in

Bir Edebî Muhit Olarak Ankara ile Tanışın!

Başkent Ankara’nın edebiyat haritasını incelemeye hazır mısınız? Necati Tonga’nın kaleminden “Bir Edebî Muhit Olarak Ankara” raflarda.

Bir Edebî Muhit Olarak Ankara
- Reklam -

Ankara. Başkent. Memur şehri. Artık dünya değişiyor ve şehirler de akıp giden zamanla kimliklerini kaybediyorlar. Ancak Ankara’nın edebî muhitliği kültürel dünyamızı etkilemeye devam ediyor. Güncel olarak Ankaralı yazarlardan bahsetmek mümkün mü, emin değiliz ama vaktinde bu şehrin nice büyük muharrire ev sahipliği yaptığı bir gerçek.

İşte Necati Tonga da bu ev sahipliğini irdeliyor. Titiz bir araştırmayla Ankara’nın edebiyat haritasını gözler önüne seriyor.

Kitabın arka kapağı şu şekilde:

AnkaraAnkara, uzun tarihi boyunca çeşitli devletler tarafından yönetilen, işgal edilen, kuşatma altında tutulan, bazen yakılan-yıkılan ama her zaman stratejik önemini koruyan bir şehirdir. Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşayan Ankara, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi, uzun tarihinin şaşırtıcı terkipleri ile doludur. Yaklaşık bir asır evvel Ankara’nın önce Millî Mücadele merkezi, ardından da başkent seçilmesi, şehrin yıldızının yeniden parlamasını hazırlamıştır. Ankara, özellikle başkent olduktan sonra Türk edebiyatına yön veren bir edebî muhite de dönüşmüştür. Bir Edebî Muhit Olarak Ankara, şehrin bu özelliğinin, 1923-1980 yılları arasındaki birikim gözetilerek değerlendirildiği bir çalışmadır.

- Reklam -

Necati Tonga, titiz bir araştırma ile başkent Ankara’nın edebiyat haritasını çıkarıyor. Önce Ankara’nın edebî bir muhit olmasındaki etkenleri belirliyor. Ardından, Ankara’da şair ve yazarların iletişim ortamı olan, eserlerde de yansımaları görülen pastane, lokanta, meyhane, bar, kahvehane türünden edebiyat mahfillerini inceliyor. Başkentteki şair ve yazarların birer mahfile dönüşen evleri ile kitabevleri, dergi idarehaneleri, dernekler, oteller ve tiyatroları da edebiyat mahfili olarak değerlendiriyor. Bir Edebî Muhit Olarak Ankara, bir şehrin edebî muhitini anlamak yolunda önemli bir adım olmasının yanı sıra başkentin yakın dönem kültür tarihi ile ilgili önemli bilgiler, belgeler ve fotoğraflar da içeriyor. Modern Türk edebiyatının bütün yenileşme hamlelerini hazırlayan Ankara’yı ve bu hamleleri kuşatan siyasal ve kültürel atmosferi anlamak için kaynak bir kitap.
Mustafa Kutlu ve Yoksulluk İçimizde, Yaşayan Hikayemiz gibi kurgu dışı kitaplarıyla tanıdığımız Necati Tonga’nın yeni eseri Bir Edebî Muhit Olarak Ankara (1923-1980), Çolpan Kitap tarafından basıldı.

429 sayfalık kitabın etiket fiyatı ise 40 TL. Ankara sevdalılarına ve şehrin edebi dokusunun izini sürmek isteyenlere şimdiden keyifli okumalar!

- Reklam -

Kitabı okuyanlar yorumlarını Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir!


* Peri Masallarında Gezmenin En Güzel Yolu Bu Harita Olabilir!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

resident evil film

Yönetmeni Belli Olan Yeni Resident Evil Filmi Köklerine mi Dönüyor?

Gladyatörler Şehri

“Gladyatörler Şehri”nde Ayağa Kalkma Zamanı