in

Bilimkurgu Klasikleri’nde Yeni Kitap Belli Oldu: Zaman Makinesi

İthaki Yayınları’nın doludizgin devam ettiği Bilimkurgu Klasikleri dizisi 14. kitaba ulaştı. 6. kitap olarak yayımlanan Dr. Moreau’nun Adası’nın ardından dizideki ikinci Wells kitabı Zaman Makinesi oldu.

zaman makinesi h g wells
- Reklam -

H.G. Wells‘in 1895’te kaleme aldığı Zaman Makinesi isimli kitabı, 20. yy. bilimkurgu edebiyatını etkileyen önemli eserlerden biri olarak bilinir. Kurguya hakim olan karamsar hava ile aynı zamanda bir distopya da olan Zaman Makinesi, 1960 ve 2002 yıllarında iki kez sinemaya da uyarlanmıştır.

zaman-makinesi-kitapKendi zamanından tam 800 bin yıl sonrasına giden bir Zaman Gezgini’nin deneyimlediği sıra dışı bir yolculuğu konu edinen roman, günümüzde dahi bir klasik olarak anılmasının yanı sıra, birçok türde kalem oynatan Herbert George Wells’in de en önemli yapıtları arasında yer alır.

Türkiye’de daha önce birçok yayınevinden basılan kitap, yine, yeniden İthaki Yayınları etiketiyle okurlarla buluşmaya hazırlanıyor. Bu seferki edisyon ise öncekilerden çok farklı, bir sonraki kitabını herkesin dört gözle beklediği Bilimkurgu Klasikleri dizisinin içinde, yenilenmiş kapağı ve gözden geçirilmiş çevirisiyle yayımlanıyor.
Wells’in ilk olarak okul gazetesinde yayınladığı bir öyküden hareketle kaleme aldığı kısa romanı Zaman Makinesi, 1895’ten beri bilimkurgunun önde gelen eserlerinden biri oldu. Hem geleceği hayal etmek hem de biliminsanının karakterini göstermek adına derin saptamalarda bulunan, politik göndermelerle yüklü bu distopya, hâlâ gerçekleştiremediğimiz bir fantazinin peşinden yıllardır sürüklüyor bizi.
Kitabın bu yeni baskısı, roman tarihi ve H.G. Wells üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan akademisyen Patrick Parrinder’ın önemli makalelerinden biri ile taçlanıyor. Elif Ersavcı‘nın çevirdiği bu makalede Wells okurlarını cezbedecek birçok unsur bulunuyor.

- Reklam -

Kitap, Volkan Gürses‘in çevirisi ve Şükrü Karakoç‘un kapak tasarımıyla raflardaki yerini alacak.

- Reklam -

Bir sonraki kitabın, daha önce ülkemizde hiç yayımlanmamış bir bilimkurgu klasiği olmasını ümit ediyor, merakla beklemeye koyuluyoruz. Ve tabii ki Zamyatin’in “Biz”i ile Bradbury’nin “Fahrenheit 451″ini istisna olarak görüyor, seriye bir hayli yakışacaklarını biliyoruz.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

3 Yorum

Yorum Yap
  1. Serinin 6. kitabı “Doktor Moreau’nun Adası” değil miydi? “Görünmez Adam” henüz bu seride yerini almadı diye biliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Vathek - W.T. Beckford, Vathek İnceleme

Vathek: Oryantal Rüyanın Ortasına Doğan Kabus

biz gayet iyiyiz ust

Biz Gayet İyiyiz: Ya Siz?