in

Celaleddin Harzemşah Döneminde Geçen Tarihî Kurgu Romanı “Celalname” Okurla Buluşuyor

Filiz Ünalan’ın tarihî kurgu türündeki “Celalname” romanı raflardaki yerini alıyor. Eser, Vacilando Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Celalname - Filiz Ünalan
- Reklam -
- Reklam -

Filiz Ünalan imzalı Celalname kitabı yayımlandı. Vacilando Kitap tarafından okurların beğenisine sunulan roman, Harezmşahlar Devleti’nin son hükümdarı Celaleddin Harzemşah’ın hikâyesini takip ediyor.

1972 senesinde Ankara’da dünyaya gelen Filiz Ünalan, üniversite eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Gebze Teknik Üniversitesi Strateji Bilimi bölümünde tamamladı.

Anadolu’da geçen tarihî kurgu türündeki Âşıkîyan adlı ilk romanı 2020 yılında Perseus Yayınları etiketiyle yayımlanan yazar, sıradaki kitabında bir kez daha geçmişin peşine düşüyor.

- Reklam -

Filiz Ünalan’ın yeni eseri Celalname, Moğolları ilk defa mağlup etmeyi başaran Celaleddin Harzemşah’ı odağına alıyor ve kurgusunu şiirsel bir dil eşliğinde inşa ediyor.

Celalname – Filiz Ünalan | Arka Kapak Tanıtımı

Celalname - Filiz Ünalan

Bu topraklarda nice türküler vardır ki, yakanı bilinmez de her ağızda nefeslenir. Nice yiğitler vardır ki, mezarı bilinmez de bin makama yaslanır. Celaleddin… Düşmanı Cengiz Han’a, “Böyle bir evlâda sahip babaya ne mutlu!” dedirten, meşhur tarihçi Nesevi’nin tarih kayıtlarında, “Adaleti severdi.” diyerek bahsedilen, Türklerin kendi arasında “Uluğ Sultan” namıyla andıkları Moğolları ilk kez mağlup eden büyük silahşor. Zamana bin şükür ki, Magosa zindanlarında sıtma ve nice hastalığa tutulan Namık Kemal, Celaleddin’in ismini yücelttiği tiyatro oyunuyla hayata tutundu. Celal’in ön sözünü o yazdı.

- Reklam -

Ve bugün Filiz Ünalan, Dede Korkut’tan yadigâr kalan o sade üslubu ve Türkçenin zengin söyleyiş kabiliyetini kaleminde nakış nakış işleyerek Celaleddin Harzemşah’ın son sözünü yazmaya muktedir oldu.  Celalname, bu coğrafyanın mezarsız kahramanlarından birinin hayatını, Yunusvari bir şiirsellikle okurun takdirine sunuyor.

“Senden başka hangi sultandı ki,
Atını Tiflis’te otlatmış, Umman’da sulamış olsun.” – Kemal İsmail İsfahanî

Toplamda 136 sayfadan oluşan romanın editörlüğünü Elvan Kaya Aksarı, düzeltisini Mustafa Okumuş, tasarımını Ali Kerem Morgül üstleniyor. Kitap Mart 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Filiz Ünal’ın Celalname eseri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Tarihi Kurgu en sevdiğim roman türleri arasında ilk beşe girer. Şimdiden hayırlı olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gerçek İnsanlardan Esinlenen 10 İkonik Çizgi Roman Karakteri

Joker’dan Doctor Strange’e… İşte Gerçek Kişilerden İlham Alan 10 İkonik Çizgi Roman Karakteri

The Room Yeniden Bob Odenkirk

‘Dünyanın En Kötü Filmi’ Tekrar Çekiliyor: Yeni “The Room”un Başrolünde Bob Odenkirk Var