in

Çinli Bilimkurgu Ustası Cixin Liu’dan Yeni Kitap Yolda

Üç Cisim Problemi ile batı ödüllerini silip süpüren Liu, bu defa yeni kitabıyla İngilizceye çevrilmeye devam ediyor.

ball lightning cover
- Reklam -
- Reklam -

Cixin Liu, adını ilk kez Hugo Ödülleri‘nde duyduğumuz, pek çok batılı bilimkurgu ödülünde adından söz ettirmiş Çinli bir bilimkurgucuydu. İngilizceye çevrilmiş ve bir anda herkesin gündemine bomba gibi düşmüştü. Sonra da Nebula‘da aday olarak kalırken, herkesin birbirini çiğ çiğ yediği, ipin ucunun kaçtığı Hugo Ödülleri‘nde En İyi Roman kategorisinin kazananı olmuştu. Ve biz kendisini dilimizde okuma şansına erişmiştik.

İthaki Yayınları etiketiyle, Çince aslından çevrilen Liu‘nun Üç Cisim Problemi bir üçleme. Devam kitaplarıysa çeviri bakımından yolda. Biz 1. kitaba, Çin’in haricinde kalan ülkelerse üçlemenin son halkasına kavuşalı henüz birkaç gün oldu. Ama bu sırada başka bir şey daha öğrendik: Kendisi yeni bir romanla İngilizce edebiyata tekrar giriş yapıyormuş.

Çin’de 2004 yılından yayınlanan ve İngilizceye Ball Lightning (Yıldırım Topu / meteoroloji: Top Şimşek) olarak çevrilen kitap, Ağustos 2017‘de Tor Books etiketiyle raflardaki yerini alacak.

- Reklam -

Bu defa Cixin Liu ile özdeşleştirdiğimiz ve İthaki’den çıkan Kralların Merhameti‘nin yazarı Ken Liu çevirmen koltuğunda değil. Onun yerine Joel Martinsen adını görüyoruz. Martinsen aslında uzak bir isim de değil hani. Kendisi Üç Cisim Problemi’nin ikinci kitabı olan The Dark Forest’ı (Karanlık Orman) da çeviren kişiydi.

- Reklam -

Ball Lightning bize ne anlatacak peki?
Chen’in ailesi patlayan bir top şimşekle gözleri yanıp kül olmadan önce, Chen hayatını gizemli bir doğal ball-lightning-kapakfenomeninin aydınlatmaya adamıştı. Araştırmaları onu fırtınalı doruklara, ordu silahlarının deney laboratuvarına ve eski Sovyet bilim istasyonuna götürmüştü. Daha çok öğrendikçe, top şimşeğin parçacık fiziğindeki tamamıyla yeni bir sınırın ucu olduğunun ayırdına vardı. Chen’in araştırması onun yalnız yaşamı için bir amaç sağlasa da, bu bulunmaz avının peşinden gitme nedenleri askerlerle ve kendi gerekçeleri olan bilim insanlarıyla anlaşmazlıklara neden olacak: Tehlikeli silahlara takıntısı olan güzel bir binbaşı ve  bilgisinin tek amaçlı uğraşında hiçbir ahlaki değerlendirmeye yer olmayan bir fizikçi ile.
Cixin Liu‘nun Üç Cisim Problemi‘ni merak ediyorsanız ya da sevdiyseniz, sitemizde bulunan incelemesine göz atmadan geçmeyin. Dahası, bu yazar hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız geçen seneki İstanbul Kitap Fuarı‘na konuk olan yazarla gerçekleştirdiğimiz röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni kitaplarda görüşmek üzere!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yavru Kuş - Octavia E. Butler - İnceleme

Yavru Kuş: Vampirizm Üzerinden Ayrımcılığın Tüm Renkleri

Kara Kule Serisi Televizyon

Kara Kule Serisi Televizyona da Uyarlanıyor