in

Ceren Sungur Editörlüğünde Hazırlanan “Şamanizm” Serisine İki Yeni Kitap Eklendi

Ceren Sungur’un editörlüğünü üstlendiği “Şamanizm” dizisinde üçüncü cilt “Şamanizm ve İslam” ile dördüncü cilt “Şamanizm, Cadılık ve Şifa” okurla buluşuyor.

Ceren Sungur - Şamanizm Dizisi 3 ve 4. Ciltler
- Reklam -
- Reklam -

Ceren Sungur tarafından derlenen Şamanizm dizisinde yeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Pinhan Yayıncılık etiketiyle yayımlanan eserler Şamanizm ve İslam ile Şamanizm, Cadılık ve Şifa başlıklarını taşıyor.

Geçen mayıs ayında Sibirya’dan Balkanlara Şamanlar ve Cadılar üst başlığıyla yayımlanan ilk iki cildin ardından, seride kapsam Şamanizm özelinde genişletildi ve diziye iki yeni kitap eklendi.

YouTube yayıncısı, tarihçi, yazar ve çevirmen kimlikleriyle tanınan Ceren Sungur’un; Carlo Ginzburg ve Evliya Çelebi’den ilham alarak başlattığı Şamanizm dizisi, yeni ciltlerinde İslam, Cadılık ve Şifa konularına odaklanıyor.

- Reklam -

Ceren Sungur, şimdilik dört kitaptan oluşan dizinin, “Şamanizm nedir ve ne işe yarar?” sorusunu soran okurlar için hazırlandığını ifade ediyor.

Ceren Sungur’un Derlediği Şamanizm Serisi Yeni Ciltleri ile Yola Devam Ediyor

Şamanizm ve İslam: Cilt 3 | Arka Kapak Tanıtımı

Ceren Sungur - Şamanizm ve İslam: Cilt 3

“İslamlaşmış Şamanizm” nedir?

Rüyada kut nasıl alınır?

Halk ozanları, âşıklar, geçmişin şamanlarının mirasçısı mı?

Alevi-Bektaşi turnalar semahı eski bir Şamanik gelenek mi?

Bugünkü Türklerin cin inanışları, eski Türklerin ruh inanışları mıdır?

Cinci hocalar ve ocaklıların Şamanizm’le ilgisi ne?

Türkçenin bilinen ilk sözlüğü Dîvânu Lugâti’t Türk eski Türk inançları hakkında nasıl bilgiler içeriyor?

Ortaçağ Türk ve Moğol toplumlarının Şamanik inanç ve gelenekleri neler?

Bugünkü Kazak ve Kırgızların İslam’ı yaşama biçimi köktenci gruplar tarafından nasıl tehdit ediliyor?

Bu makaleler derlemesi, önde gelen Türkolog, Moğolog ve tarihçilerin, dilimize ilk kez çevrilen araştırmaları ışığında, Türk ve Moğol halkları arasında İslam sonrasında Şamanizm’in varlığını nasıl sürdürdüğüne odaklanıyor.

Üçüncü cilt toplamda 312 sayfadan oluşuyor. Çalışmanın bu kısmında makaleleri bulunan yazarlar şu şekilde: Edina Dallos, V. N. Basilov, İlhan Başgöz, Robert Dankoff, John Andrew Boyle, István Vásáry, Dávid Somfai Kara ve Thierry Zarcone.

Yeni cildin çevirmenleri ise şöyle sıralanıyor: Battal Cihan Atmaca, Ceren Sungur, Erhan Şen, Gülşah Göktaş, Hakan Mutlu, Hayrettin İhsan Erkoç ve Oğuzcan Acar.

- Reklam -

Şamanizm, Cadılık ve Şifa: Cilt 4 | Arka Kapak Tanıtımı

Şamanizm, Cadılık ve Şifa: Cilt 4

Şamanlar ve cadılar…

Batılı düşünce onları önce şarlatan, sonra Şeytan’ın hizmetkârı olarak damgaladı. Sonunda itibarlarını iade ederek şamanları insanlığın ilk hekimleri ve ilk psikoterapistleri olarak tanıdı. Cadılar ise muhtemelen tarihin ilk eğitimli ebeleri ve otacılarıydı.

Şamanik şifa gerçek mi?

21. yüzyılda Şamanizm insan sağlığına hizmet edebilir mi?

Gerçekte şamanların asıl becerileri nelerdi?

Davulun, bir şamanın en kutsal eşyası olmasının bilimsel açıklaması nedir?

Avrupa cadı mahkemelerinde en çok ebe-cadılar mı yakıldı?

Ebe-cadılar, üreme üzerindeki kadın hakimiyetine indirilen ataerkil bir darbenin kurbanı mı oldu?

Tüm bu inançların ve uygulamaların arkasındaki bilimsel açıklamalar neler?

Bu ciltte toplanmış makaleler, Şamanizm’in bir şifalandırma tekniği olarak işleyişinin ardındaki sosyo-psikolojik etkenleri, kullandığı teknik ve mekanizmaları, güncel bilimsel araştırmaların ışığında açıklıyor. 21. yüzyılda Şamanizm nasıl işimize yarayabilir, sorusuna birbirinden farklı ve kıymetli araştırmacıların elinden çıkmış bilimsel sonuçlarla yanıt veriyor. Bugünkü sağlık sisteminin psikolojik iyileşmeyi öncelemesi gerektiğini, daha bütüncül bir tıp anlayışının insan sağlığı açısından çok daha olumlu sonuçlar doğuracağını, sağlık emekçisi ile hasta arasındaki güvene dayalı ilişkinin iyileşmede büyük ilerleme sağladığını, psikiyatrist ve psikologların mesleklerinin Şamanik geçmişiyle ilgili araştırmaları vasıtasıyla anlatıyor.

Çalışmanın dördüncü cildi 304 sayfadan oluşuyor. Bu bölümdeki yazarlar ise Anja Petaros, Mislav Čavka, Andrea Šuran, Amir Muzur, Claude Lévi-Strauss, Wolfgang G. Jilek, Åke Hultkrantz, Joost A. M. Meerloo, Elizabeth Allemang, Mary Phillips, Francisco R. Demetrio, John P. Dourley ve Mike Money şeklinde sıralanıyor.

Dördüncü cildin çevirmenliğini Ahmet Güzel, Arya B. Zencefil, Berna Ece Gündüz, Ceren Deniz, Derviş Sağırgürgen, Erhan Şen, Gökçen İleri, Ömer Ayhan Micaz, Rana Soydan, Songül Köse ve Tuğçe Belkıs Carfi üstleniyor.

Serinin kapak illüstrasyonları Ebrahel Lurci tarafından hazırlanırken üçüncü ve dördüncü cildin dizgisi Adem Şenel imzasını taşıyor. Her iki cilt de Aralık 2022 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Şamanizm serisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha hızlı takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    İlk ikisinin kapağını cidden beğensem de hadi üçüncüsünün de gideri var diyelim ama dördüncüsü ne öyle ya?Yani o genç-yetişkin romanlarından fırlamış gibi gözüken doktor niye var?Yani o yanındaki kadınla o ve kitapların teması ile o kadar tezat durmuş ki.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aborjin Mağara Sanapi Vandalizm

Aborjinlere Ait 30.000 Yıllık Kaya Sanatı Tahrip Edildi

Wednesday Covid-19 Jenna Ortega Dans Sahnesi

Jenna Ortega Covid-19’ken Çekimlere Devam Eden Wednesday Yapımcıları Eleştirileri Yanıtladı: “Abartılıyor”