in

Defne Ağacını Budamak: Metin Savaş’tan Mitoslara Farklı Bir Bakış

Metin Savaş imzalı “Defne Ağacını Budamak: Edebiyatta Arketipler, Göstergeler, Teori ve Pratik” kitabı Çolpan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Defne Ağacını Budamak - Metin Savaş
- Reklam -
- Reklam -

Metin Savaş’ın kaleme aldığı “Defne Ağacını Budamak: Edebiyatta Arketipler, Göstergeler, Teori ve Pratik” kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, Çolpan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Baykuşlar Geceleyin Öter, Melengicin Gölgesinde, Kargalar Derneği, Erlik, Sevda Gibi Bir Gizli Emel, Çarşamba Karısı Cinayetleri, Vatandaşlık Ofisi, Karanlıkta Savaşanlar, Zemheri Kuyusu, Yeşil Çeşme, Kuvayı Milliye’nin Hazinesi ve Kırmızı Yazılar gibi kurgu ve kurgu dışı eserleriyle tanıdığımız Metin Savaş’tan yeni bir kitap geliyor.

Savaş yeni çalışmasında, edebiyatın alt metinlerinde teoloji ve ideolojinin izlerini takip ediyor; arketipleri ve mitosları inceliyor.

- Reklam -

Defne Ağacını Budamak adıyla yayımlanan eser, Edebiyatın Kökleri, Tarih Öncesi Aklın Köklerle Birlikteliği, Mitoslardan Romanlara Edebiyat Bir Törendir, Gılgamış Destanı ve Dede Korkut Hikâyeleri, Arketipleri Güncelleyerek Kurgulamak, Edebiyat Eserinde Psikolojik ve Sosyolojik Zemin, Tarihî Romanların Kültür ve Medeniyet İçindeki İşlev, Defne Ağacını Budamak ve Edebiyat Sarmaşığının Ölümsüz Hareketi gibi alt başlıklardan oluşuyor.

Defne Ağacını Budamak – Metin Savaş | Arka Kapak Tanıtımı

Defne Ağacını Budamak - Metin Savaş

Metin Savaş, Defne Ağacını Budamak’ta, sanatın vazgeçilmez kaynaklarından mitolojiye yoğunlaşarak edebiyat eserlerinde mitosların farklı biçimlerde belirişini bir romancı dikkatiyle değerlendiriyor. Yazar, yalınkat bakış açılarının dışına çıkarak özgün yorumlara ve saptamalara gitmeye çalışıyor; tarih öncesi akıldan başlayarak göstergelere, arketiplere, edebiyat ve zaman ilişkisine, millî roman ve evrensel roman sorununa, sanatın psikolojik ve sosyolojik zeminine bakıyor ve edebiyatın alt metinleri arasında teolojinin ve ideolojinin izlerini sürüyor.

- Reklam -

Defne Ağacını Budamak’ta mitik anlatılardan senaryoya kadar sanatın bütüncüllüğü vurgulanıyor. Sanatın mağaradan doğduğu tezi merkeze alınıp mağaranın hem gerçekliği imlediği hem de metaforik özellik taşıdığı hatırlatılıyor. Mitik dünya ile ilişkide pek çok göstergenin yanı sıra sanatçı ile Şaman arasındaki bağıntının da gözetildiği Defne Ağacını Budamak, hem yazar adaylarına hem de yazarlıkta mesafe almışlara kimi yönlerden farklı bakış açıları sunan bir kitap.

Toplamda 156 sayfadan oluşan eser Aralık 2020 tarihi itibarıyla Çolpan Kitap etiketi altında raflardaki yerini almaya başladı.

Mitoloji, arketipler ve edebiyat üzerine hazırlanan çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aria the Animation inceleme

Aria the Animation İncelemesi: Nefes Kesen Manzaralar ile Huzurlu Bir Anime

İlber Ortaylı - Orhan Pamuk

İlber Ortaylı: “Orhan Pamuk Okumayın, Çünkü Türkçesi Bozuk”