in ,

“Bodrum Tarihi”nin Yazarı Profesör Avram Galanti’nin Heykeli Dikildi: Kitap, Yıllar Sonra Yeniden Basıldı

Profesör Avram Galanti’nin 1945 senesinde kaleme aldığı Bodrum Tarihi kitabı yeniden yayımlandı. Bodrum Belediyesi, ayrıca Galanti’nin heykelinin açılışını da gerçekleştirdi.

Bodrum Tarihi Avram Galanti heykel
- Reklam -
- Reklam -

Bodrum Tarihi kitabı yıllar sonra yeniden yayımlandı. Profesör Avram Galanti tarafından 1945 yılında kaleme alınan eser, Bodrum Belediyesi tarafından tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Soyadı kanunundan sonra “Bodrumlu” soyadını alan Avram Galanti anısına Umurça Parkı’na bir de heykel dikildi.

1873 – 1961 yılları arasında yaşayan akademisyen, eğitimci ve politikacı Avram Galanti Bodrumlu eserleriyle yaşatılıyor. Bodrum Belediyesi Kültür Yayınları tarafından basılan Bodrum Tarihi kitabı, Arkeolog A. Rasim Özgürel tarafından sadeleştirilerek okurlara sunuldu. Bugün gerçekleştirilen etkinlikte kitabın tanıtımı yapıldı ve Profesör Avram Galanti anısına hazırlanan heykelin açılışı gerçekleştirildi.

Türklük İncelemeleri, Üç Sami Kanun Koyucu, Sabetay Sevi ve Sabetaycıların Gelenekleri, Niğde ve Bor Tarihi ve Ankara Tarihi gibi pek çok eserin yazarı olan Galanti, Muğla’nın Bodrum ilçesinde dünyaya gelmişti.

- Reklam -

Bodrum Tarihi Kitabı “Kent Belleği” Açısından Önemli Görülüyor

Sadeleştirilerek özel bir baskıyla yeniden hazırlanan Bodrum Tarihi kitabının tanıtımı ve Profesör Avram Galanti’nin büst açılışı için düzenlenen etkinliğe geniş bir katılım sağlandı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile birlikte Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi, Dini Yapı Koordinatörü Hayim Hason, Yahudi din adamı Rav İzak Alaluf ile 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ve Bodrum halkı Galanti’yi anmak için bir araya geldi.

Profesör Avram Galanti Bodrumlu heykel açılış

Bugün sabah 11.30’da Umurca Park’ında gerçekleştirilen açılışın ardından, Yokuşbaşı Mahallesi’ndeki Yahudi cemaatinin elden geçirilmiş ve düzenlenmiş Musevi mezarlığı ziyaret edildi. Ardından Trafo Kafe’de Bodrum Tarihi kitabının tanıtımı yapıldı.

 Profesör Avram Galanti’nin Bodrum Mirasına Sahip Çıkıldı

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yeni baskı yapan eser hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bir kentin başına gelebilecek en güzel şey, o kentin anlatılmasıdır. Profesör Avram Galanti Bodrumlu, doğduğu kenti cümle cümle kurgulayıp kendisinden sonra gelecek nesillerin bu kurguyu tamamlayacağı inancı ile 1945 yılında Bodrum Tarihi kitabını yazmış. Bizler de bu mirasa sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz.

“Kitap, tarihin babası Herodot’un doğduğu Halikarnassos’u, tarihin sayfalarından 1950’li yılların Bodrum’una taşıyan önemli bir çalışma. Elliye yakın kitap ve çok sayıda makale kaleme almış olan Profesör Galanti’nin Bodrum Tarihi kitabını Bodrum Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayınladığımız için mutluyuz.”

“Bodrum Bilinci” Vurgulandı

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ayrıca bir kentin tarihini yazarak kentin tarihsel ve kültürel dokusunun, insan malzemesinin ve yerel değerlerin kayıt altına alınmasının önemini vurguladı:

- Reklam -

“Bir kentin tarihsel geçmişini bilmek, o kentin bugünü ve geleceği hakkında alınacak kararların rastlantılara bırakılmaması anlamı taşımaktadır. Uygar yaşam koşullarının hakim olduğu, kentin geçmişten getirdiği değerlerinin korunduğu ve ekolojik dengelerin önemsendiği bir kent yaratmak için, Bodrum bilincine sahip Bodrumluları çoğaltmamız gerekmektedir.”

bodrum tarihi kitap tanıtım etkinliği

Başkan Aras, yazarların kentlerin görünmez yüzleri olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:

“Yazarlar yazdıklarıyla kente ruh verirler. Bu ruhu yaşatmak için eserin yayınlanması ve tanıtılmasında emek harcayan herkese teşekkür ederim.”

Bodrum Tarihi – Arka Kapak Tanıtımı

Bodrum Tarihi Avram Galanti kapak

1871 Bodrum doğumlu milletvekili Prof. Avram Galanti’nin kaleme aldığı “Bodrum Tarihi” kitabı, ilk olarak 1945’te Işık Yayınevi tarafından basıldı. Ünlü bir dilbilimci olan Prof. Galanti’nin Türkçe ve Fransızca olarak yayınlanmış 50’den fazla kitabı ve sayısız makalesi vardır. Eğitimci ve siyaset adamı Prof. Galanti, İstanbul Darülfünunu’nda (İstanbul Üniversitesi) Sami Dilleri ve Eskiçağ Tarihi dersleri okuttu. 1943-1946 yılları arasında TBMM’de Niğde Milletvekili olarak görev yaptı. Soyadı Kanunu ile “Bodrumlu” soyadını alan Prof. Avram Galanti Bodrumlu, Portekiz Bilimler Akademisi üyesiydi.

Bodrum Tarihi kitabını hakkında sizin görüşleriniz neler? Profesör Avram Galanti Bodrumlu’nun çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi, Bodrum Belediyesi Twitter

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

twitch türkiye kara para bit skandalı operasyon

Twitch’teki Kara Para Aklama Skandalından Sonra İlk Operasyon: 40 Şüpheli Gözaltına Alındı

Keanu Reeves Leonardo DiCaprio The Devil in the White City

Keanu Reeves, “The Devil in the White City” Dizisinde DiCaprio ve Scorsese ile Bir Araya Gelebilir