in

Daha Verimli ve Adil Bir Toplumu Anlatan “Gerçekçiler İçin Ütopya” Çıktı

“Fikirler dünyayı değiştirebilir ve değiştiriyor da,” diyen tarihçi Rutger Bregman tarafından kaleme alınan ve 22 dilde yayımlanan “Gerçekçiler İçin Ütopya” raflardaki yerini aldı.

gercekciler icin utopya ust
- Reklam -
- Reklam -

Ted sunumu da yapmış olan Hollandalı genç tarihçi ve yazar Rutger Bregman kitabı Gerçekçiler İçin Ütopya‘yı, “Geleceği tahmin girişimi değil, geleceğin kilitlerini açma girişimi,” olarak tanımladığı kitabı 22 dile çevrilmiş. Yazar Gerçekçiler için Ütopya kitabını “temel gelir, açık sınırlar ve düşük çalışma saatleri” gibi fikirler üzerine geliştirdiği, daha üretken ve adil bir çalışma sistemi ile modern toplumun yeniden şekillendirilebileceğine vurgu yapıyor.

Kitabın tanıtım bülteni ise şu şekilde;
“Bregman’a kulak verin. Geleceği şekillendirme işinde büyük gelecek vaat ediyor.”
Guardian

Çoğumuz mutlu olmadığımız işlerde haddinden fazla çalışıyor, kalan zamanda pek de ihtiyacımız olmayan şeyleri tüketerek mutlu olmaya uğraşıyoruz. Mesele bunun iyi olmaması ya gercekciler icin utopyada ileride her şeyin daha kötü olabileceği değil. Uygarlığımızın yönünü pek çok kez değiştirdik, bir kez daha değiştirebiliriz. Mesele elimizdekinden daha iyisini hayal edemiyor olmamız. Bugünün büyük fikirleri nerede? Son büyük idealimiz “satın alma gücü” müydü? Bundan böyle uygarlığımızın büyüklüğünü, neyi ölçtüğü meçhul gayrisafi milli hasıla üstünden mi konuşacağız?

- Reklam -

“Gerçekçiler İçin Ütopya, bir geleceği tahmin girişimi değil, geleceğin kilitlerini açma girişimi,” diyor Bregman. “Ve bunun için, ütopyalara geri dönmeliyiz.” Köleliğin kaldırılmasından kadın erkek eşitliğine, uygarlığımıza kilometre taşı olmuş pek çok gelişme, öncesinde birer ütopyaydı. Gerçekçiler İçin Ütopya, pek çok saha çalışması, deney ve vakadan faydalanarak, günümüzde ütopik gelebilecek kimi fikirlerin (mesela çalışsın çalışmasın herkese temel gelir) aslında erişilebilir olduğunu gösteriyor. Yeter ki tüketim üstüne kurulmuş, piyasa gerçekleri üstünde uzlaşmış bir uygarlıktan daha iyisi olabileceğimizi hatırlayalım.

- Reklam -

Yeter ki yeniden büyük hayaller kuralım.

“Sağ-sol klişeleriyle dolu beylik tartışmalara doyduysanız, cesur düşünce, taze fikirler ve kanıt temelli argümanlarla dolu Gerçekçiler İçin Ütopya’yı seveceksiniz.”
Steven Pinker

“Sızlanmaktan bir adım öteye geçmek isterseniz, bu kitabı okuyun.”
Evening Standard
Domingo Yayınevi etiketiyle piyasaya çıkan kitap Duygu Akın tarafından Türkçeye kazandırılmış. Çağdaş bir yazarın kaleminden çıkan modern bir ütopya okumak isteyen okurlar için iyi bir alternatif olan Gerçekçiler İçin Ütopya son derece ilnginç görünüyor.

Özgür Kuru

1988 Ankara doğumluyum. Jules Verne kitaplarıyla geçen gençlik yıllarım, bilimkurgu, doğa ve insanın kendini keşfetmesi gerektiğini idrak etmemle değişmeye başladı.

Profesyonel olarak bilişim sektörünün bir neferi olmakla birlikte motosiklet, bisiklet, kampçılık, olta balıkçılığı gibi hobilerle hayatımı süslemeye çalışıyorum. Stargate'e yetişememiş ve Stargate'ten sonra dizi izleyemeyen bir çeşit izleyiciyim.

Kitaptan uyarlanmış filmleri izlemeden önce mutlaka kitabını okumalıyım gibi bir toteme sahibim. Bu yüzden yıllarca ötelediğim filmler var. İzlememiş olmaktan değil fakat okumamış olmaktan, kitaplara her baktığımda pişmanlık duyduğumu da itiraf edeyim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lycaeninae Lycaeninae dedi ki:

    Çok büyük bir ütopya hayranıyım bu yüzden bulabileceğim tüm ütopya ve distopyaları okumaya çalışıyorum- zevkili bir iş denebilir :face_with_hand_over_mouth:-.
    Bence bu kitap olabilecek en mümkün ütopya ihtimallerinin temel koşullarını sıralıyor. Yeterince gerçekçi ama… Aması yok! Ressam ve çırağının hikayesini duymuşsunuzdur :wink:.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

it o stephen king

“O” (It) Filminin Devamı İçin Çalışmalar Başlıyor

gozo ve sagre ust

Uğur Erbaş’tan Fantastik Bir Grafik Roman: Gozo ve Sagre