in

Değiştirilmiş Karbon Sonunda Türkçe!

Richard K. Morgan’ın kaleme aldığı Philip K. Dick ödüllü Değiştirilmiş Karbon Netflix’ten önce Türkçede!

degistirilmis karbon ust
- Reklam -
- Reklam -

Siberpunk terimi literatüre Bruce Bethke’in aynı adlı öyküsünün Amazing Science Fiction Stories Dergisi 1983 yılı Kasım sayısında yayınlanmasıyla girdi. Bilimkurgunun bir alt türü olarak kabul görülmesinin yanı sıra oyun, moda, müzik, manga, anime, sinema ve benzeri alanlarda da etkisini gösterdi, gösteriyor. Yüksek teknoloji ve düşük yahut bozuk yaşam koşullarını temel alan Neuromancer, Shadowrun, Ghost in the Shell, Blade Runner gibi eserlerse türün en bilinen örnekleri.

Günümüzden 400 yıl sonra galaksiye hükmeden insanoğlu için ölüm bir “bip” sesinden ibarettir. Bedenin öldüğünü haber veren bu sesin hiçbir önemi yoktur; çünkü bilinç depolanabilir ve yeni bedene aktarılabilir. Tıpkı dünyanın en zengin ve güçlü insanlarından biri olan Laurens Bancroft’un öldürüldükten sonra depolanan bilincinin yeni bir bedene aktarılması gibi! Bancroft, BM elçisi olan eski asker Takeshi Kovacs’ı kendi cinayetini açığa çıkarması için tutar; fakat Takeshi kendini basit bir cinayetten ziyadesiyle uzak bir komplo ağı merkezinde  bulur. Yüksek teknoloji, devlet istikrarı, isyanların bastırılması, ölen bedenler, sonsuz yaşamlar ve benzeri unsurların bünyesinde barındıran Siberpunk bilimkurgusu Değiştirilmiş Karbon İthaki Yayınları aracılığıyla yakında çıkıyor.

Eserin yazarı Richard K. Morgan ise çok yönlü bir yazar olmasıyla tanınıyor. Marvel Comics için çizgi roman (Black Widow – 2 sayı, Crysis – 6 sayı) ve Electronic Arts için oyun (Crysis 2, Syndicate) hikâyeleri yazmasının yanı sıra A Land Fit For Heores üçlemesi ve Market Forces kitaplarını da kaleme almış. Ayrıca Siyah Adam’la (Artemis Yayınları, 2008) Arthur C. Clarke, Değiştirilmiş Karbon’laysa Philip K. Dick ödüllerini almış.

- Reklam -

Takeshi Kovacs Üçlemesi olarak bilinen serinin ilk adımı olan Değiştirilmiş Karbon’un tanıtım yazısına da şöyle bir göz atalım:
21. yüzyıl bilimkurgu edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Değiştirilmiş Karbon’dan uyarlanan ve Netflix’in yayımlayacağı distopik dizi Altered Carbon, 2018’in en çok seyredilecek projelerinden biri olmaya aday!

Philip K. Dick en iyi roman ödülü

25. yüzyıl. İnsanlık BM’nin gözetimi altında tüm galakside hüküm sürmekte. Irk, inanç ve sınıf farklılıklarının hâlâ devam ettiği bu dönemde teknolojideki yükseliş hayatı âdeta baştan degistirilmis karbontanımladı. Bir insanın bilinci depolanarak yeni bir bedene (ya da “kılıf”a) kolayca indirilebilir hale geldi ve ölüm olgusu, ekrandaki bir bip sesine indirgendi.

Eski bir asker ve BM elçisi olan Takeshi Kovacs daha önce de öldürülmesine rağmen son ölümü bilhassa acı vericiydi. Evinden 180 ışık yılı uzakta, eski adıyla San Francisco, yeni adıyla Bay City’de yeni bir bedende uyanan Kovacs kendini, “varoluş”u alınıp satılır şeyler olarak gören bir topluma göre bile karanlık ve büyük ölçekli bir komplonun tam merkezinde buldu. Dünyanın en güçlü insanlarından biri olan Laurens Bancroft bir ölümün sırrını açığa çıkarmak için Kovacs’ı tutmuştu: Kendi ölümünün.

Blade Runner ve Neuromancer gibi eserlerin izinden giden siberpunk türündeki Değiştirilmiş Karbon, son zamanların en dikkat çeken bilimkurgu-distopya romanlarından biri.

“Değiştirilmiş Karbon’un evreni özgün ve çarpıcı. Muazzam karakterler ve eşsiz bir gizem barındırıyor.”

-Patrick Rothfuss

- Reklam -

“Şahane bir iş. Mükemmel bir bilimkurgu. Değiştirilmiş Karbon, çok iyi bir giriş yapıyor ve hızını gittikçe arttırıyor. Eşit derecede merak uyandırıcı ve özgün bir eser; son sayfaya kadar elinizden düşüremiyorsunuz.”

-Peter F. Hamilton

“Zeka dolu bir kara noir, eşsiz bir kurgu ve hikâyesini dört gözle öğrenmek isteyeceğiniz bir karakter.”

-Ken McLeod

“Bu hızlı okunan, etkileyici roman William Gibson’ın Neuromancer’ı ve Norman Spinrad’ın Deus X’inin merak uyandırıcı bir karışımı.”

-Publishers Weekly
2 Şubat 2018 tarihinde Netflix tarafından (Altered Carbon) uyarlaması yayınlanacak olan romanın dilimize çevirisini Aslıhan Kuzucan ve editörlüğünü Alican Saygı Ortanca üstleniyor. 496 sayfalık roman 19 Ocak 2018 tarihinden itibaren fiziksel ve sanal raflarda yerini alacak. Kitabın ön okumasınaysa buradan ulaşabilirsiniz.

Keyifli Okumalar…

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

edebiyatta dogaustu korku ust

Lovecraft’ın “Edebiyatta Doğaüstü Korku” Adlı İncelemesi Raflarda

black mirror 4. sezon inceleme

Black Mirror 4. Sezon İncelemesi: Ayna Ayna, Söyle Bana, Ne Gelecek Başımıza?