in , ,

Dracula Hakkında Az Bilinen 8 Gerçek

Dracula kurgu diyarların ilk vampiri değildi! Bram Stoker’ın ünlü kan emicisi hakkında hâlâ bilinmeyen bazı gerçekler var.

dracula liste
- Reklam -
- Reklam -

Dracula hiç şüphesiz dünyadaki en ünlü karakterlerden biridir. Fakat bu kadar tanınır olması, hakkında her şeyi bildiğimiz anlamına gelmiyor.

Gelin malum soru olan “Dracula kimdir?” diye soralım ve Bram Stoker’ın ünlü kitabının gözlerden uzakta kalmış noktalarına değinelim.

1. Dracula için İlham Kaynağı Vlad Olmayabilir

vlad tepeş darcula

- Reklam -

“Kazıklı Voyvoda” olarak da bilinen Eflak Prensi Vlad’ı duymuşsunuzdur. Hatta kendisinin Fatih Sultan Mehmet’le çekişmeleri de olmuştur. Birçoğumuz, Dracula için Prens Vlad’dan ilham alındığını düşünüyorduk. Fakat yazarın, Prens Vlad’ı ne kadar bildiği konusu netliğe kavuşmuş değil.

Ayrıca, Bram Stoker’ın kitabına “Dracula” adını koymasının sebebinin sözcüğün, Romencede “şeytan” anlamı geliyor olmasından kaynaklandığını iddia edenler de mevcut. Yazarın ulaşılabilen notlarından birindeyse kitabın ilk baskısının Un-Dead adıyla basıldığı ve ana karakterin adının ise “Count Wampyr” olduğundan söz ediliyor.

2. Prens Vlad’ın Hikâyesi de Dracula Kadar Korkunç

vlad tepeş darcula

Prens Vlad’ın da oldukça ilginç bir hikâyesi var. Babasının Osmanlı’ya yenilmesiyle birlikte kendisi Osmanlı’ya esir olarak verilmiş ve altı yıl boyunca esir hayatı sürmüştü. Yıllar sonra Eflak Voyvodası olduğunda düşmanlarını son derece acımasız şekillerde cezalandırmaya başladı. Bu yöntemlerden en ünlüsünün, düşmanları “kazığa geçirme” yöntemi olduğu söylenir. Vlad’ın “vampir” olabileceğine dair iddiaysa, kazığa geçirilen insanlardan akan kanı bir fıçıda toplatıp sonradan şarap niyetine içtiğine dair bir rivayetten gelmektedir.

Hatta bir gün evine gelen bir ziyaretçinin, evin çok kötü koktuğunu -muhtemelen çürümüş cesetler yüzünden- söylemesi üzerine, adamı tavana astığı da söylenmektedir.

3. Kitap, Oscar Wilde’la Alakalı Kısımlar İçeriyor Olabilir

Oscar Wilde

Yazar, yıllarca Avrupa’daki vampir kültürü hakkında araştırmış olsa da ilhamını, bir gece rüyasında gördüğü mezarından çıkan mayonezli bir yengeç kraldan aldığına dair bir şaka da yapmıştır. Fakat teoriler, daha “gerçekçi” sayılabilecek bazı konular üzerinde yoğunlaşıyor.

Stoker’ın, bir dönem patronu olan oyuncu Henry Irving’ten ilham almanın yanı sıra, Dracula’yı kurgularken Oscar Wilde ve şair Walt Whitman’in cinsel eğilimlerinden esinlenmiş de olabilir. Hatta bazıları Stoker’ın, kitabını Oscar Wilde’ın cinsel eğilimlerini “eleştirmek” üzerine kurguladığını da iddia etmektedir. Stoker’ın, Oscar Wilde’la karmaşık bir geçmişi olduğu doğru. Öte yandan, aslında kitapta yazarın kendi cinsel eğilimleriyle yaşadığı bir çatışmanın resmedildiğini söyleyenler de mevcut.

4. Dracula, Kurgu Dünyasının İlk Vampiri Değildi

Carmilla ilk vampir Dracula

1897’de basılan ve iki yüze yakın filmi çekilmiş olan Dracula, vampir temalı eserler arasında en ünlüsü olabilir. Fakat ilk eser değil.

Vampir kültürünün, yüzyıllardır varlığını sürdürdüğü biliniyor. Vampirler hakkındaki ilk kısa hikâyelerden biri olan ve 1819’da basılan The Vampyre’ın Lord Bryon tarafından yazıldığı düşünülmüştü. Ardından, aslında hikâyenin Bryon’ın doktoru John Polidori tarafından kaleme alındığı ortaya çıktı. Yazarın, dostlarıyla birlikte toplanıp Fantasmagoriana okudukları gecelerden ve hem karanlık hem de yağmurlu geçen günlerden ilham alarak bu hikayeyi yazdığı biliniyor.

Diğer vampir hikâyelerinden Varney the Vampire 1847’de ve lezbiyen bir vampiri anlatan Carmilla 1872’de basıldı.

- Reklam -

5. Dracula, Batman’de de Karşımıza Çıktı

batman dracula

Dracula, Marvel’ın Tomb of Dracula serisinde de karşımıza çıkmıştı. Hatta bu seriden Blade doğmuştu. Fakat DC’nin Batman & Dracula: Red Rain serisi, karakterin ölümünü oldukça ilginç bir şekilde işlemeyi başarmıştı. Seride Drac, son anlarında Batman’e dönüyor dramatik bir şekilde gülümsüyor.

6. Dracula’yı Video Oyunlarında da Görebilirsiniz

castlevania oyun Dracula

Dünyaca ünlü oyun serisi Castlevania’da Dracula bin yıldır hayatta. Kendisinin ilk görünüşü 1094’ken son görünüşünün 2036 olduğundan bahsediliyor. Bu süre arasında Dracula defalarca yeniden diriliyor ve Castlevania oyunlarının kötüsü olarak yerine alıyor. Bu klasik oyun, aynı zamanda şu sıralar Netflix tarafından animeye de uyarlanıyor.

7. Winona Ryder, Dracula’yı Beyaz Perdeye Geri Getirdi

Francis Ford Coppola dracula

Francis Ford Coppola’nın 1992 yapımı Bram Stoker’ın Dracula’sı, başrol oyuncusu Winona Ryder’ın tutku duyduğu bir projeydi. Ryder’ın senaryoyu bir TV filmi olarak çekilirken okuduğu ve kısa bir süre sonra tekrar çekme isteğiyle Coppola’ya götürdüğü söyleniyor.

Winona Ryder, The Godfather: Part III’ten tükenmişlik sebebiyle çekilmesinin ardından yönetmen Coppola’yla pek konuşmamıştı. Yine de Coppola, filmi yönetmeyi kabul etti. Yönetmenin, oyuncudan istediği korku ve duygu yüklü tepkileri alabilmek için ona farklı yöntemler uyguladığı da dedikodular arasında.

8. Nosferatu Neredeyse Kayboluyordu

nosferatu darcula

Hikâyede ve karakterlerde bazı değişiklikler yapılmış olmasına rağmen Nosferatu, izinsiz bir şekilde çekilen Dracula uyarlaması olduğu sebebiyle dava edilmişti. Ardından, tüm kayıtlar yakıldı. Biri dışında. Geriye kalan son kayıt sayesinde bugün bu ilginç “uyarlama”ya ulaşabiliyoruz.

Dracula’nın ve Bram Stoker’ın gizli yanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Elinizde daha gizemli bilgiler varsa onları bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmaktan çekinmeyin.


* Bram Stoker Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Kaynak: Ign

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Bunları bilmek istediğimden emin değildim :scream: :sweat_smile: Özellikle 2. maddeyi bilmeme rağmen bilmemeyi daha çok isterdim, şu an geceyarısı olmasının da fena halde etkisi var.

  2. Avatar for Arqonquin Arqonquin dedi ki:

    Her ne kadar rahatsız edici bir hikayesi olsa da, Dracula üzerine yazılıp çizilen en orijinal ve “cool” karakterlerden birisidir kanımca. Kaynağı olduğu düşünülen Vlad Tepeş(sanırım 3.) ise eşine az rastlanır türden bir psikopat-kana susamış heriftir. :kudur:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Agents of S.H.I.E.L.D. 7. Sezo

Agents of S.H.I.E.L.D. 7. Sezon Çıkış Tarihi Açıklandı

Nurdan Gürbilek - İkinci Hayat

Nurdan Gürbilek Yeni Çalışması “İkinci Hayat” ile Geliyor