in ,

Anadolu Tarihindeki Aykırı Sufilerin İzini Süren “Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere” Kitabı Çıktı

M. Olgay Söyler imzalı “Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere” kitabı Timaş Yayınları’nın tarih dizisi kapsamında okurların beğenisine sunuldu.

Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere - M. Olgay Söyler
- Reklam -
- Reklam -

M. Olgay Söyler yeni kitabı Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere ile okurların karşısına çıkıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Daha önce Anadolu’nun Kronikleri: Epik ve Menkıbevi Destan Dünyasına Giriş kitabı ile Türklerin eski inanç sistemlerini inceleyen M. Olgay Söyler; sonrasında okurların karşısına Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu – Kötülüğün Tasarımı adlı kolektif kitaptaki makalesiyle çıkmıştı.

Türk kültür tarihi alanındaki çalışmalarıyla bilinen tarihçi ve yazar M. Olgay Söyler, şimdi de Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere kitabıyla raflardaki yerini alıyor.

- Reklam -

Anadolu ve Balkanlar’da Sufi İsimler, Zamanlar ve Mekânlar alt başlığını taşıyan eser, tasavvuf ve Türk kültür tarihi üzerine kaleme alınmış makalelerden oluşuyor. Kitapta Sarı Saltuk, Şeyh Bedreddin, Şah Kalender Çelebi, Pir Sultan Abdal, Hızır, Sarıkız, Yunus Emre, Abdal Musa, Ahi Evran ve Geyikli Baba gibi Selçuklu ve Osmanlı tarihinde ses getirmiş aykırı sufiler’in izini takip ediyor.

Anadolu ve Rumeli tasavvuf geleneğinde önemli yer tutan isimleri 19 başlıkta inceleyen eser, alana meraklı okurlar için giriş niteliğinde bir çalışma olmayı da hedefliyor.

Kitap Anadolu ve Balkanlar’da inşa edilmiş, tekke ve türbeleri de merkezine olarak okuru geçmişe bir yolculuğa davet ediyor.

Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere – M. Olgay Söyler | Arka Kapak Tanıtımı

Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere - M. Olgay Söyler

M. Olgay Söyler, Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek Üzere adlı çalışmasında, “marjinal sufi”lerin izlerini sürüyor. Kitap; Anadolu ve Balkanlar’da ses vermiş tasavvuf erbabı ve Türk kültür tarihi üzerine kaleme alınmış makalelerden mürekkep.

Yazar; Sarı Saltuk’tan Şeyh Bedreddin’e, Hacı Bektaş-ı Veli’den Baba İlyas’a, Şah Kalender Çelebi’den Pir Sultan Abdal’a, Hızır’dan Sarıkız’a, Abdal Musa’dan Geyikli Baba’ya değin Selçuklu ve Osmanlı tarihinin sessize aldığı kişilerin fotoğraflarını çekiyor. Okura; resmî anlatının haricinde, menakıpnâmelerden, sözlü kültürden derleyip, keramet motifleriyle zenginleştirdiği bir resim sunuyor.

Bu kitapta, huruca kalkan şeyh efendileri, Osmanlı’ya “post”a koyan mürşitleri, meydanlara inen dervişleri, müesses nizama kafa tutan sufi direnişçileri, Ali sırrına erenleri okuyacaksınız.

- Reklam -

Evet, “isyan mistiğin tavrıdır.”

Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere Kitabından Alıntılar

“Şah İsmail, Mehdi teorisini silahlı bir eyleme dönüştüren ilk kişidir.”

“Pir Sultan’ın “Açılın kapılar Şah’a gidelim” diye andığı kişi, İran’ın yöneticisi değil, Şâh- ı Merdan, yani Hazret-i Ali’dir.”

“Seyyid Hârun, Turgutoğluları gibi Osmanlı’ya her fırsatta başkaldıran ve Osmanoğulları’nın en güçlü olduğu dönemde dahi çıkan isyanları destekleyen bir aşiretin ilk dini önderlerindendir.”

“Rum Abdalların, Osmanlı’nın kuruluşunda Osman ve Orhan Gaziler için de meşrulaştırıcı, yani ikballerini pekiştiren rol oynamışlardır.”

“Yalnızca Ehl-i Beyt’e ait olduğu söylenen cifr ilmi, Türklerin hükmettikleri coğrafya itibariyle inanç hayatı için çok önemlidir.”

Toplamda 208 sayfadan oluşan eser Timaş Yayınları’nın Timaş Tarih alt markası altında yayımlandı. Kitap, Mayıs 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

M. Olgay Söyler imzalı bu yeni kitaba dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Europa yaşam jüpiter

Jüpiter’in Europa Uydusu, Yaşamı Buz Tabakasının Altında Saklıyor Olabilir

Adam Driver, Megalopolis Filminde Başrol Olacak

Coppola’nın Yıllardır Hayalini Kurduğu “Megalopolis” Filminde Başrol Adam Driver’ın Oldu