in

Necip Tosun, Roman Türünün İzini “Dünya Romanının Serüveni” Kitabı ile Sürüyor

Necip Tosun, yeni çalışması “Dünya Romanının Serüveni” ile raflardaki yerini alıyor. Eser, Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Dünya Romanının Serüveni - Necip Tosun
- Reklam -
- Reklam -

Necip Tosun imzalı Dünya Romanının Serüveni okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Cervantes’ten başlayıp Mo Yan’a dünya romanının izini sürüyor.

1960 yılında Kırıkkale’de dünyaya gelen Necip Tosun, öykü ve eleştiri türündeki çalışmalarıyla tanınıyor. İlk öyküsü 1983 yılında Aylık Dergi’de yayımlanan yazar; yıllar içerisinde Mavera, Dergâh, Eşik Cini, Hece, Heceöykü, Karagöz, Kitap-lık, Dünyanın Öyküsü, Post Öykü, İtibar gibi dergilerde eserleriyle yer aldı.

Otuzüçüncü Peron adını taşıyan öykü kitabıyla 2005 Türkiye Yazarlar Birliği “hikâye”, Modern Öykü Kuramı isimli kitabıyla 2011 yılı “edebî eleştiri”, Ansızın Hayat kitabıyla 2014 Ömer Seyfettin Öykü, Öykümüzün Sınır Taşları ile 2016 yılı ESKADER “inceleme” ve son olarak 2017 yılında Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü’nü kazandı.

- Reklam -

Dünya Romanının Serüveni kitabında ele alınan yazarlardan bazıları şu şekilde: Cervantes, Daniel Defoe, Goethe, Balzac, Charles Dickens, Herman Melville, Dostoyevski, Lev Tolstoy, Flaubert, Emile Zola, Marcel Proust, Thomas Mann, Virginia Woolf, James Joyce, Franz Kafka, William Faulkner, Ernest Hemingway, Gabrial Garcia Marquez ve Mo Yan.

Kitap, Cervantes’in Don Kişot’undan itibaren dünya romanının bugüne geliş sürecini ele alıyor.

Dünya Romanının Serüveni – Necip Tosun | Arka Kapak Tanıtımı

Dünya Romanının Serüveni - Necip Tosun

Necip Tosun Dünya Romanının Serüveni Cervantes’ten başlayıp Mo Yan’a kadar gelen ve bütün bir dünyaya yayılan roman birikimini yansıtmayı amaçlayan, özenle seçilmiş, kapsamlı bir külliyat; her zevke, beğeniye ve estetik anlayışa seslenecek bir roman kütüphanesi vadediyor okuruna. Bir başka deyişle; tüm dünyayı, tüm coğrafyaları, dilleri, biçimleri içine alacak roman örnekleri bu incelemede bir araya getiriliyor. Temsil gücü yüksek, dünya insanlarının, olayların, durumların romanda görünümlerini izleyeceğimiz bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor.

- Reklam -

Kitapta, bu eserlerin doğası, yazarların edebî tutumları anlaşılmaya çalışılırken; yenilikler, akımlar gündeme getiriliyor; eserin ve yazarın dünya romanındaki yeri; edebî yönleri, etkileri, tarihsel öneminin izi sürülüyor ve eserin türe katkısı, türün tarihsel gelişimi içerisindeki yeri inceleniyor. Bu anlamda romanın kuramsal yolculuğu da belirginleştiriliyor, aydınlatılıyor. Öncelikle bu romanların niçin kalıcı oldukları, niçin zamanları aşarak bugünlere geldikleri incelenirken, bütün bu romanlar ve yazarlar “bugün bize ne söyler?” sorusunun peşine düşülüyor.

İşte peşine düşülen bu sorulara aranan cevaplar, okura yeni kapılar aralıyor.

Toplamda 600 sayfadan oluşan eser, Ekim 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Necip Tosun’un yayımlanan son çalışması Dünya Romanının Serüveni hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Kadın romancılara çok az yer vermiş gerekçesiyle geçenlerde Twitter da linç edilmişti.

    Garip bir şekilde tüm ataerkil düzenin suçunu Necip Tosun’a yıktılar.

  2. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Evet. Haksız yere suçlandı. Sjw kültürü her yerde. Kafayı yemişler diyince de suçlu biz oluyoruz.

  3. Avatar for pervane pervane dedi ki:

    Diğer kitaplarına baksalar ne kadar haksız olduklarını anlayacaklardı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

barry 4. sezon final

HBO’nun Kara Komedi Dizisi “Barry”, 4. Sezonuyla Final Yapmaya Hazırlanıyor

The Crown 5. sezon fragmanı

90’ların Kraliyet Ailesi’ne Odaklanan “The Crown” Dizisinin 5. Sezonundan İlk Fragman