Mikro öykülere olan ilgi son yıllarda giderek artıyor. Özellikle Twitter’ın hayatımıza girmesiyle birçok yaratıcı isim bu mecranın 140 (sonradan 280) karakterli imkânlarını kullanarak yeni çalışmalar ortaya çıkartmaya başladı. Ümit Büyükyıldırım da o isimlerden birisi. Bilimkurgu Mikro Öyküler adlı kitap dijital erişime açıldı!
1978 İstanbul doğumlu Ümit Büyükyıldırım’ı Türkiye’nin ilk bilim sitelerinden birisi olan Bilim.org’dan ve 2015’te kurulan Bilimkurgu Evreni grubundan tanıyoruz. Büyükyıldırım, aynı zamanda 2018 yılından beri bilimkurgu hikâyeleri yazıyor.
Yazar, dijital ortamda ücretsiz bir şekilde erişime açtığı kitabında daha önce sanal dünyada paylaştığı mikro hikâyelerini bir araya getiriyor.
Yazar, kitabının önsözünde mikro öykü kavramına ve kendi hikâyelerine şu sözlerle değiniyor:
Bilimkurgu Mikro Öyküler Önsözünden Kısa Alıntı – Ümit Büyükyıldırım
“Mikro öyküler, çağın tüketim standartlarına en uygun bilimkurgu içerikleri. Çünkü zamanın giderek daha değerli hale geldiği ve dikkat dağıtıcı unsurların arttığı bir dönemde bu tarz içeriklerin hem oluşturulması hem de tüketilmesi diğerlerine göre daha kolay. Mikro öykülerin bir başka avantajı da, kısa öyküler için bir kuluçka ortamı olarak kullanılabilmesi. Kısa öykülerde yakalanan güzel bir tema, genişletilerek romana dönüştürülebildiği gibi, mikro öykülerde yakalanan güzel bir fikrin de kısa öyküye dönüştürülmesi olasılığı var.
“Yaklaşık iki yıldır yazdığım bilimkurgu kısa öykülerinden sonra mikro öyküler de yazmaya başlamamın bir sebebi bu aslında. Bir diğer yandan, tek başına belki öykü oluşturmayacak ancak okuru düşünmeye sevkedebilecek, bilimkurgusal öğeler taşıyan anları yansıtlamanın çekici olması. Nasıl ki kısa öyküler, roman yazmaya göre daha geniş bir alan ve çeşitlilik şansı sunuyorsa, mikro öyküler de kısa öykülere göre çok daha fazlasını sunuyor. Bazen, sadece tek bir cümleden oluşan bu mikro öyküler, okuyucuda çok önemli etki bırakabiliyorlar.”
Teknoloji Öyküleri, Robot Öyküleri, Uzay Öyküleri, Uzaylı Öyküleri ve Diğer Öyküler başlıklarından oluşan kitap toplamda 5 bölüm ve 114 sayfa.
Eserin arka kapağında ise şu sözler yer alıyor:
“Bilimkurgu Mikro Öyküler; bilimkurgu içeriğinde, her biri farklı bir konuyu işleyen 100 mikro öyküden oluşan bir derleme. Bilimkurgu için yeni sayılabilecek bu format, okurlar için tüketilmesi kolay ve yeni ufuklar açıcı nitelikte.”
Bilimkurgu Mikro Öyküler kitabını çevrimiçi okumak için buraya, ücretsiz olarak indirmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.
Esere dair görüşlerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.
365 güne 365 mikro bilim kurgu öyküsü yazan bir twitter hesabı vardı, hesabın ismini hatırlayamıyorum. O kişi bu beyefendi mi, fikri olan var mı? Merakımdan soruyorum.
Merhaba. 365 Mikro Bilim Kurgu projesini sürdüren Mehmet KardaÅ’tır. Kendisi bu çalıÅma için bana ilham verdiÄi gibi tanıtım ve teknik detaylar konusunda destek olmuÅtur. Bu vesileyle ona bir kez daha teÅekkür etmiÅ olayım.
Anladım. İsmi aklıma gelmedi, bilgilendirme için teşekkürler. Proje tanıdık geldi, “ilham” deyince açıklığa kavuştu her şey
. Birkaç öyküyü okudum, kaleminize sağlık.