in

Julián Fuks İmzalı “Direniş” Türkçe Raflarındaki Yerini Alıyor

Julián Fuks’un “Direniş” romanı okurla buluşuyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Direniş - Julian Fuks
- Reklam -
- Reklam -

Julián Fuks imzalı Direniş raflardaki yerini almaya başladı. Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan eser; kimliğin, aile bağlarının ve sürgünün alabileceği farklı biçimleri işliyor.

Brezilyalı yazar Julián Fuks, 1981 yılında Arjantinli bir ailenin çocuğu olarak São Paulo’da doğdu. Folha de São Paulo gazetesi ve Cult dergisi için çalıştı. İlk kitabı 2004 yılında yayımlanan yazar, 2012’de Granta dergisinin En İyi Genç Brezilyalı romancılardan biri seçildi. Özellikle 2015 yılında çıkan Direniş romanıyla adından söz ettirdi.

Direniş, en küçük çocuğun bakış açısından anlatılan, olağanüstü koşullar altında bir aile oluşumunun samimi bir tasviri olarak ifade ediliyor. Kimliğin, aile bağlarının ve sürgünün alabileceği farklı biçimlerin, bir yere, bir aileye, kendi geçmişinize ait olmanın ne anlama geldiğine dair bir anlatı sunuyor.

- Reklam -

Direniş - Julian Fuks

Farklı birçok dile çevrilen kitabın aldığı ödüller şu şekilde:

  • José Saramago Edebiyat Ödülü 2017
  • Jabuti Edebiyat Ödülü – En İyi Çeviri Kurgu 2016
  • Oceanos Edebiyat Ödülü
  • Anna Seghers Edebiyat Ödülü 2018

Orijinal adı A Resistência olan eserin tanıtım yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Direniş – Julián Fuks | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Aileye, aidiyete, özgürlüğe dair sessiz bir başyapıt…

Abisine ithafen onun ve ailesinin hikâyesini kaleme alan anlatıcı Sebastian, Arjantin sokaklarında dolaşırken geçmişe döner, aslında hem abisinin hem de kendi köklerinin peşine düşer. Anlatıcının annesi ve babası tıp eğitimi almış ve 70’lerde Arjantin’de cunta dönemini yaşamış devrim destekleyicileridir. Babası işkence görmüş bir Yahudi, annesiyse Katolik’tir ve tedavide insani yöntemleri geliştirmek için çalışan iki psikanalisttir.

İkisi de solun farklı görüşlerini destekler: Baba silahlanmayı savunurken, anne silahsız mücadele taraftarıdır. İlişkilerinde ortak nokta cunta dönemine dair taşıdıkları korku ve travmadır. Evlendikten sonra anne çocuk sahibi olmak ister, ancak baba daha kendi güvenliğini sağlayamadığı bir dünyaya çocuk getirmek istemez. Nihayetinde Arjantin’de yeni doğmuş bir bebeği evlat edinirler. Abinin ergenlik yılları, kız kardeşin dünyaya gelişi ve Brezilya’ya zorunlu göç aile için yeni kırılmalara sebep olacaktır. Ailelerin cunta sırasında kaçırılan çocuklara seslendiği haberi gören anlatıcı, romanda bu ilişkinin evlat edinilme psikolojisini, aile kavramını, dönemin politik arka planıyla parçalanmış hayatları üzerinden sorgular.

Direniş, kimliğin, aile bağlarının, sürgünün alabileceği farklı biçimlerin; bir yere, bir aileye, kendi geçmişinize ait olmanın ne anlama geldiğine dair bir anlatı. Jabuti Yılın Kitabı Ödülü 2016 (Brezilya), José Saramago Edebiyat Ödülü 2017 (Portekiz) ve Anna Seghers Ödülü 2018’i (Almanya) kazanan Direniş, Brezilya’nın yükselen edebiyat yıldızlarından Julián Fuks’un olağanüstü cesaretini ve becerisini sergiliyor.

Julián Fuks - Direniş
Julián Fuks

Direniş Hakkında Ne Dediler?

“Bu küçük kitap büyük bir etki yaratıyor. Brezilya, Portekiz ve Almanya’da prestijli ödüller kazandı. Fuks, izlenmesi gereken genç bir yazar.” ―The Guardian

“Fuks’un becerisi, alenen ya da dolaylı olarak sergilenen dışlanmanın aile içindeki deneyimi nasıl şekillendirdiğini sessizce keşfetmesinde yatıyor.” ―New York Times

- Reklam -

“Etkileyici, sarsıcı ve son derece derinlikli.” ―Financial Times

“Fuks’un yapıtı, biçim açısından güçlü bir meydan okuma. Bu, kimlik ve sürgün üzerine düşündürücü bir roman.” ―Publishers Weekly

“Muhteşem.” ―Le Monde

“Her şeyiyle büyüleyici.” ―Irish Times

“Harikulade bir roman.” ―Mia Couto

“Sessiz bir başyapıt.” ―Asymptote

Kitaptan tadımlık bir bölüm içeren ÖN OKUMA için buraya tıklayabilirsiniz.

160 sayfadan oluşan eserin Portekizce aslından çevirisini Bengi De Sa Matos Paixao, kapak tasarımını ise Barış Şehri üstleniyor. Direniş, Ocak 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Direniş’in konusunu sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ant-Man 3 Fragmanı

Yeni Ant-Man and the Wasp: Quantumania Fragmanı M.O.D.O.K. Karakterine İlk Bakışı Sağlıyor

Megalopolis Filmi Krizle Boğuşuyor

Francis Ford Coppola’nın Rüya Projesi “Megalopolis”in Prodüksiyonunda Bütçe Krizi Yaşanıyor