in

İtalyan Şair Dante Alighieri’nin Şiir Kitabı “Yeni Hayat” Bizlerle

İtalyan dilinin babası olarak kabul edilen, ünlü şair Dante Alighieri’nin kavuşamadığı aşkına yazdığı şiirlerden oluşan kitabı Yeni Hayat, Dedalus Kitap aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

Yeni Hayat - Dante Alighieri
- Reklam -
- Reklam -

Dante Alighieri, 1265 – 1321 yılları arasında yaşamış ünlü bir İtalyan şair. Ülkesinde, dile yaptığı katkılardan dolayı kendisine İtalyan dilinin babası denildi ve “Yüce Şair” (il Sommo Poeta) olarak nitelendirildi.

Alighieri’nin haberimize konu olan eseriyse Yeni Hayat (Vita Nuova) adlı şiir kitabı. Orijinal olarak ilk basımı 1295 yılına dayanan bu kitap, klasik Avrupa edebiyatında önemli bir yere sahip. Öncesinde çeşitli yayınevlerinden çıkan bu kitap, şimdiyse Dedalus Kitap etiketiyle raflara tekrar merhaba diyor.

Bu şiir kitabında anlatılanlar gerçek bir hikâyeye dayanmakta. Dante, Beatrice adında birini seviyor ancak sevgisi karşılık bulmuyor ve kadın genç yaşta ölüyor. Dante ise sevdiği kadına yıllar boyunca şiirler yazıyor ve bunları 30 yaşında kitaplaştırıyor. Gelin bu ölümsüz aşk kitabının tanıtım metnine hep beraber bakalım.

- Reklam -

Yeni Hayat – Dante Alighieri | Arka Kapak Tanıtımı

dante yeni hayatİşte o anda Aşk’ı tanımak isteyenlerin titreyen gözlerime bakması yeterli olurdu.

Yeni Hayat’ta anlatılanlar gerçek bir hikâyeye dayanıyor.  Dante’nin Beatrice’ye duyduğu aşka.

Dante, Beatrice’yi hayatı boyunca sadece iki kere gördü ve ona âşık oldu. Fakat aşkı karşılık bulmadığı gibi, sevdiği kadın genç yaşta öldü. Beatrice’ye yıllar boyunca birçok şiir yazdı. Daha sonra bu şiirleri Yeni Hayat adı altında 30 yaşındayken kitaplaştırarak aşkını ölümsüzleştirdi.  Bu aşkı İlahi Komedya’nın zirvesine yerleştirdi.

- Reklam -

Dante 56 yaşındayken yakalanmış olduğu sıtma hastalığı “sayesinde” 1321’de sevdiğine kavuştu.

700 yaşını doldurmuş bu büyük yapıt, klasik Avrupa edebiyatının temel metinleri arasında yer alıyor.

Çevirmenliğini yine aynı yayınevinden çıkan önemli yazarların (Oscar Wilde ve David Macey) eserlerini dilimize kazandıran Fatih Demirci yapıyor. Bu ölümsüz şiir kitabı sizler tarafından okunmayı bekliyor.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Çok basmakalıp olacak ama Beatrice olmasaydı İtalyanca’da olmazdı :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mk perker atolye

M.K. Perker ile Çizgi Atölyesi Sizlerle!

olumlu olumsuz ust

Mary Shelley’nin İlk Kez Çevrilen Öyküsü “Ölümlü Ölümsüz” Raflarda!