in

Bronte Kardeşler’e İlham Olan Bozkırlara İnşa Edilmek İstenen Konut Projesi Tepki Çekti

Bronte Kardeşler’e ilham veren bozkırlar konut projesi tehlikesiyle karşı karşıya. “Uğultulu Tepeler” yerleşime açılabilir.

Bronte Kardeşler Uğultulu Tepeler Bozkır
- Reklam -

Emily Bronte’nin Uğultulu Tepeler romanını yazarken ilham aldığı, “Bronte Kardeşler”in büyüdüğü araziye yapılacak olan yerleşim yeri projesi tepkiye neden oldu.

Charlotte, Emily ve Anne Bronte kardeşlerin Jane Eyre, Uğultulu Tepeler ve Shirley romanlarını yazarken ilham aldıkları Batı Yorkshire bozkırları, Bradford Belediyesinin Thornton’a yapmayı planladığı açıkladığı 150 evlik yerleşim yerinden dolayı bozulma tehlikesiyle karşı karşıya.

Eserleri İngiliz edebiyatının olmazsa olmazlarını oluşturan Victoria Dönemi yazarlarının kitaplarına konu olan manzaralar ve adımlarını attığı yollar bu bölgede bulunuyor. Tüm dünyadan ziyaretçiler, yazarların büyüdüğü ve kalemlerini besleyen bu yerleri görmek için geliyor. Fakat proje durdurulmazsa doğayla bir armoni oluşturmuş o edebi ruh kaybolacak.

- Reklam -

Belediyenin 14 dönümlük arazi üzerinde yapacağı binalar, Bronte Kardeşler’in ünlü eserlerine konu olan birçok kıymetli alana zarar verecek. Batı Yorkshire’da başlayıp Lancashire’a uzanan “Bronte Way” olarak adlandırılan patika, yazarların hayal gücünü beslemiş ve üzerinde yürüyenlere okuduklarını hatırlatacak bir doğal miras olarak günümüze ulaşmış.

Bronte Kardeşler Uğultulu Tepeler Bozkır

Bronte Country olarak adlandırılan bölgeyi ziyaret eden okurlar, kitapta karakterlerin yolculuk yaptığı yolları, günün belirli zamanlarında yaylaları süsleyen sisi ve romanda anlatılan evleri yüzyıllar sonrasının gözleriyle tekrar keşfetme imkânı elde edebiliyor.

Green Field projesinin kültürel ve doğal mirasın tahribatına neden olacağı için Bradford Belediyesi tasarıyı tekrar gözden geçirme kararı aldı.

Bronte Kardeşler Anısına Bronte Bölgesi Olarak Adlandırılan Araziye Yapılması Planlanan Konut Projesi Tepki Çekti

Huddersfield Üniversitesi’nde Bronteler üzerine akademik çalışmalar yapan bölge yerlisi yazar Michael Stewart bu projeyi onaylamadığını belirtti:

- Reklam -

“Bu proje yapılırsa yürürken gördüğünüz uçsuz bucaksız vadi gri betonların arkasında kalacak. Belediyenin ‘Bronte Bölgesi’ dediği bu yeri duvarlarla gölgede bırakmasının hiçbir anlamı yok. Zira bu, Bradford kültürel mirasının yanında ekonomisini de etkileyecek. Bronte Kardeşler yazdıklarıyla tüm dünyayı etkilemiştir. Shakespeare ve Dickens’tan sonra edebiyatımızın en önemli isimleri onlar. Bradford’un sahip olduğu eşsiz Bronte mirası için yapacağımız şeyler onu korumaya ve dünyaya duyurmaya devam etmek olmalıdır.”

Bronte Kardeşler

Bölge sakinleri ve Bronte hayranları ise bu projenin umutsuz bir girişim olduğunu ve insanların öfkesini kazandıracak bir tahribat olduğunu düşünüyor.

Konuya dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Tyler_Durden Tyler_Durden dedi ki:

    Müteahhit işini bilmiyormuş. Bir haftalığına buraya staja yollasınlar, oraya köprü bile diktiririz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cruella fragmanı Emma Stone

Cruella’dan Emma Thompson’ın Karakterine Odaklanan Yeni Bir Fragman Yayınlandı

Star Wars: The High Republic 4 çizgi roman

Yeni Star Wars Çizgi Romanı The High Republic 4. Sayısı ile Devam Ediyor