in

Bilimkurgu Klasikleri “Bir Mars Destanı” İle Devam Ediyor

İthaki Bilimkurgu Klasikleri, Isaac Asimov’un en sevdiği yazarlardan Stanley G. Weinbaum’un “Bir Mars Destanı” adlı öykü derlemesiyle devam ediyor.

bir mars destani ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgunun Altın Çağı’nın en önemli yazarlarından biri olarak gösterilen ancak zamansız ölümü nedeniyle çok fazla eser veremeden aramızdan ayrılan Stanley G. Weinbaum, başarılı öykülerinden bazılarının derlendiği “Bir Mars Destanı” ile İthaki Bilimkurgu Klasikleri arasındaki yerini almaya hazırlanıyor.

Weinbaum, “Bir Mars Destanı” adlı öyküsüyle dönemin klişelerini yıkıp kendi dünyalarında kendi hallerinde yaşayan uzaylılardan bahseden ilk yazar olmuş, modern bilimkurgunun da temellerini atmıştır. Öyle ki hem H.P. Lovecraft hem de Isaac Asimov kendisinden sık sık övgüyle bahsetmiştir. İthaki’nin bizlerle buluşturduğu bu derlemede hem Bir Mars Destanı adlı öyküyü hem de devamını okuma şansı bulacağız. Onlara yazarın diğer öyküleri de eşlik edecek.

Hatırlarsanız Türk okular olarak yazarın 5 öyküsünü birkaç ay önce “Mars Serüveni” adı altında Laputa Kitap aracılığıyla da okuma fırsatı bulmuştuk. Şimdi de Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yine bizlerle buluşuyor bu büyük usta.

- Reklam -

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
bir mars destaniAsimov’un deyişiyle bilimkurgunun üç büyük novasından biri olan Stanley G. Weinbaum, bir buçuk yıllık yazarlık kariyerine ve trajik ölümüne rağmen erken dönem Altın Çağ’ın en başarılı yazarlarından biri. Hem ilk hem de en önemli öyküsü “Bir Mars Destanı” da bilimkurguyu kökten değiştiren ve uzaylı algısında devrim yapan gerçek bir klasik.

Yakın gelecekte insanlık Mars’a sefere çıkar ve mürettebatın asi üyesi Dick Jarvis’in başından beklenmedik bir olay geçer: Mars’ta yepyeni bir ırkla tanışır; devekuşu benzeri Tviil’le. Ancak Mars’taki tek hayat formu Tviil değildir. Onun yardımıyla Jarvis, “Bir Mars Destanı” ve devam öyküsü “Hayaller Vadisi”nde Mars’ın diğer mucizeleriyle de karşılaşacaktır.

Bu iki klasik öyküye ek olarak Weinbaum’un yarattığı bir diğer çarpıcı karakter olan Profesör Manderpootz’un yer aldığı “Eğer Dünyaları” ve “İdeal”in yanı sıra ters giden bir bilimsel deneyi anlatan “Uyumun Doruğu”, uzaylı ekolojilerine yoğunlaşan saykedelik öykü “Üşütük Ay” ve sanal gerçekliği işleyen ilk öykülerden “Pygmalion’un Gözlüğü” de bu derlemede kendine yer buluyor.

- Reklam -

Bir Mars Destanı, modern bilimkurgunun ilk adımları.

Isaac Asimov’un önsözüyle

“Weinbaum, Bir Mars Destanı’yla birlikte sempatik uzaylıyı icat etti. Bilimkurgu onunla birlikte bağnazlıktan uzaklaştı.”
–Ursula K. Le Guin

“Bilimkurgu alanında klişelerden kurtulup özgün hikâyeler üretebilen tek yazar. Büyük bir hayranıyım.”
–H. P. Lovecraft

“Weinbaum, var olmak için kendi sebeplerine sahip dünyadışılar yaratan ilk yazar.”
–Isaac Asimov

“Stanley G. Weinbaum, kısacık kariyerinde bilimkurguda bir devrim gerçekleştirdi. Biz de hâlâ onun bize kazandırdığı temaları keşfediyoruz.”
–Poul Anderson

“Stanley G. Weinbaum, modern bilimkurgunun kurucularından biri olarak Wells ve Heinlein’la anılmayı hak ediyor.”
–Frederik Pohl
Kitabın çevirisi Cihan Karamancı‘ya, editörlüğüyse Emre Aygün ve Ömer Ezer‘e ait. Şu sıralar ön siparişte bulunan derlemenin raflardaki yerini alış tarihiyse 6 Temmuz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for trkr23 trkr23 dedi ki:

    Içerik olarak Laputa Yayınlarından çıkan ile bir fark var mı, karşılaştıran oldu mu içinizde?

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    @DenaroForbin hem karşılaştırdı hem de okudu. Kendisini sahneye alalım :slight_smile:

  3. Avatar for DenaroForbin DenaroForbin dedi ki:

    Geldim sahneye, teşekkürler @mit :slight_smile:

    Laputa Kitap’ta 5, İthaki’de 7 öykü bulunuyor. Sadece 3 öykü ortak. Yani farklı öyküler okumak adına her iki kitabı da mutlaka almak gerek, seçim yapmak yanlış olur. Ama umarım Weinbaum’un diğer öyküleri de başka bir isim altında derlenerek yine klasiklere eklenir. Eğer @irbis bizi bu konu hakkında aydınlatırsa çok iyi olur.

    Öyküler muhteşem bu arada. Her bir öyküyü tekrar tekrar okuyacak kadar çok sevdim. Hangi Kitabı Okuyorsunuz başlığında da bahsettiğim gibi birçok yazarın ve yapıtın esin kaynağı bu öyküler. Ve Weinbaum’un gerçekten büyük bir yazar olduğunu görmek harika bir duygu. 1.5 yıla sığan inanılmaz bir kariyer.

    Mesajıma ek yapayım. Her iki kitabın da içindekiler sayfasını koyuyorum buraya da:

    Bir Mars Destanı: (En baştaki Asimov’un önsözü.)

    Özet

    Mars Serüveni:

    Özet

  4. Avatar for trkr23 trkr23 dedi ki:

    Bugün karşılaştığım bir durum. Kitapçıda Bir Mars Destanını sordum görevlilerden biri sahafın (Yaşadığım yer küçük ve iki sahaf var) kitabın yeni baskısı olmayacağını söyleyerek ellerindeki üç kitabı da aldığını söyledi. Daha sonra internette bazı platformlarda benzer ifadelerle karşılaştım. @irbis e sormak istedim. Istifçiler/fırsatçılar iş başında.

  5. Avatar for DenaroForbin DenaroForbin dedi ki:

    Ben böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Hem yazarın eserlerinin telifi yok zaten. Yarın 3. bir yayınevi de basabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Otomatik Piyano

Kurt Vonnegut’un “Otomatik Piyano”su Yeniden Raflarda

uyuyan guzeller ust

Stephen King ve Oğlunun Yazdığı “Uyuyan Güzeller” Raflarda