in

Kadın Şifacıların Tarihini Sayfalara Taşıyan “Cadılar, Ebeler ve Hemşireler” Yeniden Türkçe Raflarında

Barbara Ehrenreich ve Deirdre English’in “Cadılar, Ebeler ve Hemşireler” adlı çalışması bir kez daha Türkçeye kazandırılıyor.

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler - Barbara Ehrenreich ve Deirdre English
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı yazar ve aktivist Barbara Ehrenreich ile Amerikalı yazar ve editör Deirdre English ortaklığında kaleme alınan Cadılar, Ebeler ve Hemşireler bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Pinhan Yaıyncılık etiketiyle yayımlanıyor.

Daha önce Pinhan Yayıncılık için Şamanizm serisinin editörlüğünü üstlenen ve Carlo Ginzburg’un Gece Savaşları’nı Türkçeye tercüme eden Ceren Sungur; Cadılar, Ebeler ve Hemşireler eserinde de editör koltuğunda oturuyor. Kitabın çevirisi ise Gökçen İleri imzasını taşıyor.

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler daha önce 1992 yılında Kavram Yayıncılık tarafından Ergun Uğur çevirisiyle yayımlanmıştı. Eserin yeni baskısı, yeni bir tercüme ve edisyonla okurlara sunuluyor. Kitap, Ortaçağ’dan günümüze kadının toplumdaki yerine ve büyücü ile cadı avlarının köklerine temel bir bakış atıyor.

- Reklam -

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler – Barbara Ehrenreich ve Deirdre English | Arka Kapak Tanıtımı

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler - Barbara Ehrenreich ve Deirdre English

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikinci dalga feminizm hareketi içinden çıkan bir belgedir.1970’lerin başında feministler, sağlık sisteminin kadınları çeşitli şekillerde suistimal ettiğini veya onlara adaletsizce davrandığını fark etmeye başladılar. Sağlık alanında çalışan kadınların rolleri, büyük oranda hemşirelik ve yardımcı hemşirelik gibi alt rollerle sınırlandırılıyordu. Kadınların her zaman, her şart altında kendi bedenleri ve sağlıklarıyla ilgili bu derece güçsüzleştirilmiş olamayacağından şüphelenmeye başladık. Kadınların bilgisizliği ve güçsüzleştirilmesi meselesinin eskiden beri süregelen bir durum olmadığını, aksine bilimsel tıbbın ortaya çıkmasından hemen önce, 19. yüzyıl başlarında Amerika’da cereyan eden uzatmalı bir iktidar mücadelesinin sonucu olduğunu öğrendik. Avrupa’da erken modern döneme kadar giden benzer bir iktidar mücadelesinin belirtilerine rastladık ve bu dönemin alaylı kadın şifacılarının nasıl sıklıkla “cadılar” olarak hedef gösterildiğini anladık.

Tarihsel olarak kadınların şifacılık rollerinden dışlanmasını meşrulaştıracak hiçbir tutarlı gerekçe yoktur. Cadılar, pragmatik, empirist ve edepsiz oldukları gerekçesiyle saldırıya uğradı. Ama 19. yüzyılda retorik tersine döndü: Kadınlar son derece bilim dışı, hassas ve duygusal oluverdiler. Stereotipler, erkeklerin işine gelecek şekilde değişir, biz değil. Bizim “doğuştan gelen kadınsı doğamız” da bugünkü itaatkârlığımızı haklı çıkaracak hiçbir şey bulunmuyor.

- Reklam -

Toplamda 112 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Gökçen İleri üstleniyor. Kitabın kapak tasarımı Mahmut Sever, sayfa düzeni Adem Şenel imzalarını taşıyor. Eserin yeni baskısı Mart 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Cadılar, Ebeler ve Hemşireler kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kevin Feige ve Patty Jenkins'in Star Wars Filmi İptal Edildi

Kevin Feige ve Patty Jenkins’in Star Wars Film Projeleri İptal Edildi

Jenna Ortega Wednesday 2. Sezon Yapımcı

Jenna Ortega, “Wednesday” Dizisinin 2. Sezonunda Yapımcı Koltuğuna da Geçecek