in

Dünyanın Başkarakteri Siyah Olan İlk Dedektif Romanı “Büyücünün Ölümü” Türkçe Raflarında

Amerikalı yazar Rudolph Fisher, ilk siyah dedektif romanı “Büyücünün Ölümü” ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Büyücünün Ölümü - Rudolph Fisher
- Reklam -
- Reklam -

Rudolph Fisher imzalı Büyücünün Ölümü: Karanlık Harlem’de Gizemli Bir Hikâye romanı Türkçe raflarında. Eser dilimize Dedalus Kitap tarafından kazandırılıyor.

1897 yılında ABD’nin başkenti Washington’da dünyaya gelen yazar ve doktor Rudolph Fisher, Brown University ve Howard University Medical School’da eğitim aldı. 1924 yılındaki mezuniyetinden sonra New York’a geldi, burada bakteriyofaj virüslerini ultraviyole ışıkla tedavi etme konusunda çalıştı. 1930 yılında Harlem’deki meşhur Yedinci Cadde’de (Seventh Avenue) yalnızca siyahlara hizmet veren özel bir hastanede müfettiş olarak görev aldı. Ancak hastane ertesi yıl iflas etti. Fisher, 1934 yılında başarısız bir mide ameliyatı sonrasında henüz 37 yaşındayken hayatını kaybetti.

Fisher ilk önce makale türündeki çalışmalarla yazın dünyasına girdi. İlk romanı Walls of Jericho’yu 1928’de yayımladı. 1932’de, başkarakterinde siyah bir dedektifin yer aldığı ilk roman olan The Conjure Man Dies’ı yazdı. Harlem’de geçen bu eserin karakterleri de tamamen siyah bireylerden oluşuyordu. Bu roman, Rudolph Fisher’ı ABD’de bir dedektiflik romanı yazan ikinci Afrikalı Amerikalı vatandaş yaptı.

- Reklam -

Tam adı The Conjure-Man Dies: A Mystery Tale of Dark Harlem olan polisiye türündeki eser 2021’de Dedalus Kitap tarafından dilimize kazandırıldı.

Büyücünün Ölümü: Karanlık Harlem’de Gizemli Bir Hikâye – Rudolph Fisher | Arka Kapak Tanıtımı

Büyücünün Ölümü - Rudolph Fisher

Santral… bana karakolun… çabuk. Pensilvanya mı? Hayır, hanfendi… New York… Harlem… Dinleyin, hanfendi, tren garı değil. Polis. Lütfen, hanfendi… Alo… hey… buraya bi’ polis sürüsü gönderin… Frimbo’nun mekânı… falcının… evet. Batı 13, 130. sok… evet… biri ona bi’ şey yaptı! Evet… Tamam.”

1930’lu yıllar… Harlem…

Frimbo hiç beklenmedik bir anda ölü bulunur. Doktor John Archer ve Dedektif Dart, bu ani ölümü cinayete yorarak kollarını sıvarlar ve Frimbo’yla görüşmeye gelen herkesi sorgulamaya başlarlar. Tam katili yakaladıklarını düşünürken işler birden tepetaklak olur. Suç, suçlu; katil, maktul birbirine girer.

- Reklam -

Rudolph Fisher yazarlığın yanı sıra doktorluk da yapmış biri; bu da romanın tıbbi ayrıntılarını ve gizemini daha oturaklı bir yere çekiyor kuşkusuz. Gerilim yavaş yavaş artarken, komedi de peşi sıra onu takip ediyor.

Dünyadaki ilk siyahi polisiye kitaplarını yazan Fisher, Türkçeye ilk kez çevriliyor.

Büyücünün Ölümü: Karanlık Harlem’de Gizemli Bir Hikâye soluksuz okunacak bir polisiye.

Toplamda 294 sayfadan oluşan eserin Türkçe tercümesini Kemal Tokgöz üstleniyor. Kitap Haziran 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Rudolph Fisher ve Türkçedeki ilk eseri Büyücünün Ölümü: Karanlık Harlem’de Gizemli Bir Hikâye hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ghostbusters: Afterlife Fragman

Ghostbusters: Afterlife Fragmanı: Hayalet Avcıları Geri Dönüş için Hazırlanıyor

Strawberry Spring: Stephen King Öyküsü Podcast Dizisi

Stephen King Öyküsü “Strawberry Spring” Podcast Dizisi Oluyor