’in düğünü sırasında terk edildiğini biliyordu. Dick, kesinlikle çok önemli bir ilhamdı. Zira karakterle iç içe bir kadın. Sanatçı, birçok insandan parçalar alır bu yüzden Dickens’ın ondan etkilenmemiş olması için ortada büyük bir tesadüf olması gerekiyor.”

- Reklam -

Bayan Havisham Bugüne Dek Pek Çok Aktris Tarafından Canlandırıldı

Diğer yandan Bayan Havisham karakterine ait teoriler sadece bununla sınırlı değil. Bir diğer iddiaya göre Havisham, Eliza Emily Donnithorne isimli, düğün gününde terk edilmiş ve ölene kadar kocasının dönüşünü beklemiş Avustralyalı bir kadındı.

Bayan Havisham karakteri charles dickens büyük umutlar

Kurgu ya da gerçek, nihayetinde bu ikonik karakter birçok sanatçıda hayat buldu. Zira, Charles Dickens’ın Büyük Umutlar (Great Expectations) romanı birçok tiyatro oyununa, film ve diziye uyarlandı. Havisham’a daha önce hayat verenler arasında ise Helena Bonham Carter ve Gillian Anderson da yer alıyor.

Bunlarla birlikte romanın yeni televizyon uyarlaması, BBC ve FX ortaklığıyla gelmeye hazırlanıyor. 6 bölüm sürecek olan dizide Havisham karakterini ise bu kez Olivia Colman canlandıracak.

Sizce gerçek hayattan direkt olarak esinlenilmiş bir karakter mi söz konusu? Kurgu ya da gerçek, başka yaşamların bilinmesini mümkün kılan romanlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

 Kaynak: The Independent

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Azrail Koşuyor incelemesi Stephen King

Azrail Koşuyor İncelemesi: Stephen King’den Hızlı ve Öfkeli Bir Distopya

Hiyeroglif Masallar - Horace Walpole

Gotik Romanın Kurucusu Horace Walpole’dan “Hiyeroglif Masallar”