in

E-Kitap Okuyucunun Atası: 17. Yüzyılın Taşınabilir Kütüphanesi

Artık çoğu kitaba saniyeler içinde dijital olarak erişebiliyoruz. Peki eskiden bu işler nasıldı? E-kitap kavramı ne kadar geçmişe gidiyor olabilir?

E-kitap
- Reklam -
- Reklam -

Kitap okumak her zaman bir lüks değildi. İnsanlar yanlarında daha fazlasını taşımak için türlü türlü denemeler yaptılar. Anlayacağınız mobil kitap, e-kitap kavramı düşündüğünüz kadar yeni olmayabilir. 17. yüzyıldan gelen bu taşınabilir kütüphane tasarımı, şimdiki e-kitapların öncüsü niteliğinde.

Aşağıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi, kitapları taşınabilir hale getirmek için yapılan çalışmalar oldukça eskiye dayanıyor.

E-kitap

- Reklam -

Leeds Üniversites’ine göre taşınabilir kütüphane 1617 yılına, İngiliz bir avukat ve milletvekili William Hakewill‘ın içerisinde 50 küçük kitabı taşıyabilen büyük bir kitap olan minyatür kütüphane siparişine dayanıyor. Asilzadelerin seyahatlerine eşlik etmeleri için klasikler, teoloji, felsefe, tarih ve şiir kitaplarına ek olarak Ovid Seneca, Cicero, Virgil Tacitus ve Saint Augustine‘in eserlerini içeriyordu.

Bu kütüphanelerden sadece 4 tanesi günümüze ulaşmış. Şimdilerde Britanya Kütüphanesi, Huntington Kütüphanesi ve Toledo Sanat Müzesi’nde sergilenen eserler görenlere ilham veriyor.

E-kitap

- Reklam -

Bu taşınabilir kütüphane hakkında neler düşünüyorsunuz? E-kitap okuyucunun öncülü olduğu fikrine katılıyor musunuz? Geçmişten günümüze tasarımın geldiği noktadan memnun musunuz?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Bu sıra dışı tasarıma dair daha fazla fotoğrafa aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz!


* İtalyan Kitapçı Akıllı Telefonsuz Geçen Bir Saat Karşılığında Kitap Hediye Ediyor

* Hurda Bisikletlerden Kanatlı Böcek Şeklindeki Gezici Kütüphanelere!

* Hayallerdeki Meslek: Fransa Kırsalında ‘Eviyle Birlikte’ Gezen Kitapçı

* Neden Okuyabileceğimizden Daha Fazla Kitap Alırız?

Kaynak: OpenCulture

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arrowverse ust

Arrow Evreni’nden Crisis on Infinite Earths Öncesi ‘Marvel Usulü’ Güvenlik Önlemi

Formula 1: Drive to Survive

Formula 1: Drive to Survive – Hız Tutkunları İçin Biçilmiş Kaftan