in ,

Brandon Sanderson’dan CDPR’a Destek

Brandon Sanderson’dan The Witcher’ın hakları için Sapkowski ile davalık olma aşamasına gelen CD Projekt RED’e açık kapı: “Dilerlerse kitaplarımın haklarını bedavaya veririm.”

sanderson cdpr
- Reklam -
- Reklam -

Bildiğiniz gibi geçen gün The Witcher kitaplarının yazarı Andrzej Sapkowski ile bu seriyi video oyunlarına uyarlayan CD Projekt RED, geriye dönük bir telif hakkı talebi yüzünden davalık olma aşamasına gelmişti. Bu durum internette çeşitli tartışmalara yol açtı ve serinin hayranlarını ikiye böldü. Bazıları kitapların, dolayısıyla da The Witcher evreninin asıl yaratıcısı olan Sapkowski’yi haklı görürken bazılarıysa 10 yıldan uzun bir süre önce imzalanan bir anlaşmayı bozup daha fazla para almaya çalışmanın açgözlülük olduğunu savundu.

Şimdiyse bu tartışmaya yeni bir isim katıldı: Sissoylu, Fırtınaışığı Arşivi ve Elantris gibi fantastik kitapların ünlü yazarı Brandon Sanderson. Reddit’te dönen tartışmaları okuyan Sanderson dayanamayıp bu konuyla ilgili bir-iki kelam etme ihtiyacı hissetmiş ve bunun üzerine bir mesaj da kendisi yazmış. Dediklerini aynen aktarıyoruz:
Bunu komik bulabilirsiniz. Dün gece saat 3:00’e kadar bu başlıkta yazılanları okudum ve “Sevgili CD Projekt. Eğer isterseniz Sissoylu’nun haklarını alabilirsiniz…” deme noktasına CİDDEN geldim. Ama öyle bir şey yaptığım takdirde bu başlık patlarmış gibi geldi ve yarın sabah uyandığımda gelen kutumda yüzlerce cevapla karşılaşmak istemiyorum. Bugün çalışmam lazım…

Tüm ciddiyetimle söylüyorum, CDPR’la birlikte bir şeyler yapmayı çok isterdim. Kendileri bugüne kadar ki en iyi kitaptan oyun uyarlamasını yaptılar. Geri kalanlarımızın salyalarını akıtacak cinsten bir şey bu… çünkü bu tür eserlerin tamamı (kitaplar, filmler, oyunlar) The Witcher oyunları gibi daha yüksek kaliteli şeylerden büyük fayda sağlarlar.

- Reklam -

Kitaplarımın haklarını CD Projekt Red’e bedavaya vermeyi ciddi ciddi düşünebilirim çünkü harika bir hikâye adaptasyonun kültür üzerindeki etkisi muazzam olabiliyor. Gerçi… sanırım artık kendini beğenmiş fantazya yazarlarıyla daha fazla çalışmak istemiyor ve kendi oyunlarını yaratmakla daha fazla ilgileniyorlardır.

- Reklam -

Sanderson ve CDPR… Yaklaşık son 10 yıldır okuduğumuz ve oynadığımız en iyi işlerden bazılarına imza atan ikili. Sizce de birlikte çalışmaları rüya gibi bir şey olmaz mıydı? Reddit üyeleri şimdiden bu haberi CDPR yetkililerine uçurma telaşında. Stüdyo buna nasıl tepki verir, cevapları ne olur bilinmez ama onların elinden çıkan bir Sissoylu oyununun muazzam olacağı garanti gibi… Parmaklarımızı çaprazlayıp tek ayak üstünde bol bol sekiyoruz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

19 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lecter Lecter dedi ki:

    Helal olsun valla. Kitapları takdir ile okuduğum yaratıcı bir yazarın, oyunlarını takdir ile oynadığım değerli bir firmaya şu aşamada fikirsel olarak destek çıkıyor olması göğüs kabartıcı bir durum. En azından değer verdiklerimizin (verdiklerimin) kendi değerlerinin de boş olmadığını görebiliyoruz.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Zeki adam. Çünkü iyi yapılmış bir oyunun, filmin veya dizinin kitap satışlarını katbekat arttırdığını çok iyi biliyor. Son cümlesinde de “Kendini beğenmiş fantazya yazarlarıyla işleri bitmiştir sanırım,” diyerek inceden inceye tarafını belli etmiş zaten.

  3. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Diğer konuda detaylar tamamen şeffaf olmadığı için şu haklı demedim bilerek. CDPR ne kadar sevsem bile, bilemiyoruz. Belki de Sapkowski ile aralarında çok daha farklı problemler var ve ilk açıklamayı yaparak taraftarları toplamayı düşündüler… O konu tam olarak şu haklı denebilecek düzeyde değil bence.

    Ama bu mevzunun da ötesinde, Sanderson’un bence burada yaptığı “iyi niyet” çakallığı çok daha kötü. Ä°lk bakışta çok ponçik gözüküyor evet. Taraftarlar bölünmüşken, Sapkowski’ye karşı birçok olumsuz yorum dolaşırken, tam bu noktada “ben çok iyiyim, kitaplarımı beleş yapsınlar” gibi bir açıklama bence meehhh. Yanlış anlaşılmasın. Görüşü hatalıdır demiyorum, hatta başka zaman söylese gayet katılabilirim. Ne yazık ki zamanlama çok manidar ve kötücül. Çok akbabalık seziliyor.

  4. Avatar for Firtinakiran Firtinakiran dedi ki:

    Haberi orijinalinde ilk okuduğumda verdiğim tepkiyi buraya da yazayım: Sanderson kan istemiş :smiley:

  5. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    https://www.youtube.com/watch?v=v_iPSQ_rUw8
    Hadi bakalım oturmayamı geldik ? ??? !!!

    Mıt su forum en güzel haberleri hep sen yapıyorsun. Adamın zirvesinin .

    Çarpanlar ayırma - Geometri çalışacağım su zor günde çok iyi geldi .

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

14 cevap daha var.

ant man and the wasp ust

Ant-Man ve Wasp: Marvel Evreninin Böyle Filmlere İhtiyacı Var

boba fett

Yeni Star Wars Dizisinin Adı “The Mandalorian” Olarak Duyuruldu