in

Diskdünya Evreninde “Maskeli Balo” Zamanı!

Operadaki Hayalet’e hazır mısınız? Terry Pratchett’ın Diskdünya serisinde sırada Türkçede ilk defa yayınlanan Maskeli Balo kitabı var!

Maskeli Balo Terry Pratchett
- Reklam -
- Reklam -

Diskdünya’yı biliyor musunuz? “Uzak, elden düşme bir boyutta, düz olsun diye tasarlanmamış bir astral düzlemde, kıvrım kıvrım yıldız sisleri, dalgalanarak aralandı… Bak… Büyük kaplumbağa A’Tuin geliyor…” Büyük A’Tuin ise sırtında dört fili, o dört filde disk şeklinde bir Dünyayı taşıyor. Diskdünya her şekilde bizim gerçekliğimizin parodisini barındırıyor.

Diskdünya 41 kitaptan oluşan fantastik bir seri, 2015 yılında aramızdan ayrılan Terry Pratchett bu seriyi aynı yıl “Çobanın Tacı” kitabıyla taçlandırdı. Vasiyetine uygun şekilde, ölümünden 2 sene sonra ailesi aralarında Diskdünya romanları da olan 10 roman taslağını silindirle üzerinden geçerek yok etti.

37 dilde 85 milyondan birazcık daha fazla satan serinin 18. kitabı Maskeli Balo ilk defa Türkçeye teşrif etti. Bu kitap aynı zamanda Diskdünya’nın alt serisi olan Cadılar’ın da 5. kitabı.

- Reklam -

Eserin tanıtım metni de şöyle:

Maskeli Balo Terry Pratchett “Operada bir hayalet var!

Kült yazar Sör Terry Pratchett’ın kaleme aldığı “Diskdünya” serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Maskeli Balo, sahne tozu yutanların, gerçeklikten kopanların, maskelere sığınanların ve kendini arayanların öyküsüne odaklanan, teatral olduğu kadar müzikal bir roman.

Dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan “Diskdünya” serisinin on sekizinci halkası olan Maskeli Balo, “Cadılar” alt dizisinin de beşinci kitabı.

Andrew Lloyd Webber’in dünyaca ünlü müzikal uyarlaması Operadaki Hayalet‘in baş döndürücü bir parodisi olarak da tanımlanabilecek bu kahkaha dolu serüven, dedektiflik romanlarını aratmayan olay örgüsü ve kurgusu ile parmak ısırtıyor.

“Beğenseler de beğenmeseler de olaylar cadıları kendine çekerdi ve sonra, iki durum çarpışırdı. Cadılar kapıların, çeperlerin, sınırların, aynaların, maskelerin çekimini hissederdi… bir de, sahnelerin.” 

- Reklam -

Ah, evet. Sahnelerin. Koçbaşı Dağları’nın iki ünlü cadısı da kapılıyor bu çekime. Çünkü Havamumu Nine ve Ogg Ana, bambaşka bir iş için gittikleri Ankh-Morpork’ta, Opera Evi’ne dadanan hayaletleri kovalamak zorunda kalıyor. Opera dünyasının altını üstüne getiren iki kafadar, yeteneklilerin ve vasatların arasında kendilerine yer bulmaya çalışırken azıcık zorlansalar da nihayetinde gösteri devam ediyor… 

“İnsanlara ihtiyaç duymayan her insan, insanlara ihtiyaç duymadığını bildirebileceği insanlara ihtiyaç duyardı…” 

Ve cadı konseyinin müstakbel üyesi Agnes, ait olduğu yeri bulmak için kendini yollara vuruyor. Olmak istemediği kişinin kim olduğundan emin; fakat kalbinde ve zihninde hissettiklerinden, değil.

Kendini tanıma, onur, erdem, etik gibi kavramlara eğilirken bile alabildiğine komik olmayı başarabilen Maskeli Balo, Terry Pratchett’ın olağanüstü mizahi dehasından beslenen esprili anlatımıyla, yoluna kaldığı yerden devam ediyor.
Cadılar serisinin önceki kitapları sırasıyla şöyle: Eşit Haklar Eşit Ayinler, Ucube Kocakarılar, Cadılar Dışarıda ve Hanımlar Beyler.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu Yayınları‘nın özenli baskısıyla Türkiye’deki okurlarının karşısına ilk kez çıkan bu coşkulu roman; sahne sanatlarına ve hatta yayıncılık dünyasına dair güncel tespitlerde bulunarak, Diskdünya’nın fantastik evrenine ışıltı saçıyor.

384 sayfadan oluşan kitap raflardaki yerini aldı. Diskdünya’ya ilgi hem televizyonda hem de edebiyatta çığ gibi büyürken çevirilerin de aynı hızla gelmesini dileriz.


* Diskdünya Okuma Sırası Rehberi 2.0

* Terry Pratchett’ın Çalışma Odası Müze Oldu

* Diskdünya’dan Birbirinden Harika 12 İllüstrasyon

* Terry Pratchett’ın Yayımlanmamış Tüm Eserleri Yok Edildi

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Moby Dick

Herman Melville’in Başyapıtı “Moby Dick”i Ünlü İsimlerin Sesinden Dinleyin

İnternet

RTÜK’ün İnternet Denetimi Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açıldı