in

Dave Eggers Amazon’a Karşı Mücadelesine Devam Ediyor: Ünlü Yazar, Yeni Kitabına Kısıtlama Getirdi

Dave Eggers, Amazon’un tekelleşmesine karşı kendi mücadelesini veriyor. Ünlü yazar, yeni kitabı The Every’nin ciltli baskısının dijitaldeki satışına kısıtlama getirdi.

dave eggers amazon the every
- Reklam -
- Reklam -

Dave Eggers teknoloji devi Amazon sitesine savaş açtı. Ünlü yazar, yeni kitabının satışı konusunda platforma kısıtlama getirdi.

Türkçede Çember (The Circle), Hızımı Tadacaksınız (You Shall Know Our Velocity) ve Ne Nedir (What Is the What) kitaplarını okuma fırsatı bulduğumuz Amerikalı yazar Dave Eggers, yeni kitabı The Every’nin ciltli baskısının ABD’de Amazon üzerinden satın alınamayacağını ifade etti. Eggers, bu kararıyla satış oranlarında ciddi düşüşler yaşama riskini göze almış oldu.

Dave Eggers’ın The Circle kitabı 2017’de James Ponsoldt tarafından sinemaya da uyarlanmıştı. Yapımda Emma Watson, Tom Hanks ve John Boyega gibi yıldız isimler yer almıştı. Eggers zaman içerisinde elde ettiği ekonomik özgürlüğü, şimdi sektörün dev şirketine karşı bağımsız yayıncılardan yana durarak kullanıyor.

- Reklam -

Yazar, okurlarından kitabı kendi yayınevi McSweeney’s’ten almalarını ya da bağımsız kitapçılara uğramalarını istedi. Eggers’ın 1998 yılında San Francisco’da kurduğu McSweeney’s Publishing, kâr amacı gütmeyen bir yayınevi olmasıyla dikkat çekiyor.

Dave Eggers ile Amazon Arasındaki Çatışmanın Kökü Eskilere Dayanıyor

Yazar 2002 yılında yayımlanan ve Türkçeye Garo Kargıcı tarafından Hızımızı Tadacaksınız adıyla kazandırılan You Shall Know Our Velocit romanında Amazon’u bir kez daha karşısına almıştı. Eggers Vanity Fair’e verdiği söyleşide artık sürecin eskisine göre çok daha zorlu olduğunu vurguladı.

Her distribütörün onlarla bir ilişkisi var, öyle ki bir kitap dağıtırlarsa Amazon aracılığıyla dağıtılması gerekir,” ifadesini kullanarak Amazon’un tekel oluşuna dair tehlikeye dikkat çekti.

amazon tekel dave eggers

Eggers yeni kitabının ciltli baskısı için nasıl bir strateji izlemeleri gerektiğine dair yaşanan süreci şöyle aktardı:

“Distribütörümüz Baker & Taylor ile bunu nasıl mümkün kılacağını bulmamız haftalarımızı aldı. Birçok insanın kitap satın alma yönteminin büyük bir kısmını elinden alıyorsunuz, bunu almak için çevrimiçi ‘şimdi satın al’ düğmesinin dışında biraz daha fazla çaba sarf etmeleri gerekecek.”

Eggers bu hamlesiyle okuru sokaklara bakmaya ve satış yapmayı bekleyen küçük kitapçılara yönlendirmeyi umuyor. Bunun küçük bir jest olduğunun farkında olduğunu belirten yazar sözlerine şu şekilde devam ediyor:

- Reklam -

“Bu, küçük bir jest ama daha çok, McSweeney’i mümkün kılan kitapçılarla ortak olmanın bir yolu çünkü onlar olmasaydı biz de olmazdık.”

Yazarın The Every adlı yeni kitabı, satışları desteklemek amacıyla 32 farklı kapak tasarımı ile raflara çıkacak.

Dave Eggers, McSweeney’s Publishing ile Takdir Toplamıştı

Dave Eggers’ın kuruculuğunu ve editörlüğünü üstlendiği McSweeney’s Publishing, bir dönem yalnızca Timothy McSweeney’s Quarterly Concern adlı edebiyat dergisinin yayımını üstlendi. Ancak yayınevi zaman içerisinde gelişti ve romanlar, şiir kitapları ve başka süreli yayınları da programına aldı. McSweeney’s, literatüre ve yayıncılık alanına yaptığı katkılardan ötürü pek çok ödüle layık görüldü. Fast Company tarafından 2012 yılında “basılı yayıncılığın değerini kanıtladığı” için ülkesinin en yenilikçi 7. medya şirketi seçildi.

McSweeney’s Publishing dave eggers

Amazon, hizmet verdiği her ülkede kitap satışı konusunda dijital tekel oluşu ile eleştiriliyor.

Ünlü yazarın bu tavrı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sözcü, Vanity Fair

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

HBO Max Türkiye

Beklenen Açıklama Geldi: HBO Max’in Türkiye’ye Ne Zaman Geleceği Belli Oldu

Yakut Orman - Rita Mae Brown

Rita Mae Brown’ın Farklı Olmayı ve Bunu Sevmeyi Anlatan Romanı “Yakut Orman” 48 Yıl Sonra Türkçede