in

Brandon Sanderson’ın Kitabı Kâğıt Sıkıntısı Yüzünden Basılamadı

Brandon Sanderson’ın “Sissoylu: Çağların Kahramanı” kitabının özel edisyonu Amerika’daki ulusal kâğıt sıkıntısı yüzünden basılamadı.

Brandon Sanderson kitap
- Reklam -
- Reklam -

Son dönemde döviz kurundaki anormal yükselişin yanı sıra ülkemizdeki kâğıt sıkıntısı nedeniyle kitap fiyatlarındaki aşırı pahalılık hepimizin malumu. Romanlarda kullanılan kaliteli kâğıtlar (tuvalet kâğıdı gibi olmayıp arkası gözükmeyenler yani) çok uzun bir zamandır yurt dışından temin ediliyordu zaten. Euro ve dolardaki artış da tuzu biber oldu anlayacağınız. Ama görünen o ki bu sorunu yaşayan bir tek biz değiliz.

Brandon Sanderson’ın “Sissoylu: Çağların Kahramanı” adlı romanının deri cilt kaplı, özel edisyonunun baskısı Amerika’da yaşanan ulusal kâğıt sıkıntısı yüzünden iptal edildi. Üstelik bu ilk kez olmuyor; kitabın baskısı bu yıl içerisinde benzer nedenlerden ötürü yine iptal edilmişti. Ünlü yazar durumla ilgili Twitter’dan şu açıklamayı yaptı.

“Bazı talihsiz haberlerim var: Çağların Kahramanı’nın deri ciltli Dragonsteel edisyonu, ulusal kâğıt sıkıntısı yüzünden bir kez daha ilerki bir tarihe ertelendi. Yani çok büyük bir ihtimalle yılbaşında gönderi yapamayacağız.”

- Reklam -

Sanderson gibi kitapları binlerce sayfayı bulan bir yazarın romanının ertelenmesi ironik elbette. Hatta yazarın hayranları arasında “Ulusal kâğıt sıkıntısına tek başına neden olan adam” şeklinde bazı espriler de yapılmış. Bununla birlikte eserleri dünya çapında milyonlar satan bu kadar ünlü bir yazarın bile kitabını bastıramaması, hele hele bunun yılbaşı sezonu gibi bir dönemde yaşanması hem dikkat çekici hem de üzücü bir durum.

- Reklam -

Amerika’daki kâğıt sıkıntısı bir süredir devam eden bir problem. Bunun plastik karşıtı görüş nedeniyle insanların artık alışverişlerinde kese kâğıdı kullanmasından tutun da matbaaların giderek azalmasına ve Kanada’dan gelen kâğıt stoklarındaki vergi artışına dek pek çok sebebi var. Hâl böyle olunca kâğıt üreticileri de fiyat yükseltiyor, onlar yükselttikçe bize gelenler de iyice yükseliyor.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bir süre önce yayınevi sahipleri ve editörleriyle ilgili yaptığımız Yayınevlerine Sorduk: “Ne Olacak Bu Ekonominin Hâli?” adlı özel dosyamıza göz atabilirsiniz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Eyy Amerika sana dedik bizimle uğraşma. Kıskan dur şimdi bizi.

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Depresyona girmeme ramak kaldı. Bu kağıdın durumu ne olacak artık bilmiyorum. Bir yandan içimdeki kötü ses e-book için yapılan bir komplo mu demeden de edemiyor. Ne zaman yeni bir kitap çıksa içimi hafiften bir korku kaplıyor. Bir daha basılır mı? İkinci baskı yapar mı? Hemen mi alsam yoksa ertelesem mi? Bu ve benzeri şeyler beni artık bunaltmaya başladı. Umarım kısa sürede bu soruna bir çare bulunur.

  3. Avatar for Ufuk Ufuk dedi ki:

    Yeni yılda oyuncak ve kağıda %30 ek vergi gelecek diyorlar. Alacağınız kitapları alın bence. Bu yalan bile olsa ülkemizde yeni yıl yeni şanslar demek. Yeni yıl vergileri kesin olur :slight_smile:

  4. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Evet bu haberi de duymuştum. Bu sebeple son zamanda çıkan, almak istediğim bazı kitapları yılın son haftası alacağım. Belki birkaç tane daha çıkar diye. Aslında özellikle Oathbringer için bekliyorum. Gelirse alacağım gelmezse bu zamlardan sonra artık ne zaman gelirse bakacağım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aile Sırrı - Gencoy Sümer

Gencoy Sümer’den Yeni Bir Polisiye: “Aile Sırrı”

gunlerin kopugu boris vian inceleme

Gelenekçi Fransız Romanına 20. Yüzyıldan Bir Darbe: Günlerin Köpüğü