in

Şimdiye Kadarki En Detaylı Dede Korkut Destanı Baskısına Hazır Olun!

Dede Korkut Destanı ile ilgili tespit edilmiş hemen her metni içeren oldukça özel bir baskı raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Necati Demir’in hazırladığı eser Ötüken Neşriyat etiketiyle çıktı.

Dede Korkut Destanı - Necati Demir
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Metin Ekici’nin hazırladığı ve keşfiyle büyük heyecan uyandıran kayıp Dede Korkut destanını içeren “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” eserini incelemiştik. Şimdiyse yine Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda yerini alan Prof. Dr. Necati Demir’in hazırladığı Dede Korkut Destanı kitabının haberini yapmanın heyecanını duyuyoruz.

Aşağıdaki detaylı tanıtım metninden de anlayacağımız üzere bu yeni baskı bize tüm Dede Korkut nüshalarının ayrıntılı bir derlemesini sunuyor. Yine Dede Korkut ile ilgili efsane ve hikâyeler de kitapta rastlayacağımız bölümler arasında.

İlk defa bu çalışmada bir araya gelen nüshalar, yeni keşfedilen destan, Dede Korkut anlatısıyla ilgili tespit edilmiş hemen hemen bütün metinleri içeren kitap bizleri oldukça heyecanlandırdı.

- Reklam -

Dede Korkut Destanı eserinin tanıtım metnine gelirsek:

Dede Korkut DestanıProf. Dr. Necati Demir’in hazırladığı Dede Korkut Destanı isimli bu çalışma, pek çok yeni bilgi içermektedir. Köktürk Yazıtları’ndan önce yazılan Ulu Han Ata Bitiği, Berlin Kraliyet Kütüphanesi’nde bulunan Kitab-ı Oğuzname-i Türkî, Reşideddin Oğuznamesi, Cem Sultan’a sunulmak üzere Bayatî tarafından yazılmış Câm-ı Cem-âyin adlı eserde yer alan Dede Korkut’la ilgili bölümler ve Oğuzname’nin Kazan nüshasında yer alan Dede Korkut’la ilgili üç bölüm ilk kez bu çalışmada bir araya getirilmiştir.

Ayrıca tek yazma nüshası Topkapı Sarayı’nda bulunan Dede Korkut Kitabı’nın bir nüshası kabul edebileceğimiz bölüm ile Dresden ve Vatikan nüshalarındaki boylara da bu çalışmada yer verilmiştir.

- Reklam -

Bilim dünyasının yeni tanıdığı Türkistan/Türkmen Sahra nüshasında yer alan “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” başlıklı bölüm, Yazıcıoğlu Ali ve Ali Şir Nevayî’nin Dede Korkut ile ilgili verdiği bilgiler, Dede Korkut Destanı’nın Kazakistan ve Türkmen varyantlarının bir bölümü yine bu çalışmaya dâhil edilmiştir. Bütün bunlara ek olarak, Prof. Dr. Necati Demir’in Dede Korkut’la ilgili derlediği efsane ve hikâyeler de, Dede Korkut’un bin yıllık serüveni daha iyi idrak edilebilsin diye çalışmaya eklenmiştir. Haliyle bu çalışma, şimdiye kadar Dede Korkut’la ilgili tespit edilmiş hemen hemen bütün metinleri ihtiva etmesi bakımından da mühimdir.

Oğuz Türklüğünün en önemli destanlarından birisi olan Dede Korkut Destanı, Türklüğün derin hafızasının ortak kültür değerlerindendir. Dede Korkut ya da Korkut Ata’nın anlattığı Oğuznameler, söylediği özlü sözler ve atasözleri, hakkında söylenen manzumelerin hepsi, işte bu Türklüğün derin hafızasının ürünüdür.
437 sayfadan oluşan ve ciltli bir baskıyla karşımıza çıkacak kitabın editörlüğünü Ayşegül Büşra Çalık üstleniyor. Eserin etiket fiyatı ise 65 TL.

Eseri edineceklere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz. Her daim halk edebiyatının büyüsü üzerinizde olsun!


* 13. Dede Korkut Destanı “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” Hakkında Bildiğimiz Her Şey

* Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi: Kayıp Dede Korkut Nüshasına İlk Bakış

* 6. Yıl Özel: Dede Korkut Öyküleri

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Ben satın aldım. Konu ile ilgili arkadaşlara öneririm; ayrıntılı bilgileri, Dede Korkut Öyküleri’ni ve Dede Korkut’un kişiliğini çoğu kişinin bilmediği çeşitli kaynaklarıyla birlikte derinlemesine incelemesiyle harika bir çalışma. Ama akademik tarzı Dede Korkut Destanları’nı salt öykü olarak okumak isteyenlere sıkıcı gelebilir. Fakat kitapta bütün öyküler (yeni bulunan on üçüncü öykü de dahil) günümüz Türkçesi ile bulunmakta…

    Dede Korkut’un yalnızca Anadolu Türkleri ile sınırlı olduğunu düşünenler kitapta Kazak, Kazan ve öteki boylarda da yer aldığını görünce şaşıracak, Dede Korkut kişiliğinin Türk dünyasının ortak bir değeri olduğunun farkına varacaklardır…

  2. Avatar for Alladierre Alladierre dedi ki:

    Gerekmez. Bu kitap o yeni bulunan öyküyü de içermekte. Linkini attığınız baskı o boyun orjinaliyle beraber detaylı baskısıdır.

  3. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Araştırma yapmak, konu hakkında derinleşmek düşüncesindeyseniz alın, yalnızca okumak ve öykü üzerine bir miktar bilgi edinmek istiyorsanız bu kitap yeterli olacaktır.

    Ancak alacaksanız Kitapambarı’nı tercih edin, orada çok daha ucuz. Kitapyurdu’nda 61,75 TL olan Dede Korkut Destanı, Kitapambarı’nda 43,55 TL.

  4. Avatar for alper alper dedi ki:

    Az önce ben de sipariş verdim. Bir kaç kitap daha aldığım için ben Babil’i tercih ettim. 45.50 TL’den almış oldum kitabı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

Babil Kayıp Rıhtım

Babil.com’dan Kayıp Rıhtım Okurlarına Özel İndirim Kodu

disney blizzard

Disney Şimdi de Gözünü Activision Blizzard’a mı Dikti?