in

Dönüş Üçlemesinin İkinci Kitabı “Eksen” Yakında Bizlerle

Robert Charles Wilson’ın Dönüş Üçlemesi ikinci ayağıyla dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Serinin ikinci kitabı “Eksen” İthaki Yayınları aracılığıyla çok yakında okurlarla buluşacak.

eksen ust
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’deki okurlar olarak Robert Charles Wilson’ı Darwinya (İthaki Yayınları) romanıyla tanıdık. Yazarın bilimkurgu vasıtasıyla insan doğasının temelinde yatan basit ama tesirli gerçekleri dışa vuran tarzı hemen dikkatlerimizi çekmişti. Wilson’ın Hugo ödülüne layık görülmüş 2005 tarihli romanı Dönüş ise geçtiğimiz sene içerisinde yine İthaki Yayınları etiketiyle yayımlanmıştı. Kendi adıyla anılan üçlemenin de ilk kitabı sayılan roman o kadar beğenildi ki, yayımlanmasından kısa bir süre sonra iki baskı daha yaparak raflardaki yerini muhafaza etmeyi sürdürdü.

Kimlikleri ve amaçları bilinmeyen güç veya güçlerce, dünyanın kozmik kıyametine şahitlik etmeye adım adım yaklaşan insanlığın tablosunu çizen o ilk romanın sonunda, bazı sorular cevapsız kalmıştı. Neyse ki o sorular romandan aldığımız keyfi baltalamıyordu. Neticede hikâyenin çıkış noktası, olayın müsebbibi güçlerden çok, insanların tepkileriydi. Elbette, o güçlerin bir planı vardı; sadece romanda asıl vurgulanmak istenen hususlar gereği, Robert Charles Wilson’ın tercihi, o kısmın belirsizliğini koruması yönünde olmuştu. Eh, hikâyede neyin muğlâk neyin mutlak bilgiyle donatılacağı hayati meseleyken, Wilson’ın roman boyunca bu belirsizliği sürdürmesi, okurlardan gelen olumlu tepkilere bakılırsa oldukça yerinde bir karardı. Ayrıca bu belirsizlik vesilesiyle devam kitaplarına kapı aralanması da daha rahat oldu.

Devam kitaplarından Axis 2007’de, Vortex’se 2011 yılında yayımlandı. İlk kitaptaki gizemi merak eden okurları bir düşünün; 2005’ten itibaren sabırla devam kitaplarını beklediler. Türkiye’deki okurları bu konuda nispeten şanslı sayabiliriz. İlk romanla tattıkları zehrin (!) gerisini de zihinlerine zerk edebilmek için fazla beklemeyecek gibiler. Çünkü İthaki Yayınları, üçlemenin ikinci kitabı Eksen’i de çok yakında okurlarla buluşturmaya hazırlanıyor.

- Reklam -

Devam kitabı, şu ifadelerle okurlarına takdim ediliyor:
eksenRobert Charles Wilson’ın, milenyum sonrası bilimkurgu edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen ödüllü eseri Dönüş’ün devam kitabı Eksen ile “Dönüş Üçlemesi” devam ediyor.

Eksen, Varsayımsallar’ın insan hayatını desteklemek için yarattığı, Kemer’in ötesindeki yeni dünyada geçiyor. Bu dünyadaki Ekvatorya ismi verilen kıtada insanlar kolonileşmiş ve yeni topluluklar oluşmuştur. Lise Adams ise on yıl önce ortadan kaybolan ve Marslılarla ilişkisi olduğunu düşündüğü babasının gizemini çözmek için Ekvatorya’ya gelir. Turk Findley ise eski bir denizcidir ve Ekvatorya’ya yeni bir hayat kurmak için gelmiştir.

- Reklam -

Yeni dünyada yaşanan bir kül yağmuru sonrası Turk ve Lise bir araya geldiğinde işler garipleşmeye başlar. Bu kül yağmuruyla Varsayımsallar’ın nasıl bir ilgisi vardır? Lise ile Turk karşılaştıkları gizemleri çözmeye çalışırken Dördüncüler’i ve Marslıları avlayan özel bir gruptan da kurtulmaya çalışırlar. Tüm bunlar olurken, bu misafirperver yeni gezegen gittikçe yabancılaşır. Bilinmez bir gücün yarattığı bu dünya ne kadar güvenlidir?
İlk kitapta olduğu gibi çevirmenliğini yine Burak Kara’nın üstlendiği roman, şimdilik ön siparişe açılmış durumda. Kitap, 7 Aralık 2018 tarihinden itibaren tüm sanal ve fiziksel mağazalarda satışa sunulmuş olacak.

Dilerseniz ilk kitapla ilgili incelememize buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Farseer Farseer dedi ki:

    Darısı Robin Hobb’un diğer kitaplarına…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yasak buyu ust

Alternatif Tarihi Fantastik Romanı “Yasak Büyü” Bizlerle

demir altin ust

Kızıl İsyan Serisi’nin Dördüncü Kitabı “Demir Altın” Raflarda