in

Balkan Edebiyatının Güçlü Sesi Meşa Selimoviç’in Son Eseri Çember Türkçede

Balkan edebiyatının öncülerinden Yugoslav yazar Meşa Selimoviç, son romanı Çember ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Çember - Meşa Selimoviç
- Reklam -
- Reklam -

Meşa Selimoviç, Çember adlı romanı ile Türkçe raflarında. Eserin dilimizdeki baskısı Ketebe Yayınları imzası ile yayımlanıyor.

Ketebe Yayınları, Balkan Edebiyatı Dizisi kapsamında alanının öne çıkan yazar ve eserlerini dilimize kazandırmaya devam ediyor. Daha önce Ada ve Kızıl Saçlı Kız eserlerini Türkçeye kazandıran yayınevi; şimdi de yazarın yarım kalmış son eseri olan Çember’i bizlerle buluşturuyor.

Balkanların zor yıllarında, 1910’da Bosna Hersek’te dünyaya gelen Meşa Selimoviç, eğitimini Belgrad Üniversitesi’nde Sırp-Hırvat Dili ve Edebiyat Bölümü’nde tamamlıyor. Lise öğretmeni olarak görev alıyor. II. Dünya Savaşı günlerinde faşizme karşı duran eylemlere dahil olduğu gerekçesiyle hapsediliyor. Serbest kalan yazar, 1943’te Yugoslavya Komünist Partisi’ne üye oluyor ve işgalcilere karşı ülkesi için mücadele ediyor. Güçlü politik kimliğinin yanı sıra, Bosna’da film müdürü olarak, Halk Tiyatrosu’nda Drama Bölümü Şefi olarak ve Saraybosna’daki Svjetlost Yayınevi’nin baş editör olarak çalışıyor.

- Reklam -

1971 senesinde Belgrad’a taşınan yazar, savaş temalı eserleriyle biliniyor. Sonrasında insan, varlık ve kader gibi konuları da işliyor. 1982 yılında aramızdan ayrılan yazar, bugün hâlâ Balkan edebiyatı denince akla ilk gelen isimler arasında yer alıyor.

Orijinal adı Krug olan eser yazarın ölümünden sonra, 1983’te yayımlandı. Çember, ailesini bir baskın sırasında kaybeden 5 yaşındaki Vladimir’in yıllar sonra geçmişi ve komünist ideoloji ile hesaplaşmasını konu ediniyor.

Çember – Meşa Selimoviç | Arka Kapak Tanıtımı

Çember - Meşa Selimoviç

- Reklam -

“Bir fikir, bu kadar kurban vermeye değer miydi?”
“Eğer fikir değişim istiyorsa o zaman mücadele de istiyordur. Mücadele ise kurbanlar ister.”
“Hangi mücadele bunca kurbana değer ki?”
“Bizim kalbimizin ve aklımızın desteklediği mücadele!”
“En yakınlarını kaybetmek pahasına olsa da mı?”

Amaç ne olursa olsun yakınlarımızı feda etmeye hakkımız var mıydı?

Derviş ve Ölüm’ün ve Ada’nın yazarı Meşa Selimoviç’ten kendinden büyük bir şeyler arayan iyi ve kötü insanlara, değişime, yozlaşmaya, iyiliğe, aşka, aileye ve bizatihi tarihe dair yarım kalmış bir şaheser.

Toplamda 272 sayfadan oluşan Çember’in çevirmenliğini Kayhan Gül üstleniyor. Eserin editör koltuğunda ise Kadir Daniş bulunuyor. Kitap Temmuz 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Meşa Selimoviç eserleri ve yayımlanan son kitabı Çember hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

74. Cannes Film Festivali Ödülleri Kazananları

74. Cannes Film Festivali Ödülleri’nde Kazananlar Açıklandı

Refrigerator Full of Heads DC Comics Black Label

Refrigerator Full of Heads: Basketful of Heads’in Devamı Korku ve Komedi Karışımı Olarak Geliyor