Daha önce 40 Soruda Türk Romanı, Roman Sevdaları ve Şiir ve Mekân gibi edebi çalışmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Mehmet Narlı, baskısı bir süredir bulunmayan “Edebiyat ve Delilik” adlı kitabıyla bir kez daha karşımızda.
Türk edebiyatında karşılaştığımız delileri ve delilik dilini işleyen kitap daha önce 2013 yılında Akçağ Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşmuştu. Şimdiyse, uzun bir aranın ardından İz Yayıncılık etiketiyle yeniden raflarda.
Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
Türk edebiyatındaki delileri ve delilik dilini işleyen bir “ilk” kitap.
Delilik çerçevesinde metinleri birbirinden ayıran şey, delinin ve deliliğin nasıl ve niçin kurulduğudur: Modern bilinçlilik düzlemi üzerinde kurulan çatışmalı, mağdur, ütopik veya asi bireysel bir yapı olarak mı? İnsanın korkularını ve merakını arkasına alan gotik veya fantastik bir metin olarak mı? Kültürün bakış açılarını ve değerlerini mistik bağlamda temsil eden bir figür olarak mı? İnsanın kırılganlığının, incinmişliğinin, naifliğinin nasıl dayanılmaz bir acıya dönüştüğünü gösteren bir dil olarak mı?
Deliliğin halüsinasyonları ve hezeyanları anlatılabilir mi? Sözsel ve davranışsal bazı göstergeler, delilik dilinin çözümlenmesi için yeterli olabilir mi? Delilik öykülerindeki tahkiyeye ve söyleme, normallerin dünyasındaki kronoloji ve semiyoloji ile yaklaşılabilir mi? Yoksa her metindeki deli ve delilik söylemi, kendiliğinden, yazanın/anlatanın yani normalin bakış açısıyla, niyetiyle, yazarlık kaygılarıyla mı ilişkilidir?
Edebiyat ve Delilik kısa süre önce satışa sunuldu. Kurgu dışı edebiyat çalışmalarını sevenlere duyurulur.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!