J.R.R. Tolkien’in en küçük oğlu Christopher Tolkien, bugün 95 yaşında hayatını kaybetti. Hayatının önemli bir kısmını babasının eserlerini temize çekmek ve yayıma hazırlamakla geçiren Christopher, artık bizlerle değil.
Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı ve Orta Dünya’nın yaratıcısı J.R.R. Tolkien’in en küçük oğlu Christopher, Tolkien Society’nin açıklamasına göre hayatını kaybetti.
Tam adı Christopher Reuel Tolkien olan yazarın özverili çabaları olmasaydı bugün Sillmarillion, Hurin’in Çocukları, Beren ile Lúthien, Bitmemiş Öyküler ve Gondolin’in Düşüşü gibi pek çok eseri belki de okuma fırsatı bulamayacaktık.
J.R.R. Tolkien’in 1973 yılında hayatını kaybetmesi sonrası Christopher, babasının mirası olan 70 koli yayımlanmamış metinle baş başa kaldı. Christopher o tarihten hayatının son günlerine kadar, ortaya 25 farklı matbu kitap çıkartmayı başardı.
Christopher Tolkien: “Benim İçin Silmarillion, Babil’den Daha Gerçektir”
Babasının yarattığı devasa evren için Christopher, Le Monde’ye verdiği söyleşide şu sözleri sarf etti:
“Ne kadar tuhaf görünse de onun yarattığı dünyada büyüdüm ben. Benim için Silmarillion’un şehirleri Babil’inkilerinden daha gerçektir.”
Christopher, babasının çalışmaları üzerindeki olası değişikliklere karşı aşırı titiz davranan bir isimdi. Hatta Yüzüklerin Efendisi dizi haberlerinden sonra Tolkien Vakfı başkanlığından istifa ederek bu karara tepkisini de göstermeyi bilmişti.
Dizi uyarlaması bir yana, 2001 yılında Peter Jackson’ın film üçlemesini “kitabı 15-25 yaş arası çocuklar için bir aksiyon filmi haline getirmek”le suçlayan Christopher, uyarlama konularındaki tavrını her zaman korudu.
1924 yılında İngiltere’nin Leeds kentinde dünyaya gelen Christopher Tolkien, babasının işleri dışında The Saga of King Heidrek the Wise ve The Battle of the Goths and the Huns gibi eserlerin de çevirisini üstlenmişti.
Bir editör olarak hayatının büyük bir kısmı ise J.R.R. Tolkien’in tamamlanmamış el yazmaları, eksik notları, haritaları üzerinde geçti.
Christopher ayrıca, babasının da zamanında üyesi olduğu bir edebiyat topluluğunun, İnkling’lerin üyelerinden birisiydi. Burada C.S. Lewis, Roger Lancelyn Green, Owen Barfield, Charles Williams, Warren Lewis, Hugo Dyson, J. A. W. Bennett, Lord David Cecil, Colin Hardie, Nevill Coghill ve E.R. Edison gibi önemli yazarlarla aynı ortamda üretimde bulunma şansını yakaladı.
Christopher Tolkien, kuşkusuz hem babasının mirasına sahip çıkışıyla hem de kültür/edebiyat dünyasına olan eşsiz katkılarıyla adını asla unutulmayacak bir salona yazdırmayı başardı.
* Christopher Tolkien: “Babamın Bozulmuş Eseri”
Kaynak: Mirror
Bugün hep kötü haberler geldi. Yine çok üzüldüm.
Silmarillion gibi bir şaheseri babasının ölümünden sonra tamamlayıp dünya edebiyatına kazandırdığı için ona minnettarım. Ölmesine üzüldüm.
Toprağı bol olsun. Yüzüklerin Efendisi’nin yazımında da babasına katkısı büyüktü. Umarım vefatının ardından ailenin geriye kalan fertleri bu evreni para sağma makinesine dönüştürmez.
Cristopher olmasa JRR Tolkien’in külliyatının çoğunu okuyamazdık. Babasının mirasına sahip çıkmış, adam gibi adam. Hayırlı evlat. Nur içinde yatsın.
Bence babasının mirasını layıkıyla taşıdı,ışıklar içinde uyusun.