in

BBC Kanalı Bir Ay İçinde J.K. Rowling’den İkinci Defa Özür Diledi

BBC, J.K. Rowling’e yönelik transfobi suçlamalarına ev sahipliği yapan radyo programının ardından yazardan özür diledi.

BBC J.K. Rowling'den Özür Diledi
- Reklam -
- Reklam -

BBC kanalı, bir ay gibi kısa bir sürede J.K. Rowling’den ikinci defa özür diledi. BBC Radio Scotland yayını sırasında transfobiyle suçlanan yazar için kanal, o sırada ortaya konan yaklaşımın editoryal standartlara uymadığını belirtti.

Harry Potter evreni son zamanlarda oldukça hareketli günlerden geçiyor. J.K. Rowling uzun süredir transfobi eleştirilerine maruz kalırken yazarın eserinden ilhamla geliştirilen Hogwarts Legacy oyunu da tepkilerden payını aldı. Birçok oyuncu, yazarın yaklaşımları sebebiyle oyunun boykot edilmesi gerektiğini savundu.

BBC Scotland Radio kanalında yayınlanan Good Morning Scotland isimli program sırasında yayına bağlanan bir trans kadın Hogwarts Legacy oyununun “anti-trans hareketleri fonladığını” söyledi. Bunun üzerine yayıncı ve yazar Carrie Marshall ise “(Bu olayın) trans insanların yaşamı ve güvenliği üzerinde hatırı sayılır bir etkisi olduğunu dolayısıyla birçok trans kişinin oyundan endişe duyduğunu,” dile getirdi.

- Reklam -

BBC J.K. Rowling'den Özür Diledi

BBC J.K. Rowling’in Adı Geçen Program için Özür Diledi

BBC daha sonrasında kendilerine gelen şikâyetleri gözden geçirerek 10 Şubat 2023 tarihinde yapılan bu yayının kendi editoryal standartlarına uymadığını söyledi.

“Program, cinsiyet kimliği konusuna girdi ve J.K. Rowling’in görüşleri hakkında iddialar ortaya atıldı. Programın bu iddiaları sorgulamadaki başarısızlığını kabul ediyoruz ve katkıda bulunanların görüşlerini gerçekmiş gibi sunduğumuzu kabul ediyoruz,

“Bu tutum, BBC Scotland’ın haber ve güncel yayınlarındaki trans ve cinsiyet tanınma hikâyelerinin geniş kapsamına uyguladığımız titiz editoryal standartların altında kaldı ve bu nedenle özür diliyoruz.”

BBC, ay başında Radio 4 kanalındaki bir programda da transseksüel oyuncu Stacey Henley’nin Rowling’e yönelttiği eleştiri oklarının ardından yaşanan tartışmada, BBC standartlarını karşılayamadıkları için özür dilemişti.

BBC Kanalı J.K. Rowling Açıklaması

- Reklam -

J.K. Rowling: “Mirasım Umurumda Değil”

J.K. Rowling’in cinsiyet tanımına dair düşünceleri son birkaç yıldır ciddi şekilde eleştiriliyor. Yazarın bu konuda durduğu nokta Harry Potter filmlerinin yıldızları tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

Rowling konuk olduğu The Witch Trials of JK Rowling isimli podcastte hayranların dile getirdiği “mirasını mahvettiği” söylemlerinin ise büyük bir yanlış anlaşılma olduğunu söylüyor.

“Hiç kimseyi üzmek istemedim ancak bulunduğum yerden inmekten de çekinmiyorum. Beni daha fazla yanlış anlayamazlardı herhalde.

“Evimde gezinirken mirasım hakkında düşünmüyorum. Mirasım ne olacak diye yaşamak çok gösterişli bir şey. Beni ilgilendirmiyor, ölmüş olacağım. Ben şu anı düşünüyorum. Yaşayanları düşünüyorum.”

Diğer taraftan ünlü yazar transfobik olmadığının da altını çiziyor. “Her trans birey hayatı kendileri için özel ve rahat bir şekilde yaşama hakkı var,” diyen Rowling trans bireylerin ayrımcılıktan ve kötü muameleden uzak bir şekilde hayatlarına devam etmeleri gerektiğini de ekliyor.

Siz yaşanan bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Deadline, BBC News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Venom 3 Filmi için Hazırlıklar Başladı

Tom Hardy “Venom 3” Çalışmalarının Başladığını Duyurdu

Gorillaz Filmi İptal Edildi

Netflix ile Geleceği Söylenen “Gorillaz” Grubu Odaklı Animasyon Filmi İptal Edildi