in

Bir H. G. Wells Başyapıtı Daha Bilimkurgu Klasiklerinde: “Görünmez Adam”

İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nin 22. üyesi H. G. Wells’in kült romanı Görünmez Adam oldu.

h g wells gorunmez adam ust
- Reklam -
- Reklam -

İthaki Yayınları 2015’te yayınlamaya başladığı Bilimkurgu Klasikleri‘ne hız kesmeden devam ediyor. Daha geçen ay Rus bilimkurgu edebiyatının en önemli eserlerinden Aleksandr Belyaev imzalı Su Adamı‘nı ilk kez Türkçeye kazandıran yayınevi, şimdi de ünlü İngiliz yazar H. G. Wells‘in Görünmez Adam‘ını yenide yayınlayarak Bilimkurgu Klasikleri’ne dahil etti.

İlk kez 1897’de yayınlanan ve görünmezliği icat eden Dr. Jack Griffin’i konu alan Görünmez Adam, Dr. Moreau’nun Adası ve Zaman Makinesi‘nden sonra Bilimkurgu Klasikleri’ndeki üçüncü H. G. Wells’in romanı oldu. Kitabın tanıtım bülteni şöyle:

h g wells gorunmez adamGörünmez Adam, yayımlanışının 110. yılında, İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri’ne katılıyor!

- Reklam -

“H. G. Wells,  çocukken okumayı en sevdiğim yazardı.”
-Vladimir Nabokov-

“Wells’in kurguları okuduğum ilk kitaplardı; belki de okuduğum son kitaplar da onlar olacak.”
-Jorge Luis Borges-

“Şüphesiz görünmezlik, istediklerimi elde etmemi sağlıyordu ama onların tadını çıkarmamı da imkânsız kılıyordu.”

H. G. Wells, bilimkurgunun atası, türe adını altın harflerle yazdırmış en büyük yazarlardan. Yazdığı bilim fantazileri nesiller boyu yazarları etkilemiş, onlara yol göstermiş; ilk basıldıkları dönemden itibaren etkilerini yitirmeden okurların gönlünde taht kurmaya devam etmiştir. Görünmez Adam da Wells’in eserleri içinde en akılda kalıcı olanlardan biri.

Tuhaf görünüşlü yabancı, bir tipi sırasında Iping Köyü’ne gelir. Garip hareketleri, giyinişi, suratının tamamının bandajlar içinde olması ve gözlüklerini bir an olsun gözünden çıkarmaması köy sakinleri tarafından kimi zaman şüpheyle, kimi zaman düşmanca karşılanır. Kısa süre içerisinde hakkındaki dedikodular giderek yoldan çıkan bir dizi olaya neden olacaktır.

- Reklam -

Bu arada defalarca sinemaya uyarlanan Görünmez Adam’ın, korku klasiklerini bir araya getirecek Universal Dark Universe (Universal Karanlık Evren) kapsamında tekrar beyazperdeye geleceğini ve Dr. Griffin rolünde de Johnny Depp‘i izleyeceğimizi ekleyeyim.

Görünmez Adam’ın çevirisi daha önceki İthaki baskılarında olduğu gibi Ali Kaftan‘a ait. Kitabı kitapçılardan ve internet sitelerinden satın alabilirsiniz.

Tahminimce İthaki baskısını artık piyasada bulamadığımız bir diğer H. G. Wells klasiği Dünyaların Savaşı da eninde sonunda Bilimkurgu Klasikleri’ne katılacaktır. Bakalım o güne kadar başka hangi klasiklerle karşılaşacağız.

Herkese keyifli okumalar.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hareketli Resimler - Terry Pratchett

Diskdünya 10: “Hareketli Resimler” Çıktı!

kizil sefer ust

Barut Büyücüsü Üçlemesi “Kızıl Sefer”le Devam Ediyor