Okuma alışkanlığı çok farklı şekillerde kazanılıyor. Favori filmimizin kitabı olduğunu öğrenmekten, en eski çocukluk hatıralarımızda annemizin okuduğu kitapların olmasına kadar çok farklı yaşta ve koşulda düzenli okumaya başlanıyor. Ama en genel ve en çok maruz kalınan yöntem öğretmenlerimizin ‘’uykudan önce 30 sayfa’’ öğüdü. İşte bizi kendisine hayran bırakan bir ilkokul öğretmeni, öğütlemekten öteye geçip ipleri eline alarak öğretmenlik mesleğinin kutsallığını tekrar hatırlatıyor.
Belinda George, Teksas’ta bir ilkokulun çiçeği burnunda müdürü. Öğrencilerinin %94’ünün ekonomik olarak alt sınıflardan geldiği bir okulda çalışıyor ve kendisinin de çocukluğunu geçirdiği bu şartların içinde okuma eylemine zaman ve para ayırmanın zorluğundan haberdar olduğunu söylüyor. Bu durumun üstesinden gelmek için de çok güzel bir yöntem bulmuş.
Her salı saat 19.30’da pijamalarını çekip telefonunun kamerasından Facebook canlı yayını açarak öğrencilerine bizzat kitap okuyor. Aralık ayında başlayan bu güzel etkinliğin, kısa zamanda çok fayda sağladığı görülmüş. Her hafta çarşamba günü okumalardan sonra okulda yapılan küçük testlerin sonuçları öğrencilerin okuduğunu anlama yeteneğinin %55 oranında arttığını gösteriyor.
Amerikalı Müdür Röportajında Sırrını Açıkladı
George bu durumun kendisi için de çok zevk verici bir hâle büründüğünü belirtmiş:
“Öğrencilerimin sabah beni gördüğünde ‘Dün akşam ben de sizin gibi pijamalarımla battaniyeme sarınıp bütün kitabı dinledim! Okul kütüphanesinde bulabilir miyim?’ demesi ve dün gece yaptığım Kibritçi Kız taklidimi çok şirin şekilde tekrarlaması öğretmenlik kariyerimin en tatmin edici anı.’’
Yaptığı röportajda, “Çocukların evde okuma şansı olup olmadığını bilmiyorum, bu yüzden işi şansa bırakmıyorum,” ifadesini kullanan George, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Her şey çocukları sevmemden kaynaklanıyor. Onlarla okul dışında bir bağ kuramazsam okulda hiç kuramayacağımı biliyorum. Bu bağı kurmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum, bir çocuk sevildiğini hissederse karşılığında kendisinden isteneni bütün gayretiyle yapar. Çok karmaşık bir durum değil.”
George’un 680 öğrencisi için başlattığı bu etkinlik, okulun Facebook sayfasını açan herkes için ulaşılabilir durumda ve son canlı yayınları binlerce kişiye okuma zevki yaşatıyor.
Kaynak: Washington Post
Bizim çocukların ebeveynleri adını bilmezken bunu uygulamam çok ütopik kaçıyor, ama keşke yapabilsem. Güzel bir uygulama.