in ,

Dede Korkut’un Hikâyelerinde Geçen Oğuz İlleri İlk Defa Haritalandırıldı

Dede Korkut Kitabı’nda anlatılan destanların geçtiği Oğuz illeri coğrafyası, yazar Emrah Ece tarafından haritalandırıldı.

Dede Korkut Haritası - Emrah Ece
- Reklam -
- Reklam -

Dede Korkut Kitabı’nda anlatılan destanlardan ilhamla çizilen harita, Oğuz illerini gözler önüne seriyor. Yazar Emrah Ece, dijital ve vektörel olarak hazırladığı haritayı “Kalın Oğuz İlleri Haritası” olarak isimlendiriyor.

Oğuz Türklerinin eski destanlarını konu alan Dede Korkut Kitabı, bugüne dek bilinen üç nüshaya (Vatikan, Dresden ve Türkistan) sahip. 2019’da keşfedilen 13. boy “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” ile Dede Korkut Kitabı’ndaki anlatı sayısı da 13’e çıkarken şimdi de işin görsel boyutundan yeni bir çalışma geldi.

Daha önce Bozkır Hikâyeleri ile Yer – Su Hikâyeleri kitaplarını kaleme alan, çoğunlukla efsaneler ve mitolojiler üzerine çalışmalarıyla adından söz ettiren Emrah Ece, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla kültür dünyasının gündemine oturdu.

- Reklam -

Ece, paylaştığı gönderide şu ifadeleri kullandı:

“Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân’da geçen yer adlarıyla çizdiğim ‘İç Oğuz’ ve ‘Taş Oğuz’ haritasını beyan eder. Hânım hey!

“Muhakkak eksikleri var, iyi bir illüstratörün elinde daha iyisi çıkacaktır. Daha iyisi çizilene kadar bunu indirip kullanabilirsiniz. Han yağmasıdır!”

Dede Korkut Haritası

Dede Korkut Haritası Ünlü Destandaki Oğuz İllerini İlk Defa Görselleştiriyor

Emrah Ece, bugün Karar gazetesinden Saliha Sultan’a verdiği demeçte, haritanın çıkış noktasının sosyal medyada gördüğü “Beowulf haritası” paylaşımından ortaya çıktığını kaydetti.

Ece, şu ifadelere yer verdi:

- Reklam -

“Bir arkadaşım İngiliz destanı Beowulf’un haritasını paylaşmış, Dede Korkut’un da olsa güzel olur demişti. Daha önce yapılan iptidai çizimlerine bakıp yeni baştan çizdim. Amacım eğlenmekti. Çünkü teferruatlı bir harita yoktu, fantastik harita benzerinde bir ilk oldu.”

Sabancı Çelebi isimli bir Twitter kullanıcı, 12 Kasım 2022 tarihinde paylaştığı bir gönderide, “Beowulf haritası. Keşke Dede Korkut’a da yapabilsek şöyle bir şey,” ifadesini kullanmıştı.

Beowulf Haritası
Beowulf Haritası

J.R.R. Tolkien’in Orta Dünya’sı başta olmak üzere bugüne dek birçok kurgu diyarın haritası farklı formatlarda görselleştirilmişti. Türk destanlarının en önemlileri arasında yer alan Dede Korkut Hikâyeleri de, böylece ilk defa harita formatında okurların karşısına çıkmış oldu.

Dede Korkut haritasının yüksek çözünürlüklü hâlini PDF formatında indirmek için Tamga Türk sitesindeki şu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Fantastik diyarlardan başka haritalar için buraya ve şuraya tıklayabilirsiniz.

Siz Oğuz illeri haritası hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Entlovin Entlovin dedi ki:

    Çok güzel bir çalışma olmuş bence

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Hazırlayanların ellerine sağlık, büyük bir eksikliği gidermişler…

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ne iyi bir düşünceyle hareket edilmiş ve ortaya güzel - kaliteli bir emek ürünü ortaya çıkmış. Gönlüne ve ellerine sağlık.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Artemis 1 - Dünyanın En Güçlü Roketi Ay'a Gidiyor

NASA’nın Ay’a Dönüş Yolculuğu Başladı: Dünyanın En Güçlü Roketi Artemis 1 Başarıyla Fırlatıldı

Warner Bros. Discovery, Harry Potter ve Lanetli Çocuk Filmi İstiyor

Warner Bros. Discovery, Harry Potter’ın Sonrasını Anlatan “Lanetli Çocuk” Kitabını Film Yapmak İstiyor