in

Çember: Mercan Alper, Sonsuz Döngülerden Çıkış Yolunu Öykülerle Arıyor

Mercan Alper imzalı “Çember” raflardaki yerini aldı. Yazarın on üç öyküden oluşan ilk kitabı, okuru çemberin tuhaf dünyasına davet ediyor. | ÖN OKUMA

Çember - Mercan Alper
- Reklam -
- Reklam -

Mercan Alper’in Çember isimli ilk kitabı raflardaki yerini alıyor. Epona Yayınları tarafından yayımlanan eser, ilk bakışta birbirinden bağımsız konular işliyor gibi görünse de derinde her biri aslında sürekli aynı çemberin içinde dönüp duran hayatları konu alıyor.

1989 yılında Kayseri’de doğan, Gazi Üniversitesi Grafik Tasarım Öğretmenliği bölümünden mezun olan Mercan Alper, çocukluğundan bu yana kalemi elinden eksik etmemiş bir isim. 2016 yılında Murat Başekim’in verdiği Fantastik Öykü Yazarlığı Atölyesi’ne katılan Alper, daha sonra öykülerini aralarında Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nin de olduğu çeşitli dergi ve fanzinlerde paylaşmaya başladı.

Yazarın ilk kitabı da bu şekilde ortaya çıktı. İçerisinde on üç öykü barındıran eserde, birbiriyle aynı çemberin içinde dönüp duran maceralar yer alıyor. Bu durum aynı zamanda kitaba da ismini veriyor.

- Reklam -

Yazar Mercan Alper, öyküleri ve kitabın ruhunu şu şekilde tanımlıyor:

“Başını bildiğimiz ancak sonunu kestiremediğimiz öykülerin içindeki hayatlarda alınan her karar bizi dolaylı olsa da başladığımız noktaya taşıyor. Her öykü aslında beni en çok rahatsız eden sorulara cevap bulabilmek için yazdığım satırlardan oluşuyor. ‘Hayat fark etmeden her gün aynı şeyleri yaptığımız bir çember mi? Dönüp duruyoruz ve kapana kısıldığımız hissi kalbimizi sıkıştırsa da bunu yüksek sesle dile getiremiyoruz. Bu çemberden bir çıkış yok mu?’ Soruların cevabını bulabildim mi bilemiyorum, belki ben de sorulara cevap bulurum umuduyla sürekli yazıp durduğum bir çemberde dolaşıyorumdur, kim bilir…

Çember - Mercan Alper

Çember – Mercan Alper | Arka Kapak Yazısı

“ORi eski güzel günlere geri döndüğünü hayal etti. Meydanda ailecek el ele büyük bir çember oluşturdukları günleri düşündü. Köyündeki gün doğumlarını hatırladı, sabahın mis kokusunu içine çekti. Titremeye başladı. Ne kadar derinden hayal kurarsa o kadar titriyordu. Havanın soğumaya başlaması mı yoksa yaşadıkları yüzünden mi bilemiyordu ama ORi çok üşüyordu. Gayri ihtiyarı Gremij’e sokuldu. Onun bu hareketine bir anlam veremeyen Gremij birdenbire irkilse de hemen sonra onu kendine çekerek ısınması için kollarına omzuna doladı.”

- Reklam -

Bir ilk eser ile büyük sözler söylemek kimilerine komik gelebilir. Fakat derin sessizlikler en deneyimli okurları bile korkutabilir. Mercan Alper çemberini çizdi. Doğanın kucağında yükselttiğimiz taş bloklar, çürümüşlük, kopukluk ve boğulmuşluklar Mercan Alper’in kelime zincirleriyle çevrelediği ve bizleri içerisine davet ettiği bu çemberin dışında. Peki sen, sen çemberin neresindesin? Üstelik yön yok, taraf yok. Sen varsın, bir de çember.

Kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ÖN OKUMAsı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Çember’in editörlüğünü Tuna Yukay, düzeltisini Hümeyra Çelik, yayıma hazırlığını Tugay Kaban, kapak görselini Onurhan Ersoy ve kapak tasarımını ise Yasin Çetin üstleniyor. 136 sayfadan oluşan eser kitapçılarda ve dijital kitap satış sitelerinde bulunabiliyor.

Sizler Mercan Alper’in kaleme aldığı Çember hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Demon Slayer 2. sezon fragmanı

Demon Slayer 2. Sezon Fragmanı: Macera Devam Ediyor

The Walking Dead Daryl Dixon Norman Reedus

The Walking Dead’in Daryl Dixon’ı, Aslında Dizide Başka Bir Role Aday Olmuştu