Bursa Büyükşehir Belediyesi, örneğine ülkemizde pek de rastlanmayan bir hizmete başladı. Belediye, kitap okuma alışkanlığını artırmak amacıyla bir kampanya düzenliyor. Buna göre Büyükşehir’e ait kütüphanelerden kitap alan okurlar, şehir içindeki toplu taşıma sistemlerinde geçerli olmak üzere iki binişlik Bursakart kazanıyor.
Kent içinde belediye tarafından hizmet veren otobüs, metro ve tramvaylarda geçerli olacak Bursakart biletleri, her yaştan yolcu tarafından kullanılabilecek.
İnsanların kütüphaneye gitmesi ve okuma alışkanlığı kazanması gibi konularda etkili olabilecek bir adım olarak yorumlanan kampanya, “Kitap Her Kapıyı Açar” sloganıyla yola çıktı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerden kitap alan okurlar için geçerli olacak bu hizmet, kitap almak için kütüphaneye gelen okurların evlerine dönmesi ve okudukları kitabı geri getirmesi için yapacakları ulaşım masrafını da bedavaya getirmiş oluyor.
Topluma kitap okuma alışkanlığını kazandırma hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kampanyayı Setbaşı Şehir Kütüphanesi’nde tanıttı.
Kitapsız yaşamanın, kör, sağır ve dilsiz yaşamak gibi olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, şunları kaydetti:
“Kitaplar, odalarımızı süsleyen, kütüphanelerimizi dolduran birer aksesuar olmaktan öte ruh gıdamızdır. Bizler de bu gerçeklerden hareketle ‘Kitap Her Kapıyı Açar’ projemizi hayata geçiriyoruz. Projemizin amacı Bursalılara kitap sevgisinin aşılanması, hemşehrilerimizin kitapla daha fazla buluşmaları, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerin zengin içeriğinden daha fazla istifade etmesini sağlamak.”
Kampanyanın, Ülke Geneline Yayılması Bekleniyor
Aktaş sözlerine şöyle devam etti:
“Uygulama ile kitapların işlevselliğinin genişletilip, kitap okumanın cazibesini arttırmayı hedefledik. Yapılan bu çalışma Türkiye’de ilk olacak. Bursa’da başlatılan ’kitap her kapıyı açar’ kampanyası sayesinde kitapseverlere kolaylık sağlanmış olacağı gibi, kütüphane alışkanlığı olmayanlar da teşvik edilecek.
“Uygulama ile kitaplar Bursakart ya da entegre herhangi bir sistem ile şehir içi ulaşımda bilete dönüşmüş olacak. Yani, kütüphaneden bir kitap alındığında, toplu taşıma araçlarında kullanılacak olan bilet de kitapla birlikte verilecek. Diğer şehirler de bu uygulamayı örnek alıp kendilerine uyarladıklarında tıpkı Türkiye genelindeki ağaç dikme organizasyonunda olduğu gibi zincirleme bir etkileşimle ‘Kitap Her Kapıyı Açar’ projesinin, ülke çapında kitap okuma kampanyasına dönüşmesini de amaçlıyoruz.”
Siz bu kampanyayı nasıl buldunuz? Şehrinizde böyle bir etkinlik olsun ister miydiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
* E-Kitap Okuyucunun Atası: 17. Yüzyılın Taşınabilir Kütüphanesi
Kaynak: bursa.bel.tr
Güzel bir uygulama…
Uygulama çok güzel ancak Türkiye’ de yaşadığımız için hemen ‘‘olay acaba nasıl sulandırılır, bunu nasıl çıkar için kullanır kimi vatandaşlar?’’ diye düşünmeden edemiyor insan.
Şehrimde böyle bir etkinlik olması gurur verici,tebrikler BBB .