in

Dünyaca Ünlü Yazar Beverly Cleary 104 Yaşında Hayatını Kaybetti

Beverly Cleary 104 yaşında hayatını kaybetti. Çocuk edebiyatının dünyaca ünlü Amerikalı yazarı Cleary, “Ramona Quimby” gibi unutulmaz karakterler yaratmıştı.

Beverly Cleary
- Reklam -
- Reklam -

Çocuk edebiyatının önemli yazarlarından Beverly Cleary yaşamını yitirdi. Yazarın ölüm haberini yayıncısı HarperCollins duyurdu. Cleary 104 yaşındaydı.

Türkçede Can Çocuk Yayınları tarafından basılan Ramona ile Babası, Ramona’nın Dünyası ve Ramona Sekiz Yaşında gibi kitaplar ile okuma fırsatı bulduğumuz Beverly Cleary aramızdan ayrıldı.

Ramona Quimby ve Henry Huggins gibi karakterlerin yaratıcısı, Amerikalı çocuk yazarı Beverly Cleary geçen perşembe günü yaşamını yitirdi. Haberi yayıncısı HarperCollins duyurdu. Cleary, 25 Mart 2021 tarihinde, Kaliforniya’nın Carmel adlı şehrindeki evinde hayata veda etti.

- Reklam -

Yazarın kitapları, Cleary’nin büyüdüğü Portland, Oregan’da geçiyordu. HarperCollins, Cleary’nin ilk kitabı olan Henry Huggins’i 1950 yılında yayımladığında, kendisinin “gerçekçi çocuk edebiyatı için bir standart getirdiğini” ifade ediyordu.

HarperCollins çocuk edebiyatı başkanı Suzanne Murphy, “Geriye dönüp baktığında sık sık şanslı bir hayatının olduğunu söylüyordu. Pek çok nesil de onu okuduğu için şanslıydı. Beverly Cleary ergenlik yıllarımı şekillendirmeme yardımcı olan gerçekçi karakterler yaratmıştı,” ifadelerini kullandı.

Beverly Cleary Kariyerine Bir Kütüphaneci Olarak Başlamıştı

Altıncı sınıfa gittiği yıldan beri yazar olmak istemesine rağmen Cleary kariyerine kütüphaneci olarak başlamıştı. Kendisine, “bizim gibi çocuklar” hakkındaki kitapları nerede bulabileceğini soran bir çocuğun verdiği ilhamla Henry Huggins’i yarattı.

Beverly, Henry ve köpeği Ribsy hakkında toplam altı kitap yazdı. Bu kitaplarda başlangıçta yalnızca bir yan karakter olan Ramona Quimby, zaman içerisinde göze çarpan bir kahramana dönüştü.

Beverly Cleary

- Reklam -

1995 yılında yazar, Portland’da Ramona, Henry ve Ribsy heykellerinin bulunduğu bir bahçeyle onurlandırıldı. Öte yandan yine Portland’da bir okul, adını Cleary’den almıştı.

Cleary, Judy Blume gibi çoksatar çocuk yazarlarına da ilham verdi. Blume, yazar için, “Beverly çocukluğun özünü çok güzel bir şekilde yansıtıyor. Hepimizin böyle çocukları olmayabilir. Ancak bu konuda hâlâ evrensel bir şeyler var. Bence çocuklar onun kitaplarını her zaman sevecekler,” şeklinde konuştu.

1916 yılında dünyaya gelen yazar, 104 yıllık uzun ve dopdolu bir yaşamın ardından okurlarına veda etti. Ulusal Kitap Ödülü, Newbery Madalyası ve Laura Ingalls Wilder Ödülü gibi ödüllerin sahibi olan yazarın eseri onlarca dile çevrildi.

Peki siz daha önce Beverly Cleary eserleri ile tanışma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İzlanda, Yunanlar Keşif Vikingler

İzlanda, Vikinglerden Önce Yunanlar Tarafından Keşfedilmiş Olabilir

Isaac Asimov Hayatı Hakkında Bilgi Kimdir

Bilimkurgunun Ustası Isaac Asimov Hakkında Daha Önce Duymadığınız 15 Bilgi