in

“Dayanılmaz Peri Masalı” Raflarda

Peri masallarının kökenine inen ve Grimm Kardeşler’den La Fontaine’e dek nice masalcının arasındaki bağlantıları araştıran “Dayanılmaz Peri Masalı” raflarda.

dayanilmaz peri masali ust
- Reklam -
- Reklam -

Masallar hepimizin vazgeçilmezlerindendir. Çocukken düşlerimizi süsleyip hayal gücümüzü süsleyen, büyüdüğümüzü iddia ettiğimiz yıllardaysa çaktırmadan keyfini çıkardığımız bu anlatıların her zaman ayrı bir yeri vardır kalbimizde.

Peki ama birbirinden farklı kültürlerden, hatta farklı coğrafyalardan gelen tüm o masalların nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? İnsana neden bu kadar cazip geldiklerini? Kültürler ve günlük hayat üzerindeki etkilerini? İşte Jack Zipes’ın yazdığı “Dayanılmaz Peri Masalı” adlı araştırma kitabı tam da bu sorulara ve daha fazlasına yanıt veriyor.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
dayanilmaz peri masaliSözlü kültür, yani masalların sözlü aktarımı bizleri her zaman birbirimize bağlamıştır. Peri masalları dünyanın dört bir yanındaki toplumların ilerleme süreçlerinde daima öncelikli bir yer işgal etmiştir. Günlük hayatımızda vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmişlerdir. Peki, ama peri masallarını bu kadar dayanılmaz kılan nedir? Kültürel evrimde nasıl bir işlevleri var? Bunlar Jack Zipes’ın yazdığı Dayanılmaz Peri Masalı adlı bu muhteşem araştırmada değinilen birbiriyle ilintili sorulardan sadece birkaçı.

- Reklam -

Bu kitap, peri masalı tohumlarının serpilip gövermesini ve dünyanın en karşı konulmaz kültürel türlerinden biri haline gelmesini sağlayan mecraların tarihini keşfe çıkıyor.

- Reklam -

Grimm Kardeşler’den Charles Perrault’ya, Giuseppe Pitrè’den La Fontaine’e, daha nice isimsiz anlatıcıya uzanan bir masalcılar geleneğine şahit olacaksınız. Mavi Sakal’dan Baba Yaga’ya, Kırmızı Başlıklı Kız’dan Pamuk Prenses’e, o çirkin cadılara ve kurtlara kadar tüm masal kahramanları gözünüzün önünden geçecek.

Unutmayın, kültürünüzü yaratan asıl şey size anlatılan ve sizi biçimlendiren masallardır.
Çevirmenliğini Volkan Atmaca’nın üstlendiği çalışma Alfa Yayınları aracılığıyla bizlerle buluşuyor. Kitap geçtiğimiz hafta itibariyle raflardaki yerini aldı. Araştırmacı ruhlu masal tutkunlarına duyurulur.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Guillermo del Toro ve Netflix Korku

Guillermo del Toro ve Netflix Korku Antolojisi Dizisi İçin Anlaştı

Kurt Vonnegut Allah Senden RazıiOlsun Dr Kevorkian

Kurt Vonnegut’un “Allah Senden Razı Olsun Dr. Kevorkian” Kitabı Çıktı