in ,

Ülkesinin Ukrayna’yı İşgalini Eleştiren Metro 2033’ün Yazarı, Rusya’da Arananlar Listesine Alındı

Dmitry Glukhovsky, ülkesi Rusya’da “arananlar” listesine eklendi. Metro serisinin yaratıcısı, Ukrayna’nın işgalini eleştirdiği için “aranıyor”.

Dmitry Glukhovsky, Rusya arananlar listesi
- Reklam -
- Reklam -

Dmitry Glukhovsky, Rusya’da “arananlar” listesine dahil edildi. Dünyaca ünlü roman ve oyun serisi Metro’nun yaratıcı yazarı, Ukrayna’nın işgalini eleştirdiği için “aranıyor”.

İlk olarak Metro 2033 romanıyla adından söz ettiren Rus yazar Dmitry Glukhovsky, post apokaliptik bir dünyada geçen eserleriyle dünya çapında tanınmıştı. Metro serisine daha sonra Metro 2034 ve Metro 2035 ile devam etmiş ve kurduğu evreni birçok ara kitapla zenginleştirmişti.

Yazarın adını dünya çapında duyurmasıysa 2010 tarihli video oyun uyarlamasıyla olmuştu. Oyun serisi Last Light, Redux ve Exodus ile geniş bir hayran kitlesi edinmeyi başarmıştı.

- Reklam -

Ünlü yazar yaptığı açıklamada anavatanının Ukrayna’yı işgalini açıkça eleştirdikten sonra Rusya’nın “arananlar” listesine dahil edildiğini açıkladı.

Dmitry Glukhovsky, Rus Politikalarını Eleştirdiği için Anavatanında “Arananlar” Listesine Eklendi

Glukhovsky, 7 Haziran tarihli bir Telegram gönderisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus silahlı kuvvetlerine dair kurduğu cümleler nedeniyle bu listeye alındığını kaydetti. Rus yazarın bu listeye alınmasına neden olan konuşma ise hükümetin eylemlerini eleştirdiği bir Instagram yayınında sarf edildi.

Dmitry Glukhovsky, Rusya arananlar listesi metro 2033

Glukhovsky, uyarılara rağmen “Savaşı durdurun!” demeyi sürdüreceğini kaydediyor ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna ile savaşmasına daima karşı çıkacağını belirtiyor.

Bu olay yazarın, Rus hükümetinin tepkisini ilk çekişi değil. 2021’de Putin’in siyasi rakibi Alexei Navalny’nin hapse atılmasına karşı çıkınca da çeşitli uyarılara maruz kalmıştı.

Şu an için Rusya dışında bulunan yazarın, Rus makamları tarafından yakalanması durumunda hapis cezasına varan cezalara çarptırılabileceği kaydediliyor.

- Reklam -

Geçen mart ayında, Vladimir Putin Rus askeri operasyonları hakkında “kasten yanlış bilgi” yaymanın uzun hapis cezalarıyla sonuçlanabileceği bir yasayı imzalamıştı.

Kanun, 10 yıla kadar hapis cezasını öngörürken, Rus Ordusu hakkındaki “kasıtlı yanlış bilgi”nin yayılması için 15 yıl işaret ediliyor.

metro 2033

2019 yılında yazarın Metro 2033 kitabının Rus yapımcılar tarafından sinemaya uyarlanacağı haberleri çıkmıştı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra, filmin akıbetinin ne olacağı ise şu an için bilinmiyor.

Kayıp Rıhtım’ın 2018’de Dmitry Glukhovsky gerçekleştirdiği röportajı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yaşanan bu olaylar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Kotaku

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Sumerki romanında daha ilk bölümlerde Rusya iç siyasetine ilişkin yaptığı tanımlar ile aslında Putin karşıtı konumlanışını çok net ifade ediyordu. Böyle bir tavır alması muhtemelen Rus hükümeti için de şaşırtıcı olmamıştır.

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Metro 2033 romaninda Komunist parti ve Kizilordu’nun hakim oldugu bir istasyon, rakip bir istasyonu Nazi ilan edip saldiri duzenliyordu. Adam ta o zamanlardan gelecegi gormus.

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Kendisi için üzüldüm :frowning: Her despot yönetimde olduğu gibi, kendi ülkesinde yöneticilerin yaptığı hataları ve yanlışlıkları dile getirdiği için ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmek ne kötü, aklıma rahmetli yazarlar Sabahattin Ali - Nazım Hikmet Ran - Aziz Nesin - Yaşar Kemal geldi ilk etapta :frowning: Umarım ileride yönetim değiştiğinde, kendi ülkesinde normal bir yaşama dönebilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Lord of the Rings Return to Moria

Hayatta Kalma Temalı Yüzüklerin Efendisi Oyunu “Return to Moria” Geliyor

süper solucanlar plastik geri dönüşüm

“Süper Solucanlar” Plastik Yiyerek Geri Dönüşüm Konusunda Devrim Yaratabilir