Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bitmek bilmeyen tezlerini tamamlamaya yardımcı olacak pek çok kılavuz ve destekleyici kitap var. Özellikle Umberto Eco’nun Tez Nasıl Yazılır? eseri bunlardan birisi. Şimdiyse yerli bir kaynaktan, Eyüp Aygün Tayşir’den “Bu Tez Nasıl Bitecek?” çıktı.
Son yıllarda yazmaya yönelik atölye tadında kitaplar raflarda sık sık görünür olmaya başladı. Elbette yazma sanatının kurmaca kadar akademik yanı da hayli çetrefilli.
Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Marmara Üniversitesi’nde yönetim bilimi alanında tamamlayan Taşyir, Boston Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şu sıralar Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine ikinci doktorasını sürdürüyor. Eyüp Aygün Tayşir’in 4 Hane 1 Teslim ve Tuhaflıklar Fabrikası isimlerini taşıyan iki de romanı var.
Bu Tez Nasıl Bitecek? – Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Kılavuzu | Arka Kapağı
“Bu tez nasıl bitecek?” sorusu yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin birbirlerine ve kendilerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bazen yakınmayla, bazen yılgınlık ve bıkkınlıkla, bazen de hakikaten tıkanma ve çaresizlikle sorulur. Danışmanla yapılan görüşmeler, tez yazan arkadaşlarla fikir teatileri, lisansüstü öğrencileri için oluşturulmuş özel toplantılar da zaman zaman bu soruya yanıt vermeye yardımcı olmaz.
Bu Tez Nasıl Bitecek? Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Kılavuzu, bu sorunun önüne geçmeyi değil, nedenlerini tespit edebilmeyi öneriyor. Hazır yanıtlar sunan bir reçete vermektense, soruları ve yanıtları zenginleştiren bir yol arkadaşlığı vaat ediyor. Lisansüstü öğrencilerinin elinin altında bulunması gereken değerli bir tartışma kılavuzu…
“Bu kitap nihayetinde, kendisi de hâlâ öğrenmek için çabalayıp duran birinin iyi niyetli bir çabasından fazlası değildir. İyi örnekleri okumak ve benzetmeye çalışarak ilerlemek bizi zaman içerisinde ilminde ve sanatında önceki haline nazaran daha ‘usta’ insanlara dönüştürecektir. Ve bu sonu olmayan bir süreçtir.”
Yazarın diğer iki kitabı gibi İletişim Yayınları etiketiyle çıkan eser, 208 sayfadan oluşuyor. Kitabın editörlüğünü Aybars Yanık, kapak tasarımını ise Suat Aysu üstleniyor.
Peki ya siz bu tip destekleyici kitapları faydalı buluyor musunuz? Taşyir’i daha önce okuma fırsatınız olmuş muydu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Keşke çok daha erkenden çıksaymış. Kız kardeşimin çok ama çok işine yarayabilirdi belki de
Nedense bu haberi okuyunca şu sıralar yüksek lisansını yapan @Marius aklıma geldi
Artık bitirince kendisi de bir anı paylaşır bizle…
Herkes biliyor aslında tez nasıl biteri ama… Neyse şimdi akademik eleştirilere girmeyeyim. Zaten tartıştık bunu seninle ve @zehir ile. Bitti sayılır bu. Artık doktoraya…
Tecrübe ile sabittir.