in

Dokuzla Dokuz Arasında: Leo Perutz, 20. Yüzyıl Viyana’sını Anlatmayı Sürdürüyor

Avusturya’nın önemli roman yazarlarından Leo Perutz imzalı Dokuzla Dokuz Arasında, İş Bankası Kültür Yayınları’nın Modern Klasikler Dizisi kapsamında Türkçede.

Dokuzla Dokuz Arasında - Leo Perutz
- Reklam -

Avusturyalı romancı ve matematikçi Leo Perutz’un bir eseri daha dilimize kazandırıldı. İş Bankası Kültür Yayınları yazarın “Dokuzla Dokuz Arasında” adlı romanını Türkçe raflarına getiriyor.

İş Bankası Kültür Yayınları’nın Modern Klasikler Dizisi kapsamında yayımlanan eser, orijinal dilinde Zwischen neun und neun adı ile anılıyor. İlk olarak 1918 yılında yayımlanan roman 20. yüzyılın başlarında, Avusturya’nın başkenti Viyana’da geçiyor.

Yayınevi, daha önce aynı seri dahilinde yazarın Şeytan Tozu ve Leonardo’nun Yahuda’sı adlı kitaplarını da yayımlamıştı. Bununla birlikte Leo Perutz’un Kıyamet Günü Ustası adlı kitabı da daha önce dilimize kazandırılmıştı.

- Reklam -

Dokuzla Dokuz Arasında – Leo Perutz | Arka Kapak Tanıtımı

1918’de yayımlanan Dokuzla Dokuz Arasında, 20. yüzyıl başında Viyana’da göçmen üniversite öğrencisi Stanislaus Demba’nın kimliğini bulma çabasını anlatır. Yüzyıl başı, çok etnikli Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda baskın ve otoriter Habsburg kimliğine karşılık bireyin özgürlüğüne, gelişme ve ilerlemeye duyulan inancın; hümanist bir ahlak anlayışının yavaş yavaş taraftar bulmaya başladığı bir dönemdir. Özel ders vererek geçimini sağlayan Demba, kız arkadaşını başka bir erkekle İtalya’ya gitmekten caydırmak için para bulmaya çalışır. Roman, onun bu uğurda şehirde çaresizce koşturduğu bir günü anlatır. Bir yandan da, daha önce üniversite kütüphanesinden yürüttüğü değerli bir kitabı satmak üzereyken yakayı ele vermekten kıl payı kurtulduğu polisten kaçmaktadır. Perutz, küçük burjuvaları, üst sınıfları, bilim insanları, entelektüelleri, kumarbazları ve kibar hırsızlarıyla dönemin Viyana’sındaki hayatı hicveder. Bu karmaşık sosyal çevrede, kadın düşmanlığı, antisemitizm ve yabancı düşmanlığı gibi unsurların bireyin kimliği ve özgür iradesi üzerindeki etkisine işaret eder.
Dokuzla Dokuz Arasında - Leo Perutz

İş Bankası Kültür Yayınları’nın Modern Klasikler Dizisi’nin 151. kitabı olan roman Almanca aslından Türkçeye Zehra Aksu Yılmazer tarafından tercüme ediliyor. Eserin editörlüğü ise Gamze Varım’a ait. Kitap Haziran 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

- Reklam -

1882 Prag doğumlu Leo Perutz, 1957 yılında Avusturya’da yaşamını yitirdi. Eserleri Bolibar, The Marquis of Bolibar, The Adventure of Doctor Kircheisen ve Ashes to the Wind gibi filmlere konu oldu.

Peki siz daha önce hiç Leo Perutz okumuş muydunuz? Yazara ve eserlerine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Cursed: Netflix Dizisine İlham Olan Lanetli Kitabı Türkçede

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Okuryorum Okuryorum dedi ki:

    Arka kapak yazısını okumadan okuyunuz. Müthiş bir kitap. Yine Leo Perutz farkı. Ama hangi akla hizmet bu arka kapak yazılarında bu kadar süpriz bozan oluyor, anlamak güç.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Scooby-Doo velma dizisi

Scooby Doo Dizisinde Velma’nın Lezbiyen Olduğu Doğrulandı

Star Wars: The Bad Batch

Star Wars: The Bad Batch Animasyon Dizisi Duyuruldu