in ,

Dean Koontz, 39 Yıl Önce Yazdığı Romanla Corona Virüsü’nü Tahmin Etmiş

Korku yazarı Dean Koontz, Corona Virüsü’nü önceden mi gördü? Yazarın 1981’de yazdığı The Eyes of Darkness kitabı komplo teorilerinin odağında.

Dean Koontz - Corona Virüsü
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı korku yazarı Dean Koontz, 1981 yılında yayımlanan The Eyes of Darkness (Karanlığın Gözleri) kitabı ile 2020’nin felaketlerinden Corona Virüsü’nü önceden tahmin etmiş. En azından komplo teorisyenlerinin iddiaları bu yönde.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Wuhan kentinde ortaya çıkan ve binden fazla insanın ölümüne sebep olan Corona Virüsü için henüz bir tedavi geliştirilmiş değil. Hastalık can almayı sürdürürken artık bir gelenek haline gelmiş komplo teorileri de tüm hızıyla devam ediyor. Bunun “bir nüfus kontrol yöntemi” olduğundan tutun da “hükûmetin gizli deneyleri”ne kadar pek çok iddia ortaya atıldı. Neyin gerçek neyin yalan olduğu ise oldukça muğlak bir durumda.

Dean Koontz The Eyes of Darkness

- Reklam -

1945 doğumlu Amerikalı korku yazarı Dean Koontz, ülkemizde de bilinen ve uzun süreler çoksatanlar listelerinden inmeyen bir isim. Haberimize konu olan kitabı The Eyes of Darkness, Türkçe adıyla Karanlığın Gözleri ise bir süredir Corona Virüsü ile birlikte anılıyor. Sebebi de eserin konusunda saklı olan biyolojik silah. Kitapta gerçekleşen olayların oldukça benzerleri, aktarılanlara göre şu an Çin’de yaşanmaya devam ediyor.

Dean Koontz, Wuhan Kentinde Doğan Bir Virüsü Konu Almış

Eserde, bir savaşın içerisinde olan Çin yönetiminin gizli bir laboratuvarı söz konusu. Çin ordusuna ait bu mekanda özel bir çalışma yürütülüyor. Buna göre Çinli bilim insanları, savaşta kendi avantajlarına kullanmak için yapay bir virüs geliştiriyor. Buraya kadar her şey bir kurgu yazarının, özellikle korku/gerilim türlerinde kalem oynatan bir yazarın gayet klişe bir senaryosu olarak görülebilir. Ancak kitapta bahsi geçen bu laboratuvar, Corona’nın ilk duyulduğu Wuhan kentinde yer alıyor. Virüsün adı ise Wuhan-400 olarak tanımlanıyor.

Dean Koontz - Corona Virüsü

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 33 eyalet ve 300’den fazla şehir yer alıyor. Bu nedenle, dünyayı krize sürükleyen bir virüsün doğacağı yeri tahmin etmek ilk bakışta biraz zor olabilir. Birçok insan, bu noktadan yola çıkarak yazarı “kahin” ilan etmeye başladı bile. Ancak elbette böyle bir durum söz konusu değil. Koontz yalnızca bilgi birikimi yüksek, öngörülü ve kültürlü bir yazar.

Sonsuz Maymun Teoremi Gerçek mi?

ABD’de yer alan Bleak House Books adlı kitabevinin işletmecisi Albert Wan, Wuhan kentinin geçmişine bakıldığında pek çok büyük bilimsel çalışmanın orada gerçekleştirildiğinin görülebileceğini işaret ediyor. Bu çalışmalar arasında mikrobiyoloji ve viroloji alanlarında da işleyen laboratuvarlar yer almakta. Anlayacağınız ortada kahin ilan edilecek bir durum yok. Koontz, gerçeklerle harmanladığı isabetli bir kurgu kitabı yazmaktan fazlasını yapmamış.

- Reklam -

The Man Who Sold the World kitabının yazarı Chan Ho-kei ise bu tip kurmaca kehanetlere sık rastlandığını söylüyor. Chan, “Dikkatle bakarsanız, bahse girerim ki hemen hemen her olayın kehanetlerini tespit edebilirsiniz. Bu bana sonsuz maymun teoremini düşündürüyor,” şeklinde konuşuyor.

sonsuz maymun teori

Yazarın bahsettiği sonsuz maymun teoremi ise bir daktilonun tuşlarına sonsuz süre boyunca rastgele basan bir maymunun, belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini açıklıyor. Bu metin, William Shakespeare’in tüm çalışmalarını bile kapsayacak nitelikte olabilir.

Dean Koontz imzalı The Eyes of Darkness kitabı Ağustos 2020 tarihinde Türkçe olarak da dilimize kazandırıldı.

Sizin bu rastlantıya dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Corona Virüsü’ne Çare Bulana Jackie Chan’den Para Ödülü

Kaynak: Fox News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Trump virüsün biteceği tarihi bile açıkladı ki, bu virüsün yapay üretildiğinin kanıtı zaten.

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Bir keramet varsa, Sonsuz Maymun Teorisi’nin kerameti. Kurmaca üretien sayısı arttıkça, farklı olasılıkları konu edinen kurmaca sayısı da artar. Ortaya bir sürü teori çıkar; en akla hayale sığmazdan en ayakları yere basanına kadar. İçlerinden bir kısmında ucundan kıyısından da olsa gerçekten yaşanan bir olayın önemli bir ayrıntısını anımsatacak parça bulunabilir.

    Kurgu da olsa, farazi veya ciddi temellere de dayansa her konuda ciddi oranda bilgi üretiliyor. Üretilen ve üretilmekte olan tüm litaratürü inceleme fırsatı olsaydı, kim bilir adı sanı duyulmamış hangi yazarların eserlerinde geleceğe dair kehanetvari ayrıntılara rastlanılırdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Castlevania 3. Sezon Fragman

Castlevania 3. Sezon Fragmanı Yayınlandı

Lucifer 5. Sezon

Lucifer 5. Sezon Sonrası Yoluna Devam Edebilir!