in

Bilimkurgu Klasikleri’nin Yeni Gözdesi “Uzaktan Kumandalı Kız” Çıktı

İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri serisi yoluna James Tiptree Jr’ın “Uzaktan Kumandalı Kız” adlı romanıyla devam ediyor.

uzaktan kumandali kiz ust
- Reklam -
- Reklam -

James Tiptree, Jr. ismini duyduğunuzda yazarın erkek olduğunu düşünürseniz yanılırsınız; zira Amerikalı bilim kurgu yazarı Alice Bradley Sheldon’un kullandığı takma adlardan sadece biri oluyor. Hatta erkek takma adlarını kullandığı yıllarda kaleme aldığı anlatılarını okuyanlar onun kadın olduğunu iddia etmiş ve tartışmaların fitilini ateşlemişlerdi. Tartışmalara tanıdık yazarlar da katılmıştı: Robert Silverberg, Harlan Ellison vesaire…

Başkaları onun cinsiyetini tartışadursun, o birbirinden kaliteli kurgusal kitaplara imza atmış, Hugo ve Nebula gibi ödüller kazanmış ve yakın zamanda kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin’le de mektuplaşarak yakın dostluk kurmuştu. Her ne kadar Le Guin’e kendisini ‘feminist bir adam olarak’ tanıtsa da kimliği açığa çıkar çıkmaz Kraliçeye durumu açıklayan bir mektup yazmayı da eksik etmemiştir.

İşte bu tartışmalı yıllarda James Tiptree Jr adıyla yayınlattığı “Uzaktan Kumandalı Kız” adlı romanı hem çok konuşulmuş hem de Hugo Ödülü’ne layık görülmüştü. Feminist, Antikapitalist ve Siberpunk diye tanımlanan bu eser, fiziksel olarak deforme P. Burke’nin ve onun uzaktan kumanda ettiği popüler kültür ikonu Delphi’nin hikâyelerini konu alıyor. Reklamların yasaklandığı bir gelecekte Delphi gibi fiziksel görünümü etkileyici ikonların bilinçaltı reklam yapmak maksadıyla insanların göz önünde olmalarından- alışveriş, giyim kuşam, yemek vesaire- bahsederken bilinç, ruh, beden ve hayal hususunda da okurları düşünmeye sevk ediyor.

- Reklam -

Uzaktan Kumandalı Kız’ın tanıtım metni şöyle:
Tiptree, yazıda ve üslupta ‘erkek’ ile ‘kadın’ın ne olduğunu belirleyen sınırları yerle bir etti. – Ursula K. Le Guin –

Hugo En İyi Kısa Roman Ödülü

uzaktan kumandali kizAlice B. Sheldon 1967 yılında James Tiptree Jr. adıyla bilimkurgu yazmaya başladığında kimse onun aslında bir kadın olduğunu bilmiyordu. Bu durum ortaya çıktığında ise insanlar ne şaşkınlıklarını gizleyebilmiş ne de yazarı takdir etmekten kendilerini alabilmişti. Ötekilikten cinsiyete, gerçeğin yanıltıcılığından insanın evrendeki yerine kadar pek çok konuyu eşsiz üslubuyla anlattığı onlarca eserinin en önemlilerinden biri olan Uzaktan Kumandalı Kız‘da ise Tiptree yalnızca kendisinin yazabileceği, feminist, antikapitalist bir siberpunk hikâye ortaya koyuyor.

Kurumlarca yönetilen bir yakın gelecek. Reklamların yasaklandığı bir distopya. Bu durumla baş etmek için farklı yöntemler deneyen şirketler. Bu mücadele sonucunda ortaya çıkan ve tek görevleri alışveriş yaparken görüntülenip subliminal reklamların bir parçası olmak olan popüler kültür ikonları – yani geleceğin tanrıları.

Kendi halinde bir kız olan ve hastalığından dolayı fiziksel olarak fazlasıyla deforme hatta çirkin P. Burke hiç beklemediği bir anda hayatının fırsatıyla karşılaşır. Elinde artık bir tanrı olma fırsatı vardır, hem de insan elinin ürettiği en güzel canlılardan biri olarak, Delphi olarak.

- Reklam -

Kilometrelerce öteden P. Burke’ün kumanda etmesiyle dünyayı sarsmaya başlayan Delphi şöhret basamaklarını hızla tırmanırken bu akıldan yoksun Kumandalı’nın arkasındaki Burke de yaşam amacını bulmuş gibidir. Ta ki bu sahte bedenini fazla benimseyip âşık olana dek.

İnsanı insan yapan bilinci midir? Ruh mu bedene hapistir yoksa beden mi ruha?

Uzaktan Kumandalı Kız, hayallerin yeniden bedenlenme süreci.

Ursula K. Le Guin’in önsözüyle
Uzaktan Kumandalı Kız’ın çeviri koltuğunda Begüm Kovulmaz bulunurken editörlüğünü de Alican Saygı Ortanca üstleniyor. 72 sayfalık bu kısa romanı ister sanal ister fiziksel mağazalardan temin edebilirsiniz. Ayrıca James Tiptree Jr’nin başka bir kitabının daha Bilimkurgu Klasikleri serisine ekleneceğini belirtiyor ve seri hakkında anında haber almak isteyenleri de forum sayfalarımıza davet ediyoruz.

Keyifli okumalar.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Köy dönüşü, koşa koşa kitapçıya gidip sahipleneceğim, onu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ceviribilirsin ust

Fuat Sevimay, “Çeviri’Bilirsin” ile Hep Kitap’ın Atölye Dizisine Katıldı

kandan ve kemikten cocuklar ust

Afrika Fantastiği “Kandan ve Kemikten Çocuklar” Bizlerle