in

Carmen Maria Machado, Bedenine Yazılı Masallar’da Psikolojik Gerçekçilikten Bilimkurguya Pek Çok Türe Dokunuyor

Carmen Maria Machado, ilk öykü kitabı Bedenine Yazılı Masallar ile psikolojik gerçekçilik ile bilimkurguyu, komedi ile korkuyu, fantazi ile fablı bir araya getiriyor. Eser, Türkçe raflarındaki yerini aldı.

Bedenine Yazılı Masallar Carmen Maria Machado
- Reklam -
- Reklam -

Carmen Maria Machado imzalı Bedenine Yazılı Masallar Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Nebula Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

1986 doğumlu Carmen Maria Machado, New Yorker, The New York Times, Granta, Vogue, This American Life, Harper’s Bazaar, Tin House, McSweeney’s Quarterly Concern, The Believer, Guernica, Best American Science Fiction & Fantasy ve Best American Nonrequired Reading gibi mecralardaki kısa öyküleri ve denemeleri ile adını duyurdu. In The Dream House adlı çoksatar anı kitabı ile dikkat çekici bir çıkış yaptı.

Ulusal Kitap Ödülü’nde finale kalan yazar, Bard Kurgu Ödülü, Lambda Edebiyat Ödülü, Brooklyn Halk Kütüphanesi Edebiyat Ödülü, Shirley Jackson Ödülü ve John Leonard Ödülü’nün de sahibi.

- Reklam -

Yazar, kısa öykü türündeki Bedenine Yazılı Masallar ile 2018’de The New York Times’ın Yeni Öncüler listesine dahil edildi. Eser, “kadınlar tarafından yazılan ve 21. yüzyılın kurgu edebiyatını/okurunu şekillendiren en dikkate değer 15 kitap”tan birisi seçildi.

Orijinal adı Her Body and Other Parties olan kısa öykü kitabı, ilk olarak 2017 yılında yayımlandı. Korku, fantazi ve büyülü gerçekçilik gibi türlere dahil edilebilecek öyküler; kadınların maruz kaldığı şiddetin de bir haritasını çıkartmayı hedefliyor.

Bedenine Yazılı Masallar – Carmen Maria Machado | Arka Kapak Tanıtımı

Bedenine Yazılı Masallar Carmen Maria Machado

Carmen Maria Machado çok ses getiren, heyecan verici ilk öykü seçkisi Bedenine Yazılı Masallar ile psikolojik gerçekçilik ile bilimkurgu, komedi ile korku, fantastik ile fabl arasındaki kanıksanmış çizgileri neşeyle paramparça ediyor; türleri eğip bükerken kadınların yaşamlarının ve bedenlerinin maruz kaldığı şiddetin bir haritasını çıkarıyor.

Hayatında her şey yolunda giden bir kadının kocasından tek bir isteği vardır: Boynundaki yeşil kurdelesine dokunmaması. İnsanlığı kıskıvrak yakalayan bir salgın dünyayı yıkıp geçerken bir kadın eski aşklarının çetelesini çıkarır. Bir alışveriş merkezinde balo elbiseleri satan bir mağazanın çalışanı, elbiselerin dikişleri arasındaki korkunç sırrı keşfeder. Kilolarından kurtulmak isteyen bir kadın, geçirdiği ameliyatın beklenmedik sonucu olarak davetsiz bir misafir ile baş başa kalır. Birbirinden yetenekli ve eksantrik sanatçılarla kampta inzivaya çekilen bir yazar, ormanın derinliklerinde korkuları ve çocukluğu ile karşılaşır.

Hem bu dünyadan hem bir başkasından, yer yer kadim masalların bugüne uyarlanmış hâllerini hatırlatan, kâh komik kâh çok ciddi üslubuyla Bedenine Yazılı Masallar kan dondurucu şiddetten en incelikli haletiruhiyeye dek akıl almaz bir kaleydoskop sunuyor okura. Machado’nun öyküleri, göz alıcı özgünlükleriyle çağdaş edebiyatın sınırlarını genişletirken bizi kendine hayran bırakıyor.

- Reklam -

Bedenine Yazılı Masallar Hakkında Ne Söylediler?

“Carmen Maria Machado’nun Bedenine Yazılı Masallar kitabındaki öyküler özgünlükleri, aykırılıkları, tensellikleri ve tuhaflıklarıyla nefes alır verircesine canlı.” — Roxane Gay, Kötü Feminist kitabının yazarı

“Machado, bedenin gizemli dünyasına görünürlük kazandırırken, ruhun karanlık ormanına ışık tutuyor.” — Karen Russell, Timsah Park kitabının yazarı

“Müthiş yaratıcı ve şaşırtıcı bir zekânın ürünü olan bu öykülerde kâbus ile peri masalı arasındaki ölüm-kalım dengesine tanık oluyoruz. Hep bir aciliyet duygusuyla, neredeyse dayanılmaz bir gerçeklikle yüklü hepsi. Carmen Maria Machado olağanüstü bir yazar ve duymazdan gelemeyeceğiniz bir ses.” — Garth Greenwell, Cleanness kitabının yazarı

Bedenine Yazılı Masallar, sadece en zekice edebiyat eserlerinin harcı olan biçimde size keyif verecek, canınızı acıtacak ve neye uğradığınızı şaşırtacak. Derlemede Carmen Maria Machado dehşeti, masalları, pop kültürü ve mitleri, tamamen yeni hissi yaratan büyüleyici yollarla harmanlamış. Eşi benzeri olmayan, çok başarılı öyküler bunlar.” — Alissa Nutting, Tampa kitabının yazarı

Toplamda 288 sayfadan oluşan eserin Türkçe tercümesini Özden Arıkan üstleniyor. Haziran 2021 tarihinden itibaren raflarda olan eseri, yayıma hazırlayan isim ise Başak Güntekin.

Carmen Maria Machado ve öyküleri hakkındaki görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Winchesters Dizisi: Supernatural

Supernatural’ın Öncesini Anlatacak The Winchesters Dizisi Geliyor

Studio Ghibli filmleri

Studio Ghibli Animelerinden 10 Büyülü Film Müziği