in ,

Bram Stoker Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Bram Stoker ile Oscar Wilde aynı kadına âşıktı! Dracula’nın yazarının hayatına ve eserlerine dair muhtemelen bilmediğiniz bazı ilginç bilgiler!

bram stoker liste
- Reklam -
- Reklam -

Bram Stoker daha çok kaleme aldığı Dracula romanı ile tanınsa da aslında yazarın bilinmeyen pek çok farklı yönü var. Gelin, bize müthiş bir korku karakteri sunan yazarın hayatına dair muhtemelen daha önce duymadığınız bazı gerçeklere kısaca göz atalım.

1. Oscar Wilde ile Aynı Kadına Âşık Olmuşlardı

Oscar Wilde
Oscar Wilde

Stoker ve Wilde,  Dublin’deki Trinity College’da öğrencilik yıllarından birbirlerini tanıyorlardı. Stoker, Wilde’ın okulun Felsefi Topluluğu’na üye olmasını bile istemişti. Ancak Wilde’ın çocukluk aşkı Florence Balcombe, Stoker ile evlenmeye karar verdiğinde şair İrlanda’dan ayrıldı ve İngiltere’ye taşındı.

Çift, Stoker’ın ölümüne kadar evli kaldı. Fakat Wilde kin tutmadı. Stoker onu ölümünden önce üç yıl boyunca yaşadığı Fransa’da ziyaret etti.

- Reklam -

2. Geçimini Sahne Yöneticiliği ve Oyuncu Menajerliğinden de Sağlamıştı

Henry Irving
Henry Irving

Aslında işe bir tiyatro eleştirmeni olarak başlamıştı. Hamlet hakkındaki yazısı oyuncu Henry Irving etkilemiş ve yemeğe davet edilmesini sağlamıştı. Yakın arkadaş oldular ve birkaç yıl sonra oyuncunun menajerliğini yapmaya başladı.

3. Romantik Kurgu da Yazmıştı

the primrose path

Stoker, doğaüstü romanlarıyla tanınıyor. Hatta, Korku Yazarları Derneği onun adını taşıyan bir ödül vermeye her sene devam ediyor. Dracula onun tek korku romanı değil. Bu türdeki eserleri arasında The Lair of the White Worm da var. Fakat Jewel of the Seven Stars and Dracula’s Guest ve Other Weird Stories gibi kitaplar yazarken ağır romantizm içeren öykülere de imza atmayı ihmal etmiyor. Bu romanlarından birinin adı ise The Primrose Path.

4. Dracula İçin Emily Gerard’ın Makalesinden İlham Aldı

Dracula Bram Stoker

Yazar, Dracula için Emily Gerard’ın Transylvania’daki Batıl İnançlar başlıklı bir yazısından esinlenmişti. Stoker, Doğu Avrupa’ya hiç gitmediği için romanın altyapısı için araştırmacı ruhuna başvurmuştu. Araştırması yedi yıl sürdü. Kitabının adıysa William Wilkinson’ın Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia with Political Observations Relative to Them isimli eserinden ilham aldı (Wallachia’lı II. Vlad’ın torunlarından biri).

- Reklam -

Dracula’nın ilk adının The Dead Un-dead olduğunu da hatırlatalım. Bu isimle basılmış 541 sayfalık orijinal baskı, Pennsylvania’da bir çiftlikte bulunmuştu. Söz konusu baskının Microsoft’un kurucularından biri olan Paul Allen tarafından alındığı söyleniyor.

5. Yazarın Külleri Hâlâ Saklanıyor

bram stoker külleri

Bram Stoker, 20 Nisan 1912’de hayatını kaybettiğinde yakıldı ve külleri, oğlu Noel’in külleriyle birleştirildi. İkisinin külleri, Londra’daki  Golders Green Crematorium’da ziyarete açık durumda. Tabii ki bu ziyaret sırasında yanınıza, size eşlik etmesi için birini veriyorlar.

Sizin ilginizi en çok hangi başlık çekti? Listede olmadığı halde eklemek istediğiniz başka bilgiler var mı? Tüm bunları Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Bram Stoker’ın “Drakula”sını Yaratan Dünya: Londra Kütüphanesi

Kaynak: Forbes

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Koronavirüs Çin Harry Potter

Koronavirüs Sonrası Çin Sinemasının Kurtarıcısı Harry Potter

DOOM Eternal

DOOM Eternal Oyunu Piyasaya Çıktı