in

Yazar Demir Özlü 85 Yaşında Hayatını Kaybetti

Demir Özlü aramızdan ayrıldı. Edebiyatımızın yaşayan en önemli isimlerinden olan, 50 Kuşağı’nın önemli kalemlerinden Özlü hayatını kaybetti.

Demir Özlü
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatımızın yaşayan en büyük isimleri arasında yer alan Demir Özlü 85 yaşında hayatını kaybetti. Haber sosyal medyada, şair Elif Sofya tarafından paylaşıldı. Özlü’nün yakınlarından ise henüz resmi bir açıklama gelmedi.

1935 yılında dünyaya gelen, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının öncü yazarlarından olan Özlü; liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. İlk şiirlerini Kabataş Lisesi öğrencileri tarafından çıkartılan Dönüm Dergisi’nde yayımladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1961 ve 1962 yılları arasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okudu. Üniversitelerde akademisyenlik yaptı.

1979 yılında Stokholm’e yerleşti. Öykü, deneme, eleştiri, roman, anlatı, anı, gezi yazıları ve çeviri türlerinde eserler verdi. Mavi, A, Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Soyut, Somut, Yeni Edebiyat, Gösteri ve Adam Öykü gibi mecralarda eserleri yayınlandı.

- Reklam -

Demir Özlü Aramızdan Ayrıldı

Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü , Sait Faik Hikâye Armağanı, Orhan Kemal Roman Ödülü, Dünya Kitap Dergisi Yılın Kitabı Ödülü, Yunus Nadi Roman Ödülü, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü gibi ödüllere layık görülen Özlü; çağımızın en önemli yerli yazarları arasında gösteriliyordu.

Şair Elif Sofya, Demir Özlü’nün ölüm haberini, “Demir Özlü sonsuzluğa doğru..” sözleri ile duyurdu.

Aynı zamanda yazar Tezer Özlü’nün ağabeyi de olan Demir Özlü, 85 yıllık yaşamında sayısız eserle karşımıza çıktı.

Bunaltı, Soluma, Boğuntulu Sokaklar, Aşk ve Poster, Stocholm Öyküleri, İstanbul Büyüsü ve Geçen Yaz Kentte Kızlar adlı öykü kitaplarını kaleme aldı. Bir Uzun Sonbahar, Bir Küçükburjuvanın Gençlik Yılları, İthaka’ya Yolculuk, Amerika Dalgalar adlı romanları yazdı. Anılarını Sürgünde 10 Yıl, Önünde Boş Bir Uzam ve İşte Senin Hayatın adlı eserlerinde topladı.

50 Kuşağı yazarları arasında da özel bir yerde bulunan Özlü’nün, bir süredir sağlık sorunları ile mücadele ettiği biliniyordu. Ölüm nedeni ise kalp krizi olarak bildirildi.

Özlü, yakın dostu Ferit Edgü’ye yazdığı mektupta şunları söylemişti:
“Sürgün… ağır sözcük. Bütün yaşamımız boyunca, orada da, burada da, sürgündük. Artık ‘gezgin’ olalım.”
Özlü hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Lütfü Dağtaş

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for collona collona dedi ki:

    Bunaltı’yla tanımıştım kendisini ilk olarak. Hatta daha doğrusu Tezer Özlü’den dolayı tanımıştım. Ama okudukça Demir Özlü’ye daha yakın hissettim kendimi. Paris Günleri’nin yeri benim için ayrıydı. Çok üzüldüm :disappointed_relieved:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Disney+ abone sayısı

Disney+, 4 Yıllık Abone Sayısı Hedefine 14 Ayda Ulaştı

Malcolm & Marie İncelemesi Netflix

Malcolm & Marie İncelemesi: Benim Sevgim Savaş Demek