in

Beğeni Üzerine Bir Deneme: Montesquieu’nun Yarım Kalan Çalışması İlk Defa Türkçede

Fransız düşünür Montesquieu’nun Encyclopédie için başlayıp tamamlayamadığı “Beğeni Üzerine Bir Deneme” adlı çalışması ilk defa Türkçede.

Beğeni Üzerine Bir Deneme: Montesquieu
- Reklam -
- Reklam -

Fransız düşünür Montesquieu 1689 – 1755 yılları arasında yaşamış, siyaset sosyolojisine önemli katkılarda bulunmuş bir isim. De l’esprit des lois adlı çalışmasında kuvvetler ayrımı esasını ortaya atıp yasama, yürütme ve yargıyı birbirinden ayırmanın gerekliliğini anlatmıştı. Şimdiyse Montesquieu, daha önce Türkçeye kazandırılmamış bir eseriyle karşımızda: “Beğeni Üzerine Bir Deneme”

Bir başka Fransız yazar ve filozof olan Diderot’nun hazırladığı Ansiklopedi (Encyclopédie)’de de karşımıza çıkan metin, şimdi yeni okurlarını bekliyor.

Karbon Kitaplar etiketiyle ilk defa Türkçeye kazandırılan eser Fransızca aslından Aysu Aggül tarafından tercüme ediliyor.

- Reklam -

Beğeni Üzerine Bir Deneme – Montesquieu | Arka Kapak Tanıtımı

Ruhumuz simetriyi, kontrastı, sürprizi sever. Düzenden, karmaşadan, sanattan keyif alır. Beğenilerimizin gelişmesini sağlayan da işte bu çeşitli hazlardır. Güzel, iyi ve hoşa giden şeylerin kaynağı içimizdedir ve bunların nedenlerini aramak, ruhumuzun zevk almasına yol açan nedenleri aramak demektir. Aydınlanma Çağı’nın en büyük düşünürlerinden Montesquieu, Encyclopédie için başladığı ancak bitiremediği bu denemesinde, ruhun zevklerinin, duyuların yapılandırılmasında ve insan dikkatinin bünyesindeki önemini vurguluyor. Lezzet yargısının evrenselliğine, ruhun estetik tercihlerine dikkat çekiyor.
Beğeni Üzerine Bir Deneme: Montesquieu

Aysu Aggül’ün çevirmenliğini üstlendiği eserin editörlüğü Esra Damla İpekçi’ye ait. Orijinal adı Montesquieu Essai Sur Le Goût olan metin toplamda 61 sayfadan oluşuyor.

Nisan 2020 itibarıyla dijital kitap satış mağazalarındaki yerini alan Beğeni Üzerine Bir Deneme, ruhun zevklerinin, duyuların yapılandırılmasında ve insan dikkatinin bünyesindeki önemine odaklanıyor.

- Reklam -

Montesquieu ismi ile daha önce pek çok farklı yayınevinden çıkan Romalıların Yükselişi ve Çöküşü, Öyküler, İran Mektupları ve Kanunların Ruhu Üzerine gibi eserlerle karşılaşmıştık.

Montesquieu siyaset sosyolojisinin yanı sıra geometri üzerine de çalışmalar yapmış; üçgende alan ve benzerlik gibi başlıklarda pek çok yaklaşık geliştirmiştir.

Peki siz daha önce Montesquieu okumuş muydunuz? Yazarın metinlerine dair yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Hayali Haritalar: Karantina Günlerinde Düşlere Kaçış Bileti

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Kitap kitaptır. Alalım listeye. :slight_smile:

  2. Avatar for Gwynbleidd Gwynbleidd dedi ki:

    Uzaylı da olsa insan insandır :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Assassin’s Creed: Valhalla

Assassin’s Creed: Valhalla Fragmanı Yayında: Oyundan Merak Edilen Detaylar

avatar 2

Avatar 2 Set Fotoğrafı Sürpriz Bir Karakteri Ortaya Çıkardı