in

Amerikalı Roman Yazarı Clive Cussler Hayatını Kaybetti

Amerikalı macera ve gerilim romanları yazarı Clive Cussler, 88 yaşında hayatını kaybetti. Yazar geride onlarca kitap ve Dirk Pitt gibi unutulmaz karakterler bıraktı.

Clive Cussler
- Reklam -
- Reklam -

Dünyada olduğu kadar ülkemizde de oldukça popüler olan macera romanları yazarı Clive Cussler, 88 yaşında hayatını kaybetti.

85 kitabın altında imzası bulunan, 100 milyondan fazla okura ulaşan Clive Cussler artık aramızda değil.

Gerilim ve macera türündeki eserleriyle yıllarca çoksatanlar raflarından inmeyen Cussler, tıpkı kitaplarındaki gibi kendisi de bir maceracıydı. Tarihi gemi enkazlarını ve okyanusların derinliklerindeki kayıp hazineleri aramak için pek çok sefere çıkan yazar, pazartesi günü (24 Şubat 2020) Scottsdale’deki evinde hayatını kaybetti.

- Reklam -

Yazarın acı haberi yayıncısı Penguin Random House sözcüsü tarafından doğrulanırken belirli bir ölüm sebebi açıklanmadı.

Clive Cussler

Yazarın kitapları Türkçeye genellikle Altın Kitaplar etiketiyle çevrilse de İnkılap Kitabevi, Remzi Kitabevi, Nüans Kitabevi gibi yayımcılar da Cussler’ın Türkiye’de duyurulmasına katkı sağladı.

Yazar Clive Cussler, Dirk Pitt ve Kurt Austin Gibi Unutulmaz Kahramanları Okura Armağan Etti

Yazarın yıllar boyu maceralarına eşlik eden ikonik kahramanı Dirk Pitt, kurgu diyarların sevilen isimlerinden birisi oldu. İlk olarak 1973 tarihli The Mediterranean Caper adlı romanda ortaya çıkan Dirk Pitt, 2019 yılında yayımlanan Celtic Empire kitabına kadar tam 25 macerada okurun karşısına çıktı.

Clive Cussler, Dirk Pitt ile birlikte pek çok unutulmaz kahraman yaratmayı başarmıştı. Bunlardan bir diğeri ise sular altındaki maceralarıyla tanınan Kurt Austin. 1999 yılında Serpent adlı kitapta karşımıza çıkan Kurt Austin; 2020 yılı içinde yayınlanması beklenen Journey of the Pharaohs adlı 17. kitapla uzun yolculuğunu noktalayacak.

Cussler’ın, uzun soluklu serilerle birlikte tek kitaplık maceraları da okura heyecanlı anlar yaşatmayı başarmıştı.

- Reklam -

Clive Cussler

1931 yılında ABD’nin Illinois eyaletindeki Aurora şehrinde dünyaya gelen yazar çocukluğunu bu şehirde geçirir. Kore Savaşı’nda hava kuvvetlerinde görev alır. Terhis olduktan sonra metin yazarı olarak kariyerine başlar; ardından sanat yönetmenliği yapar. Hollywood’da radyo ve televizyon için yazar ve yapımcılık yapar.

Edebiyata 1965 yılında yazdığı romanla başlayan Cussler, yazın kariyeri dışında batık gemilere olan ilgisiyle de tanınmıştır. Ulusal Sualtı ve Denizcilik Kurumu’nun (NUMA) kurucusu olan yazar, buradaki deneyimlerini yarattığı Kurt Austin karakteriyle değerlendirmiştir.

Eserleri 40’tan fazla dile çevrilen Cussler’ın Türkiye’de en bilinen kitapları arasında Kayıp İmparatorluk, Kayıp Şehrin Laneti, İnka Altını ve Casus gösterilebilir.

Cussler, 88 yıllık macera ve edebiyat dolu hayatı ile aramızdan ayrıldı.

Peki siz daha önce Clive Cussler ile tanışmış mıydınız? Yazara ve eserlerine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Olmekler: Antik Zamanın Sırlarla Dolu Uygarlığı Hakkında 10 Gerçek

Kaynak: The New York Times

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BIRKAN_CEVIK BIRKAN_CEVIK dedi ki:

    Eserleri ile beni mest eden ve neredeyse bütün kitapları bulunan , bütün kahramanlarını beğenerek okuduğum muhteşem bir yazar. 88 uzun ve iyi bir hayat yaşamış. Öldüğü için üzüldüğüm nadir insanlardan biridir.

  2. Avatar for kara kara dedi ki:

    Dirk Pitt’le beni dünyanın binbir köşesinde onlarca macera yaşatan Clive Cussler ışıklar içinde uyu, kitaplarının film çevrimlerinin bu kadar az olması şaşırtıyor insanı, belki çok fazla mekanın olması yapımcıları ürkütüyor. Meraklısı Raise the Titanic ve Sahara’ya göz atabilir, sosyal medyasından devamlı takip ettiğim yazarın ölümüne üzüldüm arkasında onlarca kitap, karakter bıraktı her şeyden önce de Dirk Pitt yetim kaldı.

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Toprağı bol olsun…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the walking dead sezon 10 amc izlenme

The Walking Dead 10. Sezon İzlenmeleriyle Kanalı Zarara Uğratıyor

steven spielberg indiana jones 5

Steven Spielberg, Indiana Jones 5 Filmini Yönetmekten Vazgeçti