in

Ahmet Büke’den Deniz Edebiyatına Katkı: “Deli İbram Divanı”

Ahmet Büke ilk romanı “Deli İbram Divanı” ile raflarda. Deniz edebiyatına çağdaş bir örnek olma özelliğini taşıyan eser Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Deli İbram Divanı - Ahmet Büke
- Reklam -
- Reklam -

Ahmet Büke yeni kitabı Deli İbram Divanı ile okurun karşısına çıkıyor. Eser, yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi Can Yayınları tarafından Çağdaş Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

1970 yılında Manisa’da dünyaya gelen Ahmet Büke, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Öyküleri E, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öyküler, Özgür Edebiyat, Eşik Cini, Notos Öykü, yeniyazı, ğ, Sus, Har gibi mecralarda yayımlandı. İlk kitabı İzmir Postası’nın Adamları 2004 yılında çıktı. Onu Çiğdem Külahı, Alnı Mavide, Kumrunun Gördüğü, Ekmek ve Zeytin, Cazibe İstasyonu ve Varamayan takip etti. Yazar, 2010’da Kumrunun Gördüğü ile Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü. Kimi çocuk ve gençlik kitaplarını kaleme aldı.

Deniz edebiyatı alt başlığında değerlendirilebilecek Deli İbram Divanı, Ahmet Büke’nin ilk romanı. Eser, Ege insanının doğayla tarihle ve efsanelerle beslenen hayatını gözler önüne seriyor.

- Reklam -

Deli İbram Divanı – Ahmet Büke | Arka Kapak Tanıtımı

Deli İbram Divanı - Ahmet Büke

Fabrikanın bacasının tüttüğü ilk gün başladılar can almaya. Dişlerine kan değmiş kurt sürüsü gibi denize daldılar. Yaş almış demediler, küçük demediler, yavrulama zamanı demediler. Köstence’nin göğü yağ kokusuyla doldu. İnsanlar öğürerek gezer oldu. Süngüyle vurmak başka ama tüfekle avlanmak dayanılır değildi. O tarraka, o gümbürtü! Dağlara kaçtım kaç defa. Mağaralara girdim. Solucanlarla çıyanlarla geçirdim günlerimi. Ama sabah olup gün doğunca o sesler yine her yanı tutuyordu.

Deli İbram Divanı, öykücülüğümüzün yaşayan büyük ismi Ahmet Büke’nin romanda da ne kadar mahir olduğunu gösteren, uzun yıllar akıllarda kalacak, konuşulacak bir eser. Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatı, coğrafyamızın kangren olmuş adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor, bir ada ve deniz hikâyesi olarak biçimleniyor. İzmir’in de yer yer karakter olarak belirdiği bir dönem romanı olan Deli İbram Divanı, deniz edebiyatımızın klasikleri arasına girmeye aday.

- Reklam -

Toplamda 208 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Mustafa Çevikdoğan, düzeltisini Burçin Gönül üstleniyor. Geçen haftalarda raflardaki yerini alan kitabın kapak tasarımı Lom Creative’den Beyza Ceylan’ın imzasını taşıyor. Romanın yayımlandığı Can Çağdaş dizisini Cem Alpan yayıma hazırlıyor.

Ahmet Büke’nin deniz edebiyatı hakkındaki önerilerine buradan ulaşabilirsiniz. Çağdaş dizisindeki diğer eserlere ise şuradan göz atabilirsiniz.

Deli İbram Divanı ve diğer Ahmet Büke eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dune kesilmiş sahne çöl gezegeni

Dune: Çöl Gezegeni’nden Kesilmiş Bir Sahne Paylaşıldı

blutv ücretsiz izle yılbaşı kampanyası

BluTV Yılbaşına Özel Ücretsiz Oldu: İşte İzleyebileceğiniz Bazı Yapımlar