in

Bir Yudum Su: Kenan Hulusi Koray’ın Öyküleri 76 Yıl Sonra Ortaya Çıkıyor

Cumhuriyet döneminde öyküleri ile büyük işlere imza atan Kenan Hulusi Koray, Bir Yudum Su ile yıllar sonra raflara dönüyor.

Bir Yudum Su - Kenan Hulusi Koray
- Reklam -
- Reklam -

Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın önemli kalemlerinden Kenan Hulusi Koray, günümüzde ne yazık ki eserlerine ulaşması zor bir yazar. Karbon Kitaplar, yazarın külliyatını yeniden gün yüzüne çıkartıyor. Bir Yudum Su adlı öykü derlemesi 76 yıl sonra tekrar raflara geliyor.

1906 yılında İstanbul’da doğan Koray, Osmanoflar, Bahar Hikâyeleri, Son Öpüş ve Bir Otelde Yedi Kişi gibi eserleri ile biliniyor. Çoğunlukla öykü türünde metinler kaleme alan Koray, Yedi Meşaleciler olarak anılan edebî akımın da bir parçası.

Karbon Kitaplar, editör Bengü Vahapoğlu’nun derlediği öykülerle Kenan Hulusi Koray külliyatını bir bütün olarak okurla buluşturmayı hedefliyor. Bir Yudum Su da bunun ilk adımı. İçerisinde toplamda 26 öykünün bulunduğu kitap birbirinden oldukça farklı hikâyelere odaklanması ile öne çıkıyor.

- Reklam -

Yazarın korku türünde yazdığı bazı öyküler daha önce Laputa Kitap tarafından Güzel ve Esrarengiz adı ile okurla buluşturulmuştu. Yazarın kaleme aldığı tek roman olan Osmanoflar ise Kapı Yayınları tarafından yayımlandı.

- Reklam -

Bir Yudum Su – Kenan Hulusi Koray | Arka Kapak Tanıtımı

Cumhuriyet dönemi Türk hikâyesinin gelişimine yön veren isimlerden biri sayılan Kenan Hulusi Koray’ın Bir Yudum Su adlı öykü derlemesi, yetmiş altı yıl sonra okurla yeniden buluşuyor. Birbirinden farklı karakterlerin yan yana olduğu yirmi altı öyküden oluşan bu derlemede, çöl ortasında kendi masalının peşinden giden Kays’ın hikâyesinden şehrin kalabalık caddesinde yürüyen bir terzinin eski aşk hikâyesine uzanırız. Köy kahvesinde avdan dönen köylüleri beklerken, başka bir hikâyede kendimizi tekinsiz ormanlarda buluruz. Bir solukta okunan bu hikâyelerde, olayların merkezindeki insanların trajikomik hâlleri ve ruhsal durumlarının neticesinde meydana gelen beklenmedik sonuçlarla karşılaşırız.
Bir Yudum Su - Kenan Hulusi Koray

Toplamda 168 sayfadan oluşan Bir Yudum Su kitabı 21 Temmuz 2020 itibarıyla satışa çıkıyor. Yayınevi yetkililerinden Kadir Yılmaz ise yazarın diğer kitaplarının da kısa süre içerisinde raflarda olacağını belirtiyor.

Peki siz daha önce Kenan Hulusi Koray eserleri ile tanışmış mıydınız? Yazarın bütün eserlerinin yeniden ve topluca raflara gelecek olmasını nasıl karşılıyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı lütfen unutmayın.


* Kenan Hulusi Koray Öyküsünde Edgar Allan Poe Etkisi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bu haberi nasıl kaçırdım? Ben yazmalıydım :’( Bir yazarın adı anıldığında akla gelmek çok güzel bir duygu. Yedi Meşaleciler diye bilinen grubun içinde çok az yazar bugün okurun ilgisini çekiyor. Kenan Hulusi de bunlardan birisi. Yine de yazarın Lovecraftvari konuları ve Poe üslubuyla korku tutkunu okurun gözünden kaçması şaşırtıcı.

    Keşke daha çok üstüne gidilse.

  2. Avatar for alihandrowski alihandrowski dedi ki:

    Bu haberi okumadan geçiyordum ki kitap kapağında Monet’nin resmini görünce dayanamadım. Böyle tasarımlara bayılmamak elde değil.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tenet Christopher Nolan

Tenet Türkiye Vizyon Tarihi Belli Oldu

72. Emmy Ödülleri Adayları

72. Emmy Ödülleri Adayları Belli Oldu